Μπάσκετ
Οκάρο Ουάιτ: «Έκλεισε» στόματα! – Πώς άλλαξε αγωνιστικό πρόσωπο
Με αφορμή την εμφάνιση του Αμερικανού ψηλού, Οκάρο Ουάιτ, ο Παναγιώτης Αναστόπουλος γράφει για τα οφέλη που μπορεί το «Τριφύλλι» να αποκομίσει από τον… καλό Ουάιτ, καθώς και για την ανάγκη της ομάδας να τον βλέπει έτσι και στα παιχνίδια της Ευρωλίγκα.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Αδιαμφισβήτητα ο Οκάρο Ουάιτ ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού στη νίκη επί του Λαυρίου με σκορ 74-61, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του φετινού Super Cup. Κατάφερε να βγάλει πολλή ενέργεια στο παρκέ, να κλέψει αρκετές μπάλες και να ξεχυθεί στο ανοιχτό γήπεδο, παρουσιάζοντας ένα πρόσωπο που όμοιο του φέτος δεν έχουμε δει από τον ίδιο στα φιλικά της προετοιμασίας.
Ευτυχώς για τον Παναθηναϊκό, ο Οκάρο (ή «Ρο» όπως είναι το υποκοριστικό του) ξύπνησε από το «λήθαργο» που βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων προπονητικού χαρακτήρα που έδωσε η ομάδα το προηγούμενο διάστημα και ηγήθηκε των επιθετικών (και ενίοτε των αμυντικών) προσπαθειών των «πράσινων» στην αναμέτρηση εναντίον του συνόλου του Χρήστου Σερέλη.
Ίσως ο αποκλεισμός του Τζέρεμι Έβανς από τις εγχώριες υποχρεώσεις του «Τριφυλλιού», τουλάχιστον προς το παρόν, να έδρασε καταλυτικά στην ψυχολογία του παίκτη, καθώς είδε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως μια ευκαιρία να δείξει τι αξίζει στον προπονητή του. Η αλήθεια είναι πως ο Δημήτρης Πρίφτης δικαιώθηκε 100% με την επιλογή του να μην αφήσει εκτός λίστας τον 29χρονο πάουερ-φόργουορντ, αν και αρχικά τους εξέπληξε όλους με την επιμονή του να στηρίζεται σε έναν άτσαλο και άφαντο, μέχρι πρότινος, παίκτη.
Ποια στοιχεία, όμως, ήταν αυτά που μέσα σε ένα μεσημέρι μετέτρεψαν τον Ουάιτ σε βασική παράμετρο για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού;
ΕΠΙΘΕΣΗ
Ας ξεκινήσουμε την ανάλυσή μας από το επιθετικό κομμάτι, στο οποίο ο πρώην μπασκετμπολίστας της Ούνικς Καζάν έκανε θραύση. Μέσα στη ρακέτα ήταν ανίκητος, με τους Γκόινς, Γερομίχαλο, Αμίνου και Κακλαμανάκη, που κατά διαστήματα ανέλαβαν να τον μαρκάρουν, να μη μπορούν να τον ανακόψουν. Όποτε γινόταν αυτό, όμως, συνέβαινε είτε με φάουλ είτε μέσα από σκληρή αμυντική προσπάθεια. Τα 9/11 δίποντα μαρτυρούν του λόγου το αληθές, αφού ο Ουάιτ φτάνει για πρώτη φορά μέσα στη χρονιά σε τέτοια επίπεδα ευστοχίας μέσα από το «ζωγραφιστό». Ουσιαστικά, η δύναμη και η αλτικότητά του τον βοήθησαν να μην έχει αντίπαλο όσον αφορά το σκοράρισμα, μιας και πολλά από τα λέι-απ ή τα καρφώματα που επιχείρησε προήλθαν από τα επιθετικά ριμπάουντ που ο ίδιος μάζευε.
Το μοναδικό αρνητικό της υπόθεσης, το οποίο εξάλλου λίγο-πολύ το γνωρίζαμε, είναι η αδυναμία του έξω από τα 6.75, καθώς το 1 επιτυχημένο τρίποντο σε συνολικά 5 προσπάθειες δεν είναι και το πιο τιμητικό στατιστικό. Πάντως, γενικότερα η ομάδα δε το είχε και πολύ με το μακρινό σουτ εναντίον του Λαυρίου, αφού κατάφερε να αγγίξει μόλις το 20% από την περιφέρεια!
Τέλος, αν και το 2/2 στις βολές είναι ένα πολύ μικρό δείγμα για να συμπεράνει κανείς την ευστοχία ενός παίκτη από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας», είναι θετικό το γεγονός πως διατήρησε τη ψυχραιμία του και τη συγκέντρωσή του στη συγκεκριμένη κατάσταση παιχνιδιού.
ΑΜΥΝΑ
Στον αμυντικό τομέα, τώρα, ο Οκάρο φάνηκε και με «γυμνό» μάτι πως ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του κόουτς Πρίφτη. Πάντα πάνω στον παίκτη που είχε υποχρέωση να μαρκάρει, σπάνια «τσίμπαγε» στο pick-n-roll που ζητούσαν τα αντίπαλα γκαρντ, ενώ παράλληλα δεν ήταν λίγες οι φορές που έβγαινε πρώτος στη μπάλα και την έπαιρνε πριν φτάσει στα χέρια αθλητή του Λαυρίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του σε δημοσιογραφικά μέσα μετά τον αγώνα, είπε πως η εξαιρετική του ανασταλτική λειτουργία του έδινε ώθηση για να τρέξει με ταχύτητα και ορμή στην επίθεση. Επιπλέον, τα 11 ριμπάουντ που κατάφερε να καταγράψει είναι προϊόν ορθής τοποθέτησης και συγχρονισμού, μη αφήνοντας κάποιον από την ομάδα του Σερέλη να το πάρει και, κατά πάσα πιθανότητα, να σημειώσει δύο εύκολους πόντους. Η ενέργεια και η όρεξη που διοχέτευε στα μαρκαρίσματά του ήταν πρωτοφανής, καθώς, σε συνδυασμό και με την εμπειρία του, συνήθιζε να αναγκάζει τον επιτιθέμενο σε λάθος. Ειδικά στο 2ο δεκάλεπτο ήταν καταιγιστικός, παίρνοντας τη μορφή… κέρβερου όταν έπρεπε να αμυνθεί. Επιτέλους παρατηρήσαμε τον Ουάιτ που χαζεύαμε στα highlights στο YouTube!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μια εξαιρετική και πειστική εμφάνιση από όλες τις απόψεις, που όμως χρειάζεται διάρκεια για να μετεξελιχθεί σε ουσιαστική. Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός δεν αγόρασε τον Ουάιτ για να κερδίζει το Λαύριο, τον ΠΑΟΚ και τη Λάρισα. Βεβαίως και είναι δεδομένο πως πρέπει να παρουσιάσει μια θετική εικόνα και σε αυτές τις αναμετρήσεις, δε χωρά αμφιβολία για αυτό, ωστόσο κύριο έργο του αποτελεί να συμβάλλει στην άνοδο του «Τριφυλλιού» στην Euroleague.
Η θέση «4» είναι ένα «στοίχημα» για την ομάδα, ύστερα από την αποχώρηση των Μήτογλου και Χεζόνια, οπότε ο Οκάρο πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο για να καταξιωθεί σε αυτό το επίπεδο. Η παρουσία του, λοιπόν, στον αγώνα με τους «γαλαζοκίτρινους» ελπίζουμε να αποτελεί μια πρώτη γεύση για το τι θα αντικρύσουμε εν ευθέτω χρόνω και όχι απλώς ένα «πυροτέχνημα» που δε θα αργήσει να κάνει τον κρότο του και έπειτα να χαθεί άδοξα.
Διαβάστε ακόμη…
- Περίπατος Τουρκίας και Αταμάν – Τι έκανε ο Τσεντί Οσμάν
- Σερέλης: «Αυτό ήταν το λάθος μας, ήμασταν τραγικοί»
- Παναθηναϊκός: Μόνο αυτός τόσα εκτός έδρας!
- Γιουρτσεβέν: «Αμυντικό το πρόβλημα, αφήσαμε πολλά σουτ»
- «Έπεσε μαχόμενος» στο Κάουνας, με… κόντρα διαιτησία – Τα highlights του Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός