Editorial
“My name is Vovoras, George Vovoras”
Ο Γιώργος Βόβορας κατάφερε να «στριμώξει» την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, να της βάλει δύσκολα, να την κάνει να φοβηθεί και να δώσει «φτερά» στους παίκτες του. Η εμφάνιση στη Βαρκελώνη ήταν το πρώτο μεγάλο «παράσημο» του Έλληνα τεχνικού, το όνομα του οποίου αρχίζει να γίνεται γνωστό στην μπασκετική Ευρώπη. Αναλύει ο αρχισυντάκτης του «Όλα Πράσινα», Νικόλας Φλωράτος.
Stoiximan… Το παιχνίδι ξεκινά από εσένα
Παρά την ήττα στην παράταση, η εμφάνιση του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη ήταν ενδεχομένως η καλύτερη φετινή «παράσταση» του «Εξάστερου» στην Euroleague. Οι «πράσινοι» μπήκαν με το… μαχαίρι στα δόντια, «δαγκώνοντας» από το πρώτο λεπτό, ενώ όταν το… θηρίο ξύπνησε, είχαν την απαραίτητη ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό για να μην «πελαγώσουν». Όλα τα παραπάνω δια χειρός… Γιώργου Βόβορα!
Ότι ο Έλληνας τεχνικός είναι ένας ικανότατος προπονητής δεν αποτελεί είδηση. Το είδαμε πέρυσι, στη «διαβολοβδομάδα» μεταξύ της απομάκρυνσης του Αργύρη Πεδουλάκη και της έλευσης του Ρικ Πιτίνο (2/2 σε Κάουνας και Μόναχο), το διαπιστώσαμε την 1η αγωνιστική στη Μόσχα απέναντι στη Χίμκι και αν κόντρα στον Ολυμπιακό κάποιες επιλογές δε βγήκαν, το επιβεβαιώσαμε με αντίπαλο την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα των Γιασικεβίτσιους και Καλάθη.
Σε έναν αγώνα που στα χαρτιά ήταν… χαμένος πριν καν ξεκινήσει, ο Παναθηναϊκός «άγγιξε» ένα σπουδαίο «διπλό». Ο Βόβορας αιφνιδίασε τους Καταλανούς, παρουσιάζοντας έναν εξαιρετικά διαβασμένο «Εξάστερο» στα πρώτα λεπτά (4-15 το επιμέρους σκορ στο 5λεπτο), ενώ σε κάθε «αντεπίθεση» της Μπαρτσελόνα, με το κατάλληλο… ανακάτεμα της τράπουλας, κατάφερε να διατηρεί την ομάδα του στο ματς.
Χωρίς «καθαρό» play maker, χωρίς τους ψηλούς του σε καλή μέρα, ο νεαρός τεχνικός έδωσε την «μπαγκέτα» στον Σαντ-Ρος, μοίρασε το «2» στους Φόστερ και Νέντοβιτς, έκανε συνεχείς εναλλαγές στο «3»-«4» μεταξύ Παπαπέτρου και Κασελάκη και «έστειλε» τον Μήτογλου να παλέψει με τα «θηρία», αγωνιζόμενος για αρκετή ώρα στο «5».
Αμυντικά, έκανε την έκπληξη, χρησιμοποιώντας ακόμα και άμυνα ζώνης, η οποία «μούδιασε» κι εκνεύρισε τους Καταλανούς (χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησαν με 0/4 τρίποντα στην δεύτερη περίοδο), επιτρέποντας στον «Εξάστερο» να βγάζει άμυνες και να τρέχει στο transition. Τα αγαπημένα deflections του Ρικ Πιτίνο είχαν την τιμητική τους, ενώ η συγκέντρωση των παικτών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με τον συσχετισμό ασίστ-λαθών (22-12) να αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Ο Παναθηναϊκός είχε πολύ καλή κυκλοφορία (22 ασίστ έναντι 21 της νικήτριας Μπαρτσελόνα), ενώ ευτύχησε να έχει τον Σαντ-Ρος σε σπουδαία επιθετική βραδιά (17 πόντοι, 5 ασίστ και 4/8 τρίποντα), στην καλύτερη «παράστασή» του με τα πράσινα… μέχρι την επόμενη. Άξιος συμπαραστάτης του ο Φόστερ (24 πόντοι, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 20 PIR), ενώ όταν η μπάλα άρχισε να «καίει», ο Νέντοβιτς «ξεδίπλωσε» τον πραγματικό εαυτό του (15 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ).
Ειδική μνεία αξίζει ο Ντίνος Μήτογλου, ο οποίος ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 16 πόντους και 12 ριμπάουντ. Αυτή τη στιγμή, ο νεαρός ψηλός είναι 2oς σε «σκουπίδια» σε ολόκληρη την Euroleague, μετρώντας 9 κατά μέσο όρο και 1ος σε plus/minus (+17) & PIR (47) για τον Παναθηναϊκό.
Τέλος, στους «πολεμιστές» του Βόβορα που δικαίωσαν τον προπονητή τους πρέπει να συμπεριληφθεί και ο Λεωνίδας Κασελάκης, ο οποίος είχε τα… «cojones» να πάρει τις τελευταίες επιθέσεις και να ευστοχήσει τόσο σε ένα δίποντο από τη γωνία, όσο και στις 3 κερδισμένες βολές, 7 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας. Ο Κασελάκης μπορεί να μην είναι «σταρ», ωστόσο συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι ο πιο «τίμιος» αθλητής που διαθέτει ο Έλληνας head coach στο ρόστερ του.
Καταληκτικά, ο Παναθηναϊκός μπορεί να μη διαθέτει το πιο ποιοτικό ρόστερ της Euroleague. Διαθέτει, όμως, παίκτες με… γυαλισμένα μάτια, παίκτες με μπασκετικό θράσος και διάθεση να… δαγκώσουν. Έργο που πιστώνεται στον Γιώργο Βόβορα. Και πολλές φορές, αυτό το… έργο είναι πολύ πιο σημαντικό και χρήσιμο για μία ομάδα.
ΥΓ: Ο Σάικς ήταν καλός στην κυκλοφορία της μπάλας, αλλά παραμένει άστοχος, δείγμα άγχους και πίεσης.
ΥΓ2: Το ζήτημα με τον Παπαγιάννη είναι καθαρά ψυχολογικό. Θυμόμαστε όλοι πώς μεταμορφώθηκε κατά την πρώτη θητεία του Πιτίνο. Ο «Big Papa» πρέπει να τα βρει με τον εαυτό του, είτε μόνος του, είτε με τη βοήθεια τρίτου – τρίτων. Αλλιώς θα «καεί»…
ΥΓ3: Είναι αξιοθαύμαστη η ηγετική προσωπικότητα που βγάζει ο Παπαπέτρου. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές, πρέπει να «χαλιναγωγεί» τον ενθουσιασμό του και την έντονη επιθυμία του να βγει μπροστά για να «κουβαλήσει» τον Παναθηναϊκό.
ΥΓ4: Play maker και αντικατάσταση Γουάιτ. Άμεσα.
Διαβάστε ακόμη…
- Μεγαλειώδης ευρωπαϊκή νίκη για τον Παναθηναϊκό!
- Βοτανικός: Νέες εκτιμήσεις για τη θεμελίωση – Πότε μπαίνει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός!
- Η… ώρα του Σερέλη στον Παναθηναϊκό!
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Οι απουσίες των «πράσινων» από τη «μάχη» της Λιθουανίας
- Ζαλγκίρις Κάουνας – Παναθηναϊκός: Ζητείται… Επτάστερο «διπλό»! – Η τηλεοπτική μετάδοση