Μπάσκετ
Euroleague Roles: Νικ Καλάθης
Η έναρξη της Euroleague πλησιάζει ολοένα και περισσότερο και ο Κωνσταντίνος Πανάς σκιαγραφεί τους ρόλους στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, με τον Νικ Καλάθη να βρίσκεται στο μικροσκόπιο.
Η έναρξη της Euroleague πλησιάζει ολοένα και περισσότερο και ο Κωνσταντίνος Πανάς σκιαγραφεί τους ρόλους στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, με τον Νικ Καλάθη να βρίσκεται στο μικροσκόπιο.
Ο όρος distributor δίνεται στα γκαρντ, τα οποία έχουν εξαιρετικό court vision on&off the ball. Που σημαίνει πως γνωρίζουν να κινούνται καλά με την μπάλα, αλλά και χωρίς την μπάλα. Κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του είδους παίκτη είναι η ικανότητα του να πασάρει εκεί που πρέπει να βρίσκεται ο παίκτης, δηλαδή να τον βρίσκει σε πλεονεκτική θέση. Ένα από τα πιο εύκολα παραδείγματα ήταν ο Στιβ Νας.
Σε αυτή την κατηγορία μπαίνει και ο Καλάθης. Βλέπει γήπεδο όσο κανένας και λειτουργεί εξαιρετικά στο να πασάρει μέσα από flare screens και δυναμικά dive. Στην πρώτη περίπτωση, είναι το κλασσικότερο παράδειγμα με τον Τζέιμς Γκιστ και της backdoor, στη δεύτερη περίπτωση δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο δεν είχε ένα παίκτη που να μπορεί να λειτουργήσει ως PnR C και να βοηθήσει τον Καλάθη σε αυτή τη κατηγορία. Αν μπορούσα να σκεφτώ ένα παίκτη που έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει ένα επιτυχημένο Pick ‘n Roll με τον Καλάθη, θα ήταν ο Μπουρούσης αρχικά και ο Σίνγκλετον στην συνέχεια, με τον Αμερικανό σε αρκετά μικρότερο ποσοστό.
Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!
Ο Καλάθης είναι για τους περισσότερους ο γρηγορότερος γκαρντ με την μπάλα στα χέρια και γι’ αυτό είναι ανάγκη να υπάρχουν δίπλα του παίκτες της ίδιας ταχύτητας. Ακόμη και τώρα βέβαια δεν θεωρώ ότι κολλάει μαζί με τον Μάικ Τζέιμς στην ίδια πεντάδα για το γεγονός ότι και οι δύο είναι ball hogs.
Στην άμυνα ο ομογενής γκαρντ θεωρείται ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός. Ωστόσο θα πρέπει να καταλάβουν μερικοί ότι οι ταχύτητες έχουν ανέβει και ότι ο Νικ δεν έχει την εκρηκτικότητα να τους πιάσει. Ο Καλάθης είναι μακράν του δεύτερου παραγωγικότερος στο push to pick, στο να δημιουργεί αυτό το μικρό κενό και να μην επιτρέπει το Pick ‘n Roll ανάμεσα σε κοντό-ψηλό. Επίσης έχει φοβερή πλευρική ταχύτητα και είναι από τα λίγα γκαρντ που παίζουν τόσο έξυπνα shadow στα pick – να κυνηγάνε τον παίκτη τους από πίσω/ουρά και να πηγαίνουν για κλέψιμο. Πιέζει αρκετά καλά τη μπάλα, δεδομένα, αλλά όχι σε σημείο να πούμε ότι είναι lockdown αμυντικός. Δεν έχει τα πόδια και την εκρηκτικότητα να κλειδώσει γρήγορα γκαρντ και η μεγαλύτερη αδυναμία του είναι η άμυνα ψηλά (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η άμυνα στον Άνταμς).
Πώς λοιπόν ο Καλάθης θεωρείται elite αμυντικός για το επίπεδο της Euroleague; Αρχικά, παίζει με μυαλό και ξέρει να βάζει το σώμα του κάτω από κάθε συνθήκη. Η ατομική άμυνα είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Χαμηλώνει εξαιρετικά – είπαμε, μόνο μειονέκτημα η εκρηκτικότητα απέναντι σε γκαρντ με εκρηκτικό πρώτο βήμα – και πιέζει ασφυκτικά με τον κορμό του. Ο Καλάθης δεν μπορεί να κάνει μπλοκ λόγω αθλητικότητας, αλλά επιβιώνει περισσότερο λόγω μυαλού και νομίζω ότι είναι το δεύτερο καλύτερο point guard της διοργάνωσης μετά τον Τεόντοσιτς.