Editorial
Το φαινόμενο Ντόνσιτς και ο… Χαραλαμπόπουλος!
Ο Λούκα Ντόνσιτς, ο οποίος διανύει το 17ο έτος της ηλικίας του, άρχισε με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή χρονιά πετυχαίνοντας 11 πόντους και μαζεύοντας 14 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης (ranking). Πολλοί έσπευσαν να πουν πως ο… Έλληνας Ντόνσιτς, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, δεν παίζει με τον “τσαμπουκά” του Κροάτη αν και είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος του. Φταίει, όμως, ο Χαραλαμπόπουλος;
Είναι πραγματικά απόλαυση να βλέπει κανείς τον Λούκα Ντόνσιτς να παίζει με τόσο μεγάλη άνεση στο υψηλότερο επίπεδο. Πρόκειται για ένα παιδί 17 χρονών, από τη Σλοβενία, το οποίο ήρθε στο προσκήνιο την περσινή σεζόν παίρνοντας σε αρκετά παιχνίδια μεγάλο χρόνο συμμετοχής, φορώντας τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι της “Βασίλισσας” κόντρα στην ΤΣΣΚΑ για το Top 16 όταν σε 13:31 πέτυχε 12 πόντους.
Γίνεται αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για μία τυχαία περίπτωση. Έχει ύψος 2.01 και μπορεί να παίξει με ευχέρεια από το 1 μέχρι το 3. Διαθέτει αθλητικότητα, μεγάλο άνοιγμα χεριών, αξιόπιστο σουτ και πολύ καλές οργανωτικές ικανότητες, ενώ και στην άμυνα είναι συνεπέστατος.
Πολύ σωστά, λοιπόν, ο Πάμπλο Λάσο επέλεξε πέρυσι να τον ρίξει σε ορισμένα παιχνίδια στα βαθιά, ώστε φέτος να έχει σταθερό ρόλο. Απόδειξη τα 17 λεπτά στα οποία έμεινε στο παρκέ, στην πρεμιέρα της Ρεάλ στην Ευρωλίγκα κόντρα στον Ολυμπιακό (11 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ).
Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!
Με το που τελείωσε το παιχνίδι, ξεκίνησε μια συζήτηση, στα ελληνικά σάιτ, γύρω από το γεγονός ότι εκείνος παίζει με τσαμπουκά, ενώ ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος του, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (του Παναθηναϊκού) όχι. Αλήθεια, πόσες φορές έχει παίξει 17 λεπτά ο Έλληνας άσος σε ευρωπαϊκό παιχνίδι, όσο ανήκει στον Παναθηναϊκό;
Το 2014-2015 έπαιξε δύο φορές πάνω από 17 λεπτά. Τη μία κόντρα στη Φενερμπαχτσέ, πετυχαίνοντας 7 πόντους και την άλλη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στη Ρωσία, φτάνοντας τους 14 πόντους! Στα υπόλοιπα παιχνίδια, ωστόσο, έμεινε στο παρκέ… μονοψήφιο αριθμό λεπτών. Την περσινή σεζόν, πάτησε παρκέ σε πέντε μόλις παιχνίδια της κανονικής περιόδου και σε ένα του Top 16. Μόνο κόντρα στη Ζαλγκίρις έμεινε στο ματς για πάνω από 17 λεπτά (18:05 συγκεκριμένα) και πέτυχε μόλις ένα δίποντο.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι κανένας προπονητής δεν έχει εμπιστευτεί (στο βαθμό που ο Λάσο εμπιστεύεται τον Ντόνσιτς) τον Χαραλαμπόπουλο. Ούτε ο Τζόρτζεβιτς την προηγούμενη σεζόν, ούτε ο Ιβάνοβιτς προ διετίας. Επομένως, πώς είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν ο Χαραλαμπόπουλος έχει… τσαμπουκά ή όχι; Πώς αυτός ο παίκτης θα προλάβει να πιάσει το 100% των δυνατοτήτων του, γνωρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να γίνει αλλαγή με το που αρχίσει να… ζεσταίνεται; Ο Λάσο χθες, πάντως, μέχρι να δει τον Ντόνσιτς να “βγάζει” αυτόν τον τσαμπουκά, έπρεπε να περιμένει ένα ημίχρονο…
Επομένως, πριν προδικάσουμε την πορεία ενός 19χρονου παίκτη, πρέπει πρώτα να τον δούμε να έχει σταθερό ρόλο και έπειτα θα μπορέσουμε να βγάλουμε και τα πρώτα πραγματικά συμπεράσματα. Ο Πεδουλάκης από τους τελικούς με τον Ολυμπιακό, τον περασμένο Μάιο, έδειξε να εμπιστεύεται τον Χαραλαμπόπουλο και ο “μικρός” απέδειξε ότι διαθέτει σπάνια χαρακτηριστικά (τρίποντο σε αιφνιδιασμό, πάντως, για όποιον θυμάται, δεν βάζει ο καθένας σ’ αυτή την ηλικία…) τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν. Και βέβαια, παρακολουθώντας τον με τις μικρές εθνικές, θα καταλάβει κανείς ότι ο συγκεκριμένος παίκτης πολύ σύντομα θα συστηθεί και επίσημα στα “μεγάλα σαλόνια”…
ΥΓ: Ο Ομάρ Κουκ, λοιπόν, θα είναι ο παίκτης που θα κληθεί να αναπληρώσει το κενό του τραυματία Μάικ Τζέιμς. Ένας παίκτης που αγωνίζεται μόνιμα στον άσο και διαθέτει υψηλό μπασκετικό IQ, εξαιρετική πάσα και αντίληψη του χώρου, καλή άμυνα, μεγάλη εμπειρία, αλλά όχι αξιόπιστο σουτ. Η ηλικία του είναι ένα θέμα (34), όμως ο χρόνος προσαρμογής του θα είναι πολύ πιο σύντομος σε σχέση με τον αντίστοιχο που θα χρειαζόταν ένας καλύτερος παίκτης, με λιγότερες παραστάσεις από εκείνον. Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι διανύουμε τα μέσα Οκτωβρίου, το σκεπτικό της μεταγραφής του Αμερικάνου με κοινοτικό διαβατήριο (από το Μαυροβούνιο), είναι σωστό.