Connect with us

Editorial

Ο έλεγχος προόδου των «πρασίνων» στο πρώτο μισό της Euroleague!

Οι 15 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague έχουν ολοκληρωθεί, η Regular Season της διοργάνωσης βρίσκεται ακριβώς στα μισά και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κάνει… “ταμείο” μέσω του “Όλα Πράσινα”, όσον αφορά την εικόνα των παικτών του Παναθηναϊκού.

Δημοσιεύθηκε

-

Οι 15 πρώτες αγωνιστικές της Euroleague έχουν ολοκληρωθεί, η Regular Season της διοργάνωσης βρίσκεται ακριβώς στα μισά και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κάνει… “ταμείο” μέσω του “Όλα Πράσινα”, όσον αφορά την εικόνα των παικτών του Παναθηναϊκού.

Λίγο μετά το τέλος της δέκατης πέμπτης αγωνιστικής της Euroleague, θα κάνουμε έναν μικρό απολογισμό για την πορεία των παικτών του «Εξάστερου».  Μπορεί μέχρι στιγμής η ομάδα να μην βρίσκεται  σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, αλλά θα επιχειρήσουμε να ρίξουμε μία ματιά μεμονωμένα σε όλες τις μονάδες. Επειδή αυτή είναι μία καινούργια ιδέα, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω πώς ακριβώς δουλεύτηκε το συγκεκριμένο άρθρο. Η παρακάτω παρουσίαση λοιπόν, έχει γίνει σύμφωνα με τους τέσσερις βασικούς άξονες που ακολουθούν:

  • Στατιστική απεικόνιση του κάθε παίκτη και σύγκριση με την ανάλογη περσινή. Η περσινή στατιστική θα αφορά πάλι τις πρώτες 15 αγωνιστικές για να είναι το δείγμα πιο αξιόπιστο. Οι παίκτες που δεν αγωνίζονταν πέρσι στην κορυφαία διοργάνωση, προτιμήθηκε να έχουν μόνο τα φετινά τους νούμερα.
  • Η καλύτερή τους εμφάνιση με τα «πράσινα», βάσει του προσωπικού τους ranking. Σε περίπτωση που σε δύο αγώνες έχουν το ίδιο συνολικό βαθμό στο πίνακα αξιολόγησης θα πάρω εγώ την απόφαση ποια από τις δύο θα δείξω, σύμφωνα με κριτήριο τη σημαντικότητα του αγώνα και την αξία του αντιπάλου.
  • Ανάλυση της μέχρι τώρα προσφοράς τους και αποτίμηση αυτών που έχουν δώσει.
  • Στοιχεία προς βελτίωση για να είναι περισσότερο χρήσιμοι στη δύσκολη πορεία στη συνέχεια.

ΝτεΣόν Τόμας

Στατιστικά σεζόν 2017-18 : 11.4 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 0.7 λάθη, με 46,3% δίποντο, 36.1% τρίποντα, 68.1% βολές σε 14 αγώνες, τον 1 ως βασικός.

Στατιστικά σεζόν 2018-19 : 7.8 πόντοι, 2.9 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 0.5 λάθη με 50% δίποντο, 31.9% τρίποντο, 64% βολές σε 15 αγώνες, τους 6 ως βασικός.

Βαθμολογία: 5.5/10

Καλύτερη εμφάνιση: Η καλύτερη και πιο μεστή εμφάνιση του ΝτεΣόν Τόμας με τα «πράσινα» ήρθε μόλις την τρίτη αγωνιστική, κόντρα στην Γκραν Κανάρια στο ΟΑΚΑ. Εκεί ο Αμερικανός συγκέντρωσε 18 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, σκοράροντας 12 πόντους με 6/7 δίποντα, 0/1 τρίποντα, ενώ μάζεψε 7 ριμπάουντ, έδωσε 2 ασίστ για 1 λάθος και έκλεψε 2 μπάλες. Επιθετικά έχει περάσει και καλύτερα βράδια πετυχαίνοντας 14 πόντους κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Μπουντούσνοστ, αλλά αυτά τα 7 ριμπάουντ και οι κατοχές που κέρδισε για την ομάδα του, έκαναν την συνεισφορά του σε εκείνο το παιχνίδι ιδιαίτερα σημαντική. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της ομάδας, που τη βοήθησαν να φτάσει στην άνετη νίκη.

Προσφορά: Το καλοκαίρι η περίπτωση του ΝτεΣόν Τόμας προτιμήθηκε από αυτές τον Ντέρικ Μπράουν και Άντονι Ράντολφ και έτσι ο Αμερικανός forward έγινε κάτοικος ΟΑΚΑ. Η αλήθεια είναι ότι ο Τόμας δεν έχει δικαιώσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες που είχαμε για αυτόν στην αρχή της χρονιάς. Πήρε από τον προπονητή του τον ρόλο να ανοίγει το γήπεδο με το καλό του σουτ από την περίμετρο, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου σταθερός και έχει φοβερά πολλά σκαμπανεβάσματα στο περιμετρικό του σουτ. Παρόλα αυτά, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά κοντά στο καλάθι, βάζοντας πλάτη όλους τους πιο αδύναμους αντιπάλους του. Αμυντικά έχει αρκετά προβλήματα και γίνεται εύκολος στόχος για τους αντιπάλους προπονητές, αλλά συμβάλει πολύ στα ριμπάουντ με τη τεράστια του θέληση. Γενικά, μπορεί από άποψη ποιότητας να μην έχει δώσει αρκετά πράγματα ή τα αναμενόμενα αν προτιμάται, αλλά δεν τον έχουμε δει ποτέ αδιάφορο και προσπαθεί μονίμως δίνοντας το 100%.

Σημεία προς βελτίωση: Στα μέσα της χρονιάς και με τα πολλά συνεχόμενα παιχνίδια που δεν επιτρέπουν προπονήσεις δεν ξέρω κατά πόσο ένας παίκτης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, για αυτό θα μιλήσουμε για κομμάτια που απλά πρέπει να γίνει πιο αποδοτικός. Αρχικά, θα πρέπει να βρει τρόπο να γίνει πιο εύστοχος από μακριά, για να μπορεί να ανταποκριθεί με συνέπεια στο ρόλο που του έχει δοθεί από την αρχή της χρονιάς. Στην άμυνα δεν νομίζω ότι μπορεί από την μία μέρα στην άλλη να έχει τρομερή αλλαγή, για αυτό θα προτείνω δύο τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τόσο την ομάδα του, όσο και τον ίδιο. Ο πρώτος αφορά στα γρήγορα φάουλ που θα πρέπει να κάνει κόντρα σε δυνατότερα κορμιά στο χαμηλό ποστ, για να μην αντιμετωπίζει τον κίνδυνο άμεσων καλαθιών. Τέλος, θεωρώ ότι τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά πρέπει να πάει στη θέση του SF.

Κιθ Λάνγκφορντ

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 11.2 πόντους, 2 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 0.5 κλεψίματα, 0.8 λάθη με 50.6% δίποντο, 36.7% τρίποντο 83.3% βολές σε 14 αγώνες τους 9 σαν βασικός.

Βαθμολογία: 6/10

Καλύτερη εμφάνιση: Φυσικά η καλύτερη του εμφάνιση, για πολλούς λόγους, έλαβε χώρα στη Βασκονία στα πλαίσια της 9ης αγωνιστικής της διοργάνωσης. Εκείνο το βράδυ ο Αμερικανός μπόμπερ σταμάτησε στους 33 πόντους με 8/10 δίποντα, 2/5 τρίποντα και 11/14 βολές, ενώ ταυτόχρονα είχε 3 ριμπάουντ, 2 λάθη και κέρδισε 9 φάουλ, σημειώνοντας  35 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Εκείνο το βράδυ λοιπόν, κράτησε σχεδόν μόνος του την ομάδα, προσπαθώντας να κάνει μία τεράστια ανατροπή σε μία πολύ δύσκολη έδρα. Δυστυχώς όντας απελπιστικά μόνος, μετά από ένα σημείο δεν κατάφερε να χαρίσει μία σπουδαία νίκη στην ομάδα του. Σε προσωπικό όμως επίπεδο σκόραρε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Μετά από ντρίπλα είτε για δύο είτε για τρεις πόντους, σαν στατικός, από τα 8 μέτρα, μετά από δύσκολο fade away και κόντρα σε παραπάνω από έναν αντίπαλο. Ταυτόχρονα ήταν θετικότατος στην πίσω μεριά του παρκέ.

Προσφορά: Ο Αμερικανός το καλοκαίρι αποκτήθηκε για έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Αυτός φυσικά ήταν να βάζει τη μπάλα με συνέπεια στο αντίπαλο καλάθι και να παίρνει την ομάδα από το χέρι όταν αυτή «κολλάει» επιθετικά με τη δεδομένη επιθετική του ικανότητα. Η αλήθεια είναι ότι ο δύο φορές πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης – επιθετικά τουλάχιστον – ανταποκρίθηκε μερικές φορές από καλά έως εξαιρετικά και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις από μέτρια έως και καθόλου. Μέσα στη σεζόν πέρασε ένα πολύ κακό φεγγάρι, αλλά σε γενικές γραμμές βοήθησε το «Τριφύλλι». Βέβαια, δυστυχώς δεν υπέγραψε για να αγωνίζεται πάνω από 15-20 λεπτά, αλλά λόγω λειψανδρίας στις δύο θέσεις των guards έπαιξε παραπάνω χρόνο από τον αναμενόμενο. Αυτό που ήταν πολύ θετικό είναι η προσπάθεια του παίκτη στην άμυνα, που μόνο αδιάφορος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σημεία προς βελτίωση: Ένα πολύ βασικό σημείο που πρέπει να βελτιώσει άμεσα είναι η διάθεσή του να πασάρει την μπάλα. Τον είδαμε πολλές φορές να μονοπωλεί τις επιθέσεις της ομάδας του, παίζοντας 1 vs 5, χωρίς να διέπεται από καμία όρεξη να μοιράσει την μπάλα στους συμπαίκτες του. Πρέπει να κατανοήσει ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι Ούνικς και ο ίδιος δεν είναι 28. Αμυντικά οφείλει να κάνει κάτι που δεν του είχε ζητηθεί ποτέ στην καριέρα του. Αυτό φυσικά αφορά τη γρήγορη επιστροφή του στην άμυνα σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Το αμυντικό του transition είναι ένα μεγάλο άλυτο θέμα για την ομάδα του.

Γιώργος Παπαγιάννης

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 2.3 πόντοι, 1.1 ριμπάουντ, 0.5 κοψίματα με 75% δίποντο σε 8 αγώνες τον 1 σαν βασικός.

Βαθμολογία: 2/10

Καλύτερη εμφάνιση: Η αλήθεια είναι ότι βάσει συστήματος αξιολόγησης η καλύτερή του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο, κόντρα στην Μπουντούτσνοστ συγκεντρώνοντας 8 βαθμούς, αλλά για μία και μοναδική φορά δεν θα μιλήσω για αυτή. Θα κάνω λόγο για την εμφάνισή του κόντρα στη Ρεάλ, όπου μάζεψε κόντρα σε πολύ δυσκολότερους αντιπάλους. Στη “WiZink Center Αrena”, ο νεαρός center πέτυχε 8 πόντους (season-high), έχοντας και 3 ριμπάουντ. Σίγουρα η συγκομιδή του δεν ήταν πολύ μεγάλη, αλλά εκείνο το βράδυ ήταν ο παίκτης που «ξύπνησε» την ομάδα του. Είχε μία ολοκληρωμένη εμφάνιση κόντρα σε Αγιόν και Ταβάρες, καταφέρνοντας να τους νικήσει αμφότερους σε κάποιες φάσεις τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά.

Προσφορά: Ο νεαρός Έλληνας center το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησε από το “μαγικό κόσμο” του NBA και γύρισε στην Ευρώπη για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα είναι σε σωματική κατάσταση να βοηθήσει άμεσα την ομάδα. Βέβαια, δυστυχώς για ένα πολύ μεγάλο διάστημα της σεζόν ήταν παραγκωνισμένος στην άκρη του πάγκου. Όσο αγωνίστηκε ήταν αργός στην άμυνα και οι αντίπαλες ομάδες τον χτύπησε πολύ. Όμως, είδαμε και κάποιες επιθετικές εκλάμψεις που δείχνουν τι παίκτης είναι ο “Big-Papa”. Γενικά είδαμε κάποια βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο αγωνιστικά όσο και σωματικά, που μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι επιτέλους θα δούμε τον “γίγαντα” center που θα δεσπόζει και στα δύο καλάθια.

Σημεία προς βελτίωση: Το κύριο σημείο που χρειάζεται να δουλέψει είναι η ταχύτητά του. Τον βλέπουμε πολλές φορές να χάνει στα πόδια από center ακόμα και παρόμοιας κοπής με αυτή του αθλητή από τα Μέγαρα. Αν βελτιώσει την ταχύτητα θα κερδίσει περισσότερο χρόνο στο παρκέ, αλλά και την ψυχολογία που του λείπει. Στο μπροστά μέρος του παρκέ ο Έλληνας παίκτης θα πρέπει να τροφοδοτηθεί καλύτερα και να μη διστάσει να παίξει με πλάτη τους αντιπάλους του. Έχει πολύ όμορφες κινήσεις με τα χουκ που δοκιμάζει, αλλά θα πρέπει να δουλέψει τελειώματα και με τα δύο χέρια.

Στεφάν Λάσμε

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 5.9 πόντοι, 3.1 ριμπάουντ, 0.4 ασίστ, 0.7 κλεψίματα, 0.9 κοψίματα. 0.7 λάθη με 52.7% δίποντο, 100% τρίποντο, 67.9% βολές σε 14 αγώνες τους 7 σαν βασικός.

Βαθμολογία: 3/10

Καλύτερη εμφάνιση: Τα καλύτερα toy 2018 μας τα άφησε για το τέλος ο center από την Γκαμπόν, καθώς η καλύτερη του εμφάνιση ήρθε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο ΟΑΚΑ. Εκείνο το βράδυ πέτυχε 13 πόντους, με 4/7 δίποντα, κατέβασε 9 ριμπάουντ δίνοντας 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και φιλοδώρησε τους αντιπάλους του με 2 κοψίματα, μαζεύοντας 21 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια νούμερ. Πραγματικά ήταν παντού, τα έβαλε με τα πολύ ποιοτικά center της ρωσικής ομάδας και πήρε πολύ καλές θέσεις που τον βοήθησαν να μαζέψει αρκετά ριμπάουντ, εξασφαλίζοντας έτσι κατοχές για την ομάδα του. Επιθετικά συνεργάστηκε άψογα με τον Νικ Καλάθη και τελείωσε και κάποιες φάσεις όπου δημιούργησε ο ίδιος.

Προσφορά: Ο Γκαμπονέζος center το καλοκαίρι προτιμήθηκε αντί του Πέιν και φόρεσε ξανά τη φανέλα με τα «6» αστέρια. Αυτή η απόφαση ήρθε μετά την πολύ καλή του περσινή σεζόν στο Eurocup, όπου έκανε σεζόν καριέρας. Η αλήθεια είναι ότι ήρθε με πολλές προσδοκίες τις οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν κατάφερε να δικαιώσει. Στην άμυνα χαμηλά τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και μακριά δεν ήταν πολύ καλός, με εξαίρεση κάποιες αναλαμπές. Ψηλά λόγω των χαμένων αθλητικών προσόντων, ελέω ηλικίας, δεν απέδωσε ούτε εκεί τα αναμενόμενα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρνητικός σε αυτό το κομμάτι. Επιθετικά το μόνο που έχει συνεισφέρει είναι τα σουτ μέσης απόστασης τα οποία είναι το πιο σταθερό πράγμα που κάνει στο γήπεδο. Ακόμα δείχνει να μην έχει βρει σωστή χημεία με τον Νικ Καλάθη. Πολύ κακός στα ριμπάουντ, όπου περιμέναμε ότι με την έλευσή του θα λυθούν αρκετά προβλήματα.

Σημεία προς βελτίωση: Η  αλήθεια είναι ότι για να συνεχίσει να βρίσκεται στην Αθήνα, πρέπει να βελτιώσει πολλά κομμάτια και δεν ξέρω αν μπορεί να το κάνει. Αρχικά οφείλει να διαβάζει περισσότερο τις αντίπαλες επιθέσεις και να παίρνει πιο καλές θέσεις, καθώς τα αθλητικά προσόντα που κάποτε κάλυπταν την μέτρια αντίληψή του έχουν φύγει. Επιθετικά πρέπει να παίξει περισσότερο pick and roll και να επιτίθεται κόντρα σε ίδιας κοπής παίκτες. Οι καλύτερες θέσεις γενικά που χρειάζεται να παίρνει στο παρκέ θα τον βοηθήσουν και στο θέμα των ριμπάουντ.

Ιωάννης Παπαπέτρου

Στατιστικά σεζόν 2017-18: 6.9 πόντοι, 2.3 ριμπάουντ, 0.8 ασίστ με 53.8% δίποντο, 24.2% τρίποντο, 69.2% βολές σε 14 αγώνες τους 4 σαν βασικός.

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 8.1 πόντοι, 3.5 ριμπάουντ, 0.6 κλεψίματα,0.6 λάθη, 0.4 κοψίματα με 50% δίποντο, 40.9% τρίποντο, 74.1% βολές σε 10 αγώνες τους 5 σαν βασικός.

Βαθμολογία: 6.5/10

Καλύτερη εμφάνιση: Η καλύτερη εμφάνιση του Ιωάννη Παπαπέτρου ήρθε κόντρα στην Γκραν Κανάρια στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής της διοργάνωσης. Εκείνο το βράδυ ο Έλληνας forward σκόραρε 15 πόντους με 3/5 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 6/6 βολές, ενώ παράλληλα μάζεψε 7 ριμπάουντ, κάνοντας 2 κλεψίματα και μπλοκάροντας 1 σουτ. Συνολικά το σύστημα αξιολόγησης έγραψε 25 βαθμούς. Ερχόμενος από τον πάγκο για πρώτη φορά στη σεζόν, ο Παπαπέτρου έδειξε πεισμωμένος και έτοιμος να δείξει σε όλους τι αξίζει. Ενδεικτικά θυμάμαι και ένα τρίποντο πίσω από το κέντρο σε λήξη περιόδου, το οποίο δεν μέτρησε για λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου. Πάντως, όλο το βράδυ έδειχνε σε «φίλους και εχθρούς» το πόσο έχει βελτιωθεί σε κάποια σημεία του παιχνιδιού.

Προσφορά: Το καλοκαίρι ο Ιωάννης αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και να περάσει από το ΣΕΦ στο ΟΑΚΑ. Αυτή η αλλαγή από μόνη της δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες λόγω του μεγάλου διαστήματος απουσίας δεν τελεσφόρησαν όπως θα θέλαμε. Όσο αγωνίστηκε ήταν πολύ θετικός στην άμυνα, που κατάφερε να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους αντίπαλους επιθετικούς παίκτες, τόσο χαμηλά, όσο και ψηλά. Έκανε εξαιρετική δουλειά στα ριμπάουντ, όπου ήταν ο καλύτερος της ομάδας σε αυτόν τον τομέα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιθετικά, μεγάλη βελτίωση στο σουτ του δεν παρατηρήσαμε, αλλά είδαμε έναν παίκτη που είχε καλύτερο χειρισμό μπάλας και πιο «γλυκά» τελειώματα κοντά στο καλάθι.

Σημεία προς βελτίωση: Πρώτο και σημαντικότερο, η σταθερότητά του από μακριά. Ο Ιωάννης όντας το βασικό SF της ομάδας θα πρέπει να σουτάρει καλύτερα σε εκτέλεση, αλλά και σε ποσοστά. Εκτός από αυτό, θεωρώ πολύ σημαντικό να τον βλέπαμε περισσότερη ώρα να ποστάρει τον προσωπικό του αντίπαλο, με σκοπό να επιτεθεί κοντά στο καλάθι. Πρέπει να δουλέψει το fade away σουτ, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται την δύναμη του σώματος του στη θέση «3». Ο χειρισμός της μπάλας, βελτιώθηκε το καλοκαίρι στη δουλειά που έκανε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά θέλει ακόμα περισσότερη για να μπορεί να «τρέξει» κάποια plays και ο ίδιος. Αμυντικά, πιστεύω ότι ίσως μπορεί να βάζει λίγο πιο έξυπνα το σώμα του και τα χέρια του.

Νίκος Παππάς

Στατιστικά σεζόν 2017-18: 9.6 πόντοι, 1.2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1.1 λάθη με 52% δίποντο, 37% τρίποντο, 82.5% βολές σε 15 αγώνες σε κανέναν ως βασικός.

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 7.5 πόντοι, 1.1 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 0.9 κλεψίματα, 0.8 λάθη με 43.2% δίποντο, 29.8% τρίποντο, 84.6% βολές σε 15 αγώνες τους 3 σαν βασικός.

Βαθμολογία: 5.5/10

Καλύτερη εμφάνιση: Η καλύτερη εμφάνιση του Νίκου Παππά για την φετινή αγωνιστική περίοδο ήρθε στα πλαίσια της 14ης αγωνιστικής κόντρα στην Αρμάνι στο ΟΑΚΑ. Εκεί ο Έλληνας παίκτης πέτυχε 13 πόντους με 2/4 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 6/6 βολές, ενώ μάζεψε 3 ριμπάουντ και μοίρασε 2 ασίστ για 1 λάθος. Συνολικά συγκέντρωσε 13 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθειά του δεν αποτυπώνεται πολύ καλά από την στατιστική. Πάλεψε πολύ αμυντικά, έβγαλε πολύ πάθος, αν και έκανε κάποια λάθη που επέτρεψαν ελεύθερα σουτ στους παίκτες της Αρμάνι. Τα 33:37 που αγωνίστηκε αποτελούν φυσικά season high σε χρόνο συμμετοχής τη φετινή αγωνιστική περίοδο για τον guard από την Ελλάδα.

Προσφορά: Το καλοκαίρι ο Νίκος Παππάς πήρε «ψήφο εμπιστοσύνης» από το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού και παρέμεινε για ακόμα δύο χρόνια στην ομάδα της καρδιάς του. Στο πρώτο διάστημα της σεζόν δεν προσέφερε πολλά πράγματα, καθώς ερχόταν στο δεύτερο και τρίτο rotation. Όταν όμως τα πράγματα δεν πήγαιναν πολύ καλά ο εκάστοτε προπονητής του τον έβαζε στο παρκέ για να αλλάξει λίγο το ρυθμό του αγώνα. Πράγματι, όσο περνάνε οι αγωνιστικές ο Παππάς αγωνίζεται περισσότερο και δείχνει να βρίσκεται σε καλό φεγγάρι. Δίνει λύσεις τόσο με τα μακρινά του σουτ, όσο και με την διεισδυτική του ικανότητα. Το πιο σημαντικό επίτευγμα του όμως αφορά την άμυνα. Φέτος παρουσιάζεται πολύ καλός στην πίεση πάνω στη μπάλα και κλέβει πολλές μπάλες ή αναγκάζει γενικά τους αντιπάλους του σε λάθη.

Σημεία προς βελτίωση: Το κύριο ζητούμενο για τον Παππά είναι να αποκτήσει σταθερότητα στο παιχνίδι του. Να γίνει δηλαδή ένας παίκτης που θα μπαίνει στο παρκέ και θα ξέρουμε τι μπορεί να προσφέρει. Θεωρώ ότι η σωματική του διάπλαση του δίνει τη δυνατότητα να παίζει κάποιες φορές στο χαμηλό ποστ με πλάτη τους αντιπάλους του. Το σουτ του είναι καλό, αλλά παίρνει βελτίωση. Το στοιχείο που έλεγαν κάποιοι ότι του λείπει ήταν η συνέπεια στην άμυνά του. Εγώ διαφωνώ με αυτό, γιατί σε κάθε φάση δίνει το 100% και παίζει πολύ ασφυκτική προσωπική άμυνα. Όσον αφορά το θέμα συγκέντρωσης, ίσως θα μπορούσε να τα πάει και καλύτερα, γιατί κάποιες φορές χάνεται και προκύπτουν ελεύθερα σουτ για τους αντιπάλους του.

Τζέιμς Γκιστ

Στατιστικά σεζόν 2017-18: 10.3 πόντοι, 4.6 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ, 0.9 κλεψίματα, 0.5 κοψίματα, 0.8 λάθη με 61.2% δίποντο, 45% τρίποντο, 63.1% βολές σε 15 αγώνες τους 13 σαν βασικός.

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 8.3 πόντοι, 3.9 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 0.9 κλεψίματα, 1.1 λάθη με 58% δίποντο, 33.3% τρίποντο, 69% βολές σε 15 αγώνες τους 9 σαν βασικός.

Βαθμολογία: 4.5/10 

Καλύτερη εμφάνιση: Η πιο καλή εμφάνιση του Αμερικανού forward-center ήρθε στα πλαίσια της 10ης αγωνιστικής στην “παγωμένη” Ρωσία κόντρα στην Χίμκι. Στην Mytishchi Arena ο Γκιστ σκόραρε 19 πόντους με 7/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/6 βολές, ενώ μάζεψε 9 ριμπάουντ και είχε 1 ασίστ, 1 κόψιμο, 1 κλέψιμο και 2 λάθη σε 37:24 (season-high). Στο σύστημα αξιολόγησης συγκέντρωσε συνολικά 25 βαθμούς. Επιθετικά εκείνο το βράδυ τα πήγε αρκετά καλά, αν και είχε πολλά θέματα στην άμυνα απέναντι στον πολύ καλό παίκτη, Άντονι Γκιλ. Πάντως όλο το βράδυ έδειξε την προσπάθειά του και θύμισε κάπως τον παλιό καλό Γκιστ που όλοι θαυμάσαμε, όταν ήρθε για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ.

Προσφορά: Προερχόμενος από μία πολύ παραγωγική σεζόν ο Αμερικανός forward-center είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες για τη νέα χρονιά. Δυστυχώς οι τραυματισμοί σε συνάρτηση με την ηλικία έχουν φέρει στο προσκήνιο έναν νέο παίκτη, που δε θυμίζει σχεδόν σε τίποτα τον παλιό. Τα αθλητικά προσόντα έχουν αρχίσει να υποχωρούν και αυτό φαίνεται περίτρανα από τις κινήσεις του μέσα στο παρκέ. Η ενέργεια που έβγαζε και «αφύπνιζε» όλο τον Παναθηναϊκό έχει χαθεί και ο Γκιστ δεν αποτελεί φόβητρο ούτε στην άμυνα, που τον βοηθούσε να κερδίζει λεπτά συμμετοχής. Όλο αυτό φαίνεται από τα ελάχιστα ριμπάουντ που παίρνει φέτος. Επιπλέον σουτάρει απογοητευτικά από την περίμετρο και δεν συνεργάζεται καλά με τον Νικ Καλάθη. Βέβαια, τις τελευταίες εβδομάδες τον βλέπουμε κάπως βελτιωμένο σε όλους τους τομείς.

Σημεία προς βελτίωση: Τα χρόνια περνούν και δεν μπορεί να τα νικήσει κανένας. Σίγουρα κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν θα δούμε καλύτερο τον Αμερικανό, αλλά όχι όπως τον βλέπαμε τόσα χρόνια. Ζητούμενο για αυτόν θα πρέπει να είναι να συνεισφέρει σε διαφορετικά πράγματα που δεν μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν. Ένα από αυτά είναι το σουτ του από την περίμετρο. Όλες οι άμυνες πλέον αφήνουν το σουτ προκλητικά ελεύθερο. Αν βρει το χέρι του και προπονηθεί πάνω σε αυτό θα μπορέσει να δώσει κάποιες λύσεις, όπως ακριβώς οφείλει να κάνει και από την «γραμμή της φιλανθρωπίας». Οι καλές θέσεις είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, τόσο στην άμυνα χαμηλά, όσο και για την διεκδίκηση των ριμπάουντ.

Ίαν Βουγιούκας

Στατιστικά σεζόν 2017-18: 3.4 πόντοι, 1.4 ριμπάουντ, 0.7 λάθη με 60% δίποντο, 75% βολές σε 15 αγώνες τους 2 σαν βασικός.

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 3 πόντοι, 1.1 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ με 57,1% δίποντο, 80% βολές σε 8 αγώνες σε κανένα σαν βασικός.

Βαθμολογία: 5.5/10 

Καλύτερη εμφάνιση: Η καλύτερη εμφάνιση του Έλληνα center ήρθε στην “Fernando Buesa Arena”, κόντρα στην Μπασκόνια. Εκείνο το κακό βράδυ για την ομάδα ο old-school ψηλός πραγματοποίησε μία πολύ μεστή εμφάνιση και όση ώρα βρέθηκε στο παρκέ, ηρεμούσε το παιχνίδι της ομάδας του, αποτελώντας πόλο έλξης επιθετικά. Τελείωσε το ματς με 8 πόντους με 3/5 δίποντα, 2/2 βολές την ίδια ώρα που έδωσε 3 ασίστ, μάζεψε 4 ριμπάουντ και έκλεψε 1 μπάλα σε 15:33 (season-high). Στο σύστημα αξιολόγησης συγκέντρωσε συνολικά 15 βαθμούς. Όλο το βράδυ ήταν ο καλύτερος παίκτης για την ομάδα, δίνοντας έτσι ρυθμό στον Κιθ Λάνκφορντ ο οποίος έκανε μία μαγική εμφάνιση. Για εμένα προσωπικά, όλη εκείνη η αντεπίθεση του «Eξάστερου» και το απόλυτο επιθετικό ξέσπασμα του Αμερικανού ήρθαν σαν αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς του Ίαν.

Προσφορά: Θεωρητικά όταν ξεκίναγε η χρονιά ο Βουγιούκας υπολογιζόταν ως το τέταρτος center της ομάδας. Σε πρακτικό επίπεδο ήταν ο πιο ουσιαστικός από τους άλλους τρεις, παρά τον λίγο έως ελάχιστο χρόνο που αγωνιζόταν. Όταν έμπαινε στο παρκέ η ομάδα ξεκινούσε να παίζει ορθολογικό μπάσκετ και ηρεμούσε όλο το παιχνίδι. Η μπάλα πήγαινε στα δικά του χέρια και δημιουργούσε είτε για τον εαυτό του, είτε για τους συμπαίκτες του. Στην άμυνα είχε τα προβλήματα του λόγω του γεγονότος ότι δεν έχει γρήγορα πόδια, αλλά πάντα προσπαθούσε για το καλύτερο και έδινε τα πάντα όταν βρισκόταν παρκέ. Ένα κομμάτι που θα χρειαζόταν περισσότερη αποτελεσματικότητα είναι η κατοχή των ριμπάουντ, η οποία θα εξασφάλιζε στην ομάδα αιφνιδιασμό και στον ίδιο περισσότερο χρόνο στο γήπεδο.

Σημεία προς βελτίωση: Δεν ξέρω αν ένας αθλητής στην ηλικία του Ίαν μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα στο παιχνίδι του, αλλά σίγουρα μπορεί να σταθεροποιήσει μερικά από αυτά που ήδη διαθέτει. Όπως είπα και παραπάνω, λόγω ύψους, δύναμης και εμπειρίας θα πρέπει να κατεβάζει περισσότερα ριμπάουντ. Ένα έξυπνο τρικ θα ήταν να κάνει φάουλ νωρίς και χαμηλά με σκοπό να αποφύγει μαρκαρίσματα που δε μπορεί να ανταποκριθεί λόγω έλλειψης ταχύτητας. Τέλος, επιθετικά θα πρέπει να παίρνει περισσότερα σουτ μέσης απόστασης και να μην τα φοβάται.

Λούκας Λεκαβίτσιους

Στατιστικά σεζόν 2017-18: 4.7 πόντοι, 1.2 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.5 λάθη με 54% δίποντο, 47.6% τρίποντο, 77% βολές σε 15 αγώνες τους 3 σαν βασικός.

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 4.3 πόντοι, 0.9 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 1.1 λάθη με 66.7% δίποντο, 28.6% τρίποντο, 100% βολές σε 15 αγώνες κανένα ως βασικός.

Βαθμολογία: 3/10 

Καλύτερη εμφάνιση: Ακόμη ένας παίκτης που κόντρα στην Γκραν Κανάρια στο ΟΑΚΑ, έκανε την πιο καλή του εμφάνιση. Σκόραρε 16 πόντους, με 6/7 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4/4 βολές, ενώ ταυτόχρονα μάζεψε 2 ριμπάουντ, έδωσε 2 ασίστ για 4 λάθη σε συνολικά 23:13. Στο σύστημα αξιολόγησης συγκέντρωσε 17 πόντους. Εκείνο το βράδυ ο “Λέκα” συνολικά ήταν ασταμάτητος με τα drive του και τα τελειώματα με αριστερό φλότερ. Πάντως αυτή η θεωρητικά καλή εμφάνιση, ήρθε κόντρα σε έναν αρκετά βατό αντίπαλο, αλλά σε κάθε περίπτωση δημιούργησε πολύ σημαντικά προβλήματα στους παίκτες της ισπανικής ομάδας.

Προσφορά: Ο Λιθουανός guard παρέμεινε στην Αθήνα με απόφαση του προπονητικού επιτελείου, χωρίς μέχρι στιγμής να το δικαιώσει, εμφανίζοντας πεσμένα νούμερα στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες σε σύγκριση με πέρσι. Όπως γνωρίζουμε εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο ο βραχύσωμος guard, έχει παρουσιάσει κάποια καλά επιθετικά βράδια που έρχονται σαν αναλαμπή των μέτριων μέχρι τώρα εμφανίσεών του. Οργανωτικά είναι πάρα πολύ κακός, καθώς δεν έχει καταφέρει να οργανώσει καλά τους συμπαίκτες του στο χώρο και χωρίς να τρέχει καλά τα plays του προπονητή του. Αμυντικά είναι συνεπής στην πίεση στη μπάλα, αλλά πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος να εκμεταλλευτεί κάποια ομάδα το χαμηλό του ύψος.

Σημεία προς βελτίωση: Ο αθλητής από την Λιθουανία είναι ακόμα πολύ νέος σε ηλικία με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει πράγματα στο παιχνίδι του. Έχουμε δει ότι δε μπορεί μόνος του να σηκώσει το βάρος της οργάνωσης για την ομάδα του, με αποτέλεσμα να εκτίθεται όταν έχει το ρόλο του αντί-Καλάθη. Σαν δεύτερος οργανωτής και σκόρερ μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την ομάδα του. Αυτή η αλλαγή ρόλου ίσως κρύψει κάπως τις αδυναμίες του και αφήσει τα πλεονεκτήματα του να φανούν περισσότερο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει πιο aggresive επιθετικά, και να μην είναι διστακτικός. Γενικότερα, θα πρέπει να βάλει μυική μάζα στο σώμα του για να μπορεί να κοντράρει τους αντίπαλους του στο ποστ και να μπορέσει να μεγαλώσει τα νούμερά του στα κλεψίματα.

Ματ Λοτζέσκι

Στατιστικά σεζόν 2017-18: 6.8 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 0.8 λάθη με 55.8% δίποντο, 48.7% τρίποντο, 70% βολές σε 15 αγώνες τους 14 σαν βασικός.

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 8.6 πόντοι, 2.9 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 0.8 λάθη με 65.2% δίποντο, 34.5% τρίποντο, 86.7% βολές σε 12 αγώνες τους 4 σαν βασικός.

Βαθμολογία: 5.5/10

Καλύτερη εμφάνιση: Η καλύτερη εμφάνιση του μπόμπερ του «Τριφυλλιού» στην 1η κιόλας αγωνιστική, όταν ο ελληνικός σύλλογος αντιμετώπιζε την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ. Εκείνο το βράδυ ο «Εξάστερος» νίκησε επειδή είχε έναν πραγματικά ασταμάτητο Λοτζέσκι, που σούταρε με συνέπεια, τόσο κοντά, όσο και μακριά από το αντίπαλο καλάθι. Πέρα από αυτό όμως είδαμε τον Ματ να πηγαίνει δυνατά στις φάσεις, να χαμηλώνει καλά το κορμί του και γενικότερα να προσπαθεί ιδιαίτερα σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Στο παιχνίδι αυτό λοιπόν σκόραρε 20 πόντους με 6/7 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/3 βολές, ενώ μάζεψε 5 ριμπάουντ και είχε 1 κλέψιμο και 1 λάθος σε 21:46, συγκεντρώνοντας 22 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Προσφορά: Μετά από τους εξαιρετικούς τελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό, ο Ματ Λοτζέσκι παρέμεινε για έναν ακόμη χρόνο στην ομάδα. Άρχισε πολύ καλά τη σεζόν, όντας ο πιο ζεστός παίκτης της ομάδας, αλλά ένα πρόβλημα τραυματισμού τον κράτησε έξω για ένα διάστημα και προξένησε πολλά προβλήματα στον Παναθηναϊκό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίρρηση στο γεγονός ότι ο υγιής Λοτζέσκι είναι εκ των κορυφαίων σουτέρ της Ευρώπης. Έδωσε αρκετές λύσεις με το σουτ του από την περίμετρο και ξεκλείδωσε έτσι τις αντίπαλες άμυνες. Το σημαντικό είναι ότι τα βράδια που δεν ήταν εύστοχος από μακριά έκανε κι άλλα πράγματα στο παρκέ προσπαθώντας να φανεί χρήσιμος. Ένα από αυτά ήταν τα drive του με σκοπό την άμεση εκτέλεση, αλλά και την δημιουργία. Τέλος, στην άμυνα ήταν πολύ συνεπής, παρά το κακό χαμήλωμά του λόγω του βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού, και πολύ θετικός στη συλλογή ριμπάουντ.

Σημεία προς βελτίωση: Ένας αθλητής στην ηλικία του Λοτζέσκι δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα στο παιχνίδι του. Μπορώ να διακρίνω μόνο δύο πράγματα που θα μπορούσε να βελτιώσει. Το ένα αφορά τη συνέπεια στο μακρινό του σουτ. Είναι φυσικά ένας φοβερός σουτέρ, αλλά μπορεί να σκοράρει από μακριά με μεγαλύτερη συνέπεια από ότι κάνει μέχρι στιγμής. Αμυντικά ίσως πρέπει να κάνει γρήγορα τα φάουλ χαμηλά σε μαρκαρίσματα που δε μπορεί να ανταποκριθεί καλά.

Νικ Καλάθης

Στατιστικά σεζόν 2017-18: 13.6 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 7.9 ασίστ, 1.6 κλεψίματα, 2.6 λάθη με 58.1% δίποντο, 24.3% τρίποντο, 57.8% βολές σε 12 αγώνες και τους 12 σαν βασικός.

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 11.1 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 8.1 ασίστ, 1.7 κλεψίματα, 2.9 λάθη με 45.8% δίποντο, 22.4% τρίποντο, 43.3% βολές σε 15 αγώνες και τους 15 σαν βασικός.

Βαθμολογία: 7/10

Καλύτερη εμφάνιση: Όλη τη χρονιά ο Έλληνας guard έκανε μεστές εμφανίσεις, κυρίως οργανωτικά και αμυντικά, αλλά στο κλείσιμο του πρώτου γύρου πραγματοποίησε την πιο all-around εμφάνιση της σεζόν. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ λοιπόν, ο Καλάθης σκόραρε 14 πόντους με 2/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 1/2 βολές, ενώ μάζεψε 6 ριμπάουντ, μοίρασε 10 ασίστ για 3 λάθη και έκλεψε και 3 μπάλες σε 31:40 που βρέθηκε στο παρκέ. Το σύστημα αξιολόγησης έγραψε 26. Μία μαγική εμφάνιση πραγματικά, που θύμισε σε μεγάλο βαθμό τον παίκτη που πέρσι έκανε μία MVP Season. Η συγκομιδή στους πόντους μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα καλή, καθώς φέτος έχει σκοράρει και 24 κόντρα σε Αρμάνι και 22 κόντρα σε Ζαλγκίρις, αλλά παίρνοντας αρκετές προσπάθειες. Στο παιχνίδι με την «Ρωσική Αρκούδα» δεν υπερέβαλλε εαυτό και έβαλε σχεδόν όλους τους πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο.

Προσφορά: Μετά από μία σεζόν που έχασε στο «νήμα» το βραβείο του MVP από τον Λούκα Ντόνσιτς, όλοι περιμέναμε μία ανάλογη χρονιά από τον Νικ. Δυστυχώς ένα πρόβλημα τραυματισμού και ένα ρόστερ που δεν του έδινε τη δυνατότητα να αναπτύξει στο έπακρο τις επιθετικές του αρετές, τον έχουν κρατήσει χαμηλά μέχρι στιγμής. Τις τελευταίες αγωνιστικές έχει υπάρξει σαφής βελτίωση, αλλά ο Παναθηναϊκός χρειάζεται περισσότερα πράγματα από τον ηγέτη του και μεγαλύτερη ευστοχία σε τρίποντα και βολές. Οργανωτικά είναι εξίσου καλός με πέρσι και θα μπορούσε να γράφει ακόμη καλύτερα νούμερα αν οι συμπαίκτες του εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τις πάσες του. Στην άμυνα, λόγω του τραυματισμού, ορισμένες φορές δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά όσο περνάνε οι αγωνιστικές φτάνει στα γνωστά του στάνταρ.

Σημεία προς βελτίωση: Ο «μαέστρος» του Παναθηναϊκού χρειάζεται να κάνει δύο μόνο βασικά πράγματα για να γίνει ο παλιός περσινός Νικ. Το ένα είναι να βρει σταθερότητα στο σουτ από την περίμετρο. Ποτέ δεν γίνεται να σουτάρει με 40%, αλλά ας σταθεροποιηθεί γύρω στο 34-35% και θα είναι πολύ καλό τόσο για τη δική του ψυχολογία, όσο και για την ομάδα του. Το άλλο που θα πρέπει να κάνει είναι να σουτάρει καλύτερα από τα 4-5 μέτρα. Πνευματικά έχω παρατηρήσει ότι όσο δεν σκοράρει με συνέπεια και δεν νιώθει άνετα, αρχίζει να υποκύπτει στον εκνευρισμό του και γίνεται κάπως ευάλωτος αμυντικά.

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Στατιστικά σεζόν 2017-18: 3.1 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ με 44.8% δίποντο, 25% τρίποντο, 57.1% βολές σε 14 αγώνες τους 10 σαν βασικός.

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 4.9 πόντοι, 1.4 ριμπάουντ, 0.9 κλεψίματα, 0.5 λάθη με 69.7% δίποντο, 38.5% τρίποντο, 44.4% βολές σε 14 αγώνες τους 8 σαν βασικός.

Βαθμολογία: 5.5/10

Καλύτερη εμφάνιση: Φυσικά η καλύτερη εμφάνιση του Έλληνα forward ήρθε κόντρα στον Ολυμπιακό στα πλαίσια της 6ης αγωνιστικής. Εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, ο Θανάσης αν και αγωνίστηκε για μόλις 14:26, πέτυχε 12 πόντους με 5/5 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 2/2 βολές, ενώ παράλληλα μάζεψε 2 ριμπάουντ και είχε 1 κόψιμο. Το σύστημα αξιολόγησης έδειξε τον αριθμό «12» μετά το τέλος του παιχνιδιού. Μπορεί αυτό το «12» να μην δείχνει πολύ ελκυστικό, αλλά τα πράγματα που κάνει ο Θανάσης στο παρκέ είναι τέτοια που δεν φαίνονται στη στατιστική. Πάντως στο παιχνίδι με τον “αιώνιο” αντίπαλο, επιτέθηκε πολύ έξυπνα πάνω στην αμυντική αδυναμία του Βασίλη Σπανούλη και τον μάρκαρε ασφυκτικά στην άμυνα, οδηγώντας τον σε κακές προσπάθειες, υπό την πίεση δύο και τριών αμυντικών.

Προσφορά: Ο Θανάσης είναι ένας από τους πιο τίμιους παίκτες που υπάρχουν. Ένας πραγματικός «εργάτης», ο οποίος ανά πάσα στιγμή και ώρα μπορεί να έρθει από τον πάγκο και να αλλάξει το ρυθμό ενός αγώνα μέσα από την άμυνά του. Κανένας άλλος παίκτης στην Ευρώπη δεν έχει αυτή την δυνατότητα. Επιθετικά, βέβαια, έχει τα προβλήματα του και τις αδυναμίες του. Μία και βασικότερη είναι η αστοχία που παρουσιάζει από μακριά και η γενικότερη έλλειψη πλαστικών κινήσεων που τον διακρίνει. Επιθετικά αυτό που μπορεί να δώσει είναι καλές of ball κινήσεις και λίγο παιχνίδι στο ποστ, όταν έχει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Λόγω των αθλητικών του προσόντων θα έπρεπε να δίνει περισσότερα πράγματα στον τομέα των ριμπάουντ.

Σημεία προς βελτίωση: Ο Θανάσης, όσο αξιότιμος και να είναι, πρέπει να βελτιώσει άρδην κάποια σημεία για να μπορέσει να είναι με συνέπεια πιο χρήσιμος για την ομάδα του. Αμυντικά οφείλει να αποβάλει την επιρρέπεια που έχει στα φάουλ όταν προσπαθεί να πιέσει τον αντίπαλο και την μέτρια – ορισμένες φορές – αντίληψη που έχει στις σύνθετες άμυνες που έχουν ως αποτέλεσμα να χάνεται κάποιες φορές. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να σταματήσει να δίνει αμυντικές βοήθειες που αφήνουν παίκτη αμαρκάριστο. Επιθετικά θα πρέπει, είτε να προσθέσει μυικό βάρος και να μετατοπιστεί στη θέση «4» , είτε να γίνει καλύτερος στο 1 vs 1 με πρόσωπο στο καλάθι και να πραγματοποιεί πιο «γλυκά» τελειώματα. Το σουτ είναι ένας τελευταίος τομέας που πρέπει να βελτιώσει για να μπορεί να απειλεί περισσότερο από μακριά και να φαίνεται χρήσιμος κόντρα σε κλειστές άμυνες.

Ντίνος Μήτογλου

Στατιστικά σεζόν 2017-18: Έπαιξε μόλις για 1:13 χωρίς να καταφέρει να σημειώσει κάποιο στατιστικό.

Στατιστικά σεζόν 2018-19: 5.2 πόντοι, 3.4 ριμπάουντ, 0.4 κλεψίματα, 0.8 λάθη με 68.4% δίποντο, 21.1% τρίποντο, 69.2 βολές σε 14 αγώνες τους 8 σαν βασικός.

Βαθμολογία: 6.5/10

Καλύτερη εμφάνιση: Καλύτερη εμφάνιση του Ντίνου, μακράν της δεύτερης, είναι αυτή που πραγματοποίησε στα πλαίσια της 12ης αγωνιστικής κόντρα στην Νταρουσάφακα στο ΟΑΚΑ. Σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο ξεκάθαρος MVP της ομάδας, αφού κατάφερε για ένα ακόμη βράδυ να συνεισφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού και να είναι πραγματικά απολαυστικός. Ξεκίνησε βασικός εκείνο το παιχνίδι και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να λέγαμε ότι έγειρε την πλάστιγγα προς τη μεριά της ελληνικής ομάδας, καθώς πέτυχε 20 πόντους με 6/7 δίποντα, 1/1 τρίποντα, 5/5 βολές, ενώ ταυτόχρονα μάζεψε 5 ριμπάουντ και είχε 1 κλέψιμο και 1 λάθος σε μόλις 21:13. Στο σύστημα αξιολόγησης συγκέντρωσε 27 βαθμούς, επίδοση που αποτελεί φυσικά career-high για τον Έλληνα forward.

Προσφορά: Η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν για τον Παναθηναϊκό ακούει φυσικά στο όνομα «Ντίνος Μήτογλου».  Το καλοκαίρι έκατσε και δούλεψε πολύ και το αποτέλεσμα έγινε ορατό από την αρχή της χρονιάς. Ένας παίκτης που πέρσι δεν αποτελούσε μέρος του rotation, φέτος είναι starter στα περισσότερα παιχνίδια. Επιθετικά δίνει πολλές λύσεις κοντά στο καλάθι, με τις πολύ όμορφες κινήσεις του και ενίοτε με το μακρινό του σουτ. Στην άμυνα βγάζει ενέργεια και πάθος και είναι σαφώς βελτιωμένος στην άμυνα κόντρα σε κοντύτερο παίκτη μετά από αλλαγές. Ο σημαντικότερος τομέας, όμως, που βοηθάει και έτσι δείχνει έμπρακτα το πόσο πολύ θέλει να συνεισφέρει είναι αυτός των ριμπάουντ. Το ριμπάουντ εκτός από τις καλές θέσεις, τη καλή χρησιμοποίηση του σώματος και τα αθλητικά προσόντα, δείχνει τη θέληση και το πάθος κάποιου για τη νίκη.

Σημεία προς βελτίωση: Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα και ο νεαρός Έλληνας forward θα πρέπει να βελτιώσει κάποια σημεία τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Στο πίσω μέρος του παρκέ, η βελτιωμένη αμυντική του στάση κόντρα σε κοντύτερο παίκτη χρίζει περισσότερης βελτίωσης. Ταυτόχρονα έχει μειονέκτημα κόντρα σε βαρύτερα κορμιά και πρέπει να χρησιμοποιεί καλύτερα το σώμα του και πιο έξυπνα τα φάουλ. Επιθετικά πρέπει να βρει το σταθερά καλό του σουτ από μακριά. Όταν ήρθε από το κολέγιο σούταρε πολύ καλύτερα από ότι τώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποτε θα βρει το χέρι του και θα είναι απειλητικός και από απόσταση. Η χρησιμοποίηση του σαν stretch-5 θα ήταν μία πολύ έξυπνη ιδέα.

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ λίγο και στον «μικρό» της ομάδας Γιώργο Καλαϊτζάκη. Μέχρι στιγμής δεν τον έχουμε δει καθόλου στην Euroleague και πολύ λίγο στην Basket League, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε αρκετό δείγμα για να κρίνουμε την μέχρι τώρα παρουσία του στη φετινή σεζόν. Πάντως είναι ένα μεγάλο ταλέντο με εξαιρετικά σωματικά χαρακτηριστικά, που λείπουν από την φετινή ομάδα και θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να τον βλέπαμε να αγωνίζεται περισσότερο, έτσι ώστε να βελτιώσει τις αδυναμίες που έχει.

ΥΓ: Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους με υγεία και το 2019 να σας φέρει ότι σας στέρησε το 2018 και ακόμα περισσότερα.

Advertisement
Comments
Advertisement
Advertisement
Μπάσκετ4 ώρες πριν

Περίπατος Τουρκίας και Αταμάν – Τι έκανε ο Τσεντί Οσμάν

Μπάσκετ4 ώρες πριν

Σερέλης: «Αυτό ήταν το λάθος μας, ήμασταν τραγικοί»

Μπάσκετ5 ώρες πριν

Παναθηναϊκός: Μόνο αυτός τόσα εκτός έδρας!

Μπάσκετ5 ώρες πριν

Γιουρτσεβέν: «Αμυντικό το πρόβλημα, αφήσαμε πολλά σουτ»

Μπάσκετ5 ώρες πριν

«Έπεσε μαχόμενος» στο Κάουνας, με… κόντρα διαιτησία – Τα highlights του Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός

Μπάσκετ5 ώρες πριν

Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: Ένα βίντεο, όλη η ΕΜΕΤΙΚΗ διαιτησία στο Κάουνας (vid)

Μπάσκετ5 ώρες πριν

Έπεσε μαχόμενος από τους… Γκόλντεν Στέιτ Κάουνας – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΝΕΙΔΟΣ!

Μπάσκετ5 ώρες πριν

Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: Η κριτική των «πράσινων»

Μπάσκετ5 ώρες πριν

Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός: Η κριτική του Σερέλη

Μπάσκετ5 ώρες πριν

«Άσχημο» βράδυ και ήττα για τον Παναθηναϊκό στο Κάουνας – Η βαθμολογία της Ευρωλίγκα

Μεταγραφές1 ημέρα πριν

Αναστασίου: «Λάθος σχεδιασμός στον Παναθηναϊκό – Οι επιλογές ήταν του προπονητή ή της διοίκησης;» (vid)

Ποδόσφαιρο1 ημέρα πριν

Τζιμπρίλ Σισέ: Γούσταρε με δώρο του Παναθηναϊκού! (vid)

Μπάσκετ3 ημέρες πριν

Βίντεο – Αποκάλυψη: Τα… φιλάκια του Βεζένκοφ στην εξέδρα στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός! (vid)

Μεταγραφές4 ημέρες πριν

Παναθηναϊκός: Λεσόρ πιο «ψημένος» πλέον να ξεχάσει το NBA για τον «Επτάστερο»! (vid)

Μεταγραφές4 ημέρες πριν

Παπαπέτρου: Το πλάνο που έχει ο Παναθηναϊκός για τον υπαρχηγό του! (vid)

Μεταγραφές4 ημέρες πριν

Παναθηναϊκός: Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης θα πάρει αυτό που του αξίζει! (vid)

Μεταγραφές4 ημέρες πριν

Προπαγάνδα STOP: Είναι πραγματικά καλύτερος φέτος ο Βιλντόζα; Ιδού η απάντηση! (vid)

Μεταγραφές4 ημέρες πριν

Παναθηναϊκός: Οι «ζυμώσεις» και για δεύτερη μεταγραφή εκτός του φορ! (vid)

Μπάσκετ4 ημέρες πριν

Γιαννακόπουλος: «Θα πάρω 80% και θα σας πετάξω ΟΛΟΥΣ ΕΞΩ!» (vid)

Μεταγραφές4 ημέρες πριν

Αποκαλύψεις για Λεσόρ, Παπαπέτρου, Καλαϊτζάκη-Η αλήθεια για τις μεταγραφές στην ΠΑΕ! (vid)

Advertisement