Το δίλημμα της… μισής χρονιάς!

Ο Αργύρης Πεδουλάκης καλείται να επιλέξει τους τέσσερις Αμερικανούς που θα αγωνιστούν στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, με τον Κωνσταντίνο Πανά και τον Πέτρο Κουλούρη να εγκαινιάζουν τη μεταξύ τους συνεργασία και να εκθέτουν την άποψή τους για το συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα.

Advertisement1

Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!

Κωνσταντίνος Πανάς

Είναι αρκετά δύσκολο ερώτημα το «ποιους τέσσερις θα επέλεγες για να αγωνιστούν στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος». Πρέπει να σκεφτούμε τις ανάγκες ορισμένων παικτών που ψάχνουν ρυθμό, καθώς και το ποιοι παίκτες θα κολλήσουν, χωρίς να δημιουργηθούν κενά στην ομάδα. Γκιστ και Τζέιμς είναι οι δύο πρώτοι για μένα, οπότε θα προσπαθήσω να βρω τα θετικά και τα αρνητικά των υπόλοιπων τεσσάρων.

Τζέιμς Φελντέιν

(+) Είναι παίκτης που χάρη στο υψηλό frame του μπορεί να αγωνιστεί και ως «3αρι» σε περίπτωση που κοπεί κάποιος εκ των Ρίβερς ή Νίκολς. Θεωρώ ότι αν επιλεγεί θα τον βοηθήσει πολύ ώστε να επανακτήσει την ψυχολογία του. Φυσικά, γνωρίζουμε πόσο βοηθάει ο Δομινικανός, όταν αγωνίζεται για περισσότερα από 20 λεπτά. Βέβαια αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στη συνέχεια, καθώς με την έναρξη του δεύτερου γύρου, θα χρειαστεί να μειωθεί ο χρόνος του, όπως ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ θα γίνει και στην Euroleague.

(-) Αν με τέτοια ψυχολογία τον αφήσεις εκτός του πρώτου μισού και αρκεστεί για μεγάλο διάστημα στα 15 λεπτά της Euroleague, ή θα χάσεις ένα παίκτη ή θα καταφέρεις να σφυρηλατήσεις το χαρακτήρα του. Δυστυχώς είναι από τους παίκτες που βγάζει μάτι από τα φιλικά ότι έχει χάσει τη σπίθα που είχε. Αφενός γιατί δεν έχει τα λεπτά που πίστευε ότι θα έχει και αφετέρου γιατί είναι ένας παίκτης ρυθμού και χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο του ρόλο.

Ντεμέτρις Νίκολς

(+) Ξεκάθαρα ο παίκτης των φιλικών για τον Παναθηναϊκό. Ανεβασμένη ψυχολογία και είπαμε ότι ο πάγκος που έφαγε στη Ρωσία την τελευταία διετία, μόνο καλό του έκανε από άποψη χτισίματος χαρακτήρα και δίψας να αγωνιστεί. Είναι παίκτης που μπορεί να δώσει βοήθειες τόσο στο «4», όσο και στο «3», οπότε μπορεί να καλύψει ενδεχόμενο κόψιμο του Ρίβερς.

(-) Μπορώ να πω ότι είτε κοπεί από το πρώτο μισό του πρωταθλήματος, είτε όχι, δεν μου βγάζει κάποιο αρνητικό. Είναι παίκτης που θα δώσει συγκεκριμένα πράγματα όσα λεπτά και αν αγωνιστεί, με τελείως διαφορετική προσέγγιση από τον Φελντέιν.

Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!

Κρις Σίνγκλετον

(+) Παίκτης που έδεσε αμέσως με την «πολεμική» νοοτροπία των «θέλω» του Πεδουλάκη. Γαλουχημένος με blue collar skillset, μπορεί να αποτελέσει τον rim protector που αναζητάει ο Παναθηναϊκός από την εποχή Λάσμε. Το impact που έχει δεν αφορά τόσο στην άμυνα ψηλά, όσο στο να χαμηλώνει και να κλέβει μπάλες, με την ενέργεια που βγάζει να είναι κάτι που μόνο ο Νίκολς προσφέρει στην φρόντκορτ.

(-) Σίγουρα αρνητικό το γεγονός ότι αγωνίζεται non stop εδώ και ένα χρόνο και θεωρητικά θα του κάνει καλό να ξεκουραστεί από το ελληνικό πρωτάθλημα. Όμως, στο ελληνικό classicο και συγκεκριμένα στην άμυνα πάνω στον Πρίντεζη θα είναι απαραίτητος. Είναι σαφώς μόνο ένα παιχνίδι, αλλά μπορεί να κρίνει από τώρα το πλεονέκτημα έδρας.

Κέι Σι Ρίβερς

(+) Είναι αποτελεσματικός σουτέρ και πολύ δυνατός αμυντικός. Ο ρόλος του στον Παναθηναϊκό είναι αναβαθμισμένος σε σχέση με αυτόν που είχε στη Ρεάλ. Ειδικά στο τελευταίο φιλικό φάνηκε ανεβασμένος ψυχολογικά, παίρνοντας πολλές προσπάθειες. Θεωρώ ότι είναι περίπτωση που φέρνει αρκετά στον Φελντέιν αναφορικά με τη στήριξη στο πρόσωπό του.

(-) Νομίζω ότι το αρνητικότερο σημείο αυτή τη στιγμή στον παίκτη είναι το γεγονός ότι δεν έχει την ψυχική (ίσως και σωματική) ετοιμότητα του Νίκολς και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δούμε το πραγματικό πρόσωπο του Αμερικανού. Γενικά θεωρώ ότι για να ρολάρει θα χρειαστεί παιχνίδια και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Κάπως έτσι βλέπω, λοιπόν, τον Παναθηναϊκό στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

1Καλάθης, Τζέιμς

2Παππάς, Μποχωρίδης, Φελντέιν

3Χαραλαμπόπουλος

4Γκιστ, Φώτσης, Πατ Καλάθης

5Μπουρούσης, Σίνγκλετον

Επέλεξα τον Φελντέιν τόσο για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός με αυτόν στο ρόστερ μπορεί να αγωνιστεί σε γρήγορα σχήματα με τρία γκαρντ, όσο και επειδή θεωρώ ότι μέσα από τα λεπτά που θα πάρει από το ελληνικό πρωτάθλημα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο. Επιπλέον, προτίμησα τον Σίνγκλετον αντί του Νίκολς, αφενός γιατί ο δεύτερος δεν είναι παίκτης που χρειάζεται ρυθμό και αφετέρου επειδή ο πρώτος είναι αρκετά πιο aggressive επιθετικά και μπορεί να καθορίσει παιχνίδια.

Ίσως είναι μεγάλο σφάλμα να κόβω τους δύο κλασσικότερους σουτέρ μιας ομάδας που θέλει να στηριχτεί σε spacing και transition pace καταστάσεις. Όπως και να έχει πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απάντηση, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την προτίμηση του Φελντέιν έναντι του Ρίβερς. Απλά θεωρώ τον δεύτερο αρκετά πιο μπαρουτοκαπνισμένο σε τέτοιες καταστάσεις και σίγουρα με περισσότερα λεπτά στα παιχνίδια της Euroleague.

Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!

Πέτρος Κουλούρης

Ο Παναθηναϊκός ναι μεν κατάφερε να εξασφαλίσει την παρουσία όλων των ξένων παιχτών του στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, αλλά από την άλλη πλευρά, οι επιλογές του τεχνικού επιτελείου άφησαν την ομάδα «γυμνή» για το πρώτο μισό της Α1. Ο Αργύρης Πεδουλάκης και οι συνεργάτες του, προχώρησαν, σε συνεργασία με τη διοίκηση, στην απόκτηση έξι Αμερικανών παιχτών, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει σε δύο από αυτούς να αγωνιστούν στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Ποια θα μπορούσε, όμως, να είναι η εναλλακτική λύση; Αν και στην κοινοτική αγορά βρίσκεται ένας μικρός αριθμός ποιοτικών επιλογών, υπάρχουν ορισμένοι παίχτες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά – ακόμα και – στον Παναθηναϊκό. Παρ’ όλα αυτά, ο «Άρτζι» προτίμησε την… ασφάλεια της Αμερικάνικης αγοράς, φέρνοντας στο «Τριφύλλι» τους Σίνγκλετον, Τζέιμς, Ρίβερς και Νίκολς. Οι προαναφερθέντες αποτελούν αναμφίβολα εξαιρετικούς παίχτες, επειδή όμως κάθε πράξη έχει και το τίμημά της, η επιλογή της απόκτησης των συγκεκριμένων καλαθοσφαιριστών δημιούργησε έναν επιπλέον προβληματισμό στις τάξεις της ομάδας.

Το προπονητικό επιτελείο των «πρασίνων» θα πρέπει να καταλήξει σύντομα στους τέσσερις ξένους παίχτες που θα στελεχώσουν στη διάρκεια του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος το ρόστερ της ομάδας. Αυτή η απόφαση ναι μεν είναι σημαντική, αλλά υπό προϋποθέσεις δεν θα καθορίσει την πορεία του Παναθηναϊκού προς την επιστροφή στο «θρόνο» του πρωταθλητή. Εάν, δηλαδή, ο «Εξάστερος» καταφέρει να επικρατήσει του Άρη και του Π.Α.Ο.Κ. στη Θεσσαλονίκη και, παράλληλα, κερδίσει τον Ολυμπιακό, τότε δεν θα υπάρξει καμία συνέπεια για τη συνέχεια της Α1. Βέβαια, μία ήττα με μικρή διαφορά στο Σ.Ε.Φ., ένα «στραβοπάτημα» του Ολυμπιακού στη συμπρωτεύουσα ή κάποιο άλλο ενδεχόμενο, θα άλλαζαν και πάλι πλήρως τα δεδομένα. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στους περσινούς τελικούς Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός «έσπασαν» τρεις φορές την έδρα του αντιπάλου, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι κανένα γήπεδο δεν είναι στην πραγματικότητα «αλώβητο».

Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αν η επιλογή της συνύπαρξης έξι μη κοινοτικών παιχτών στο ρόστερ αποδειχθεί καταστροφική, το τεχνικό επιτελείο οφείλει να πάρει σύντομα την καλύτερη δυνατή απόφαση. Στα μάτια μου, οι Τζέιμς, Ρίβερς και Γκιστ θεωρούνται αμετακίνητοι.

Ο μεν πρώτος αποτελεί τον παίχτη που αλλάζει άρδην το ρυθμό της ομάδας, καθώς η εκρηκτικότητα και η ενέργειά του σπάνια παρατηρούνται σε τέτοιο βαθμό στην Ευρώπη. Παράλληλα, αποτελεί τον παρτενέρ του Νικ Καλάθη στη θέση «1», με τον ομογενή πλέι μέικερ και τον Λευτέρη Μποχωρίδη να μην έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν μόνοι τους.

Μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει ούτε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στη θέση του σμολ φόργουορντ. Παρά το πλούσιο ταλέντο του και την πρόθεση του Αργύρη Πεδουλάκη να τον χρίσει ως το βασικό «3αρι» της ομάδας, τα δεδομένα είναι κατά την άποψή μου διαφορετικά. Η διαδικασία της περαιτέρω προώθησής του πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι εν μία νυκτί, κάτι που απέδειξαν, εξάλλου, οι έως τώρα εμφανίσεις του στα φιλικά παιχνίδια. Τη νωχελική απόδοση του Χαραλαμπόπουλου στις έως τώρα αναμετρήσεις δείχνει να έχει αντιληφθεί και το τεχνικό επιτελείο, καθώς ο χρόνος συμμετοχής του νεαρού φόργουορντ δεν είναι αυτός που αναμενόταν με βάση τις καλοκαιρινές πληροφορίες. Συνεπώς, η παρουσία του Κέι Σι Ρίβερς στο ρόστερ του πρώτου μισού του πρωταθλήματος είναι αναγκαία, με τον Αμερικανό να αποτελεί το βασικό σμολ φόργουορντ της ομάδας.

Από την έτερη θέση των φόργουορντ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να απουσιάζει ο Τζέιμς Γκιστ. Ο γεννημένος στην αμερικανική αεροπορική βάση των Αδάνων της Τουρκίας Γκιστ γνωρίζει όσο κανένας ξένος τις απαιτήσεις και τις… καταστάσεις στον Παναθηναϊκό. Η συνεισφορά του τόσο στον επιθετικό, όσο και στον αμυντικό τομέα είναι γνωστή και η παρουσία του στο ρόστερ δεδομένη.

Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους παίχτες που θεωρώ απαραίτητους, το ρόστερ της ομάδας διαμορφώνεται μέχρι στιγμής ως εξής:

1Ν. Καλάθης, Τζέιμς, Μποχωρίδης

2Παππάς

3Ρίβερς, Χαραλαμπόπουλος

4Γκιστ, Φώτσης, Π. Καλάθης

5Μπουρούσης

Απομένει μονάχα μία κενή θέση για ξένο παίχτη, ενώ τη δωδεκάδα θα συμπληρώνει είτε ο Μιχάλης Λούντζης είτε ο Γιώργος Καλαϊτζάκης.

Νίκολς, Φελντέιν και Σίνγκλετον, λοιπόν.

Ο Ντεμέτρις Νίκολς είναι χωρίς καμία αμφιβολία η ευχάριστη έκπληξη της προετοιμασίας. Ένας παίχτης που αποκτήθηκε περισσότερο για να συμπληρώσει τη γραμμή των ψηλών, παρά για να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Και όμως. Οι παίχτες… «εργαλεία» αρέσουν και ταιριάζουν στον Αργύρη Πεδουλάκη και ο πρωταθλητής με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας Νίκολς δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ο Αμερικανός είναι ένας εξαιρετικά μαχητικός παίχτης που, παράλληλα, διακρίνεται για την εκτελεστική του δεινότητα έξω από τα 6.75. Δεν πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, το ότι ο Νίκολς ήταν ο τελευταίος καλαθοσφαιριστής που ενσωματώθηκε στην αποστολή των «πρασίνων». Η ταχύτητα με την οποία αφομοίωσε, όμως, τα «θέλω» του προπονητή του «Εξάστερου» ήταν εντυπωσιακή και ως εκ τούτου ο αυξημένος χρόνος συμμετοχής του δεν προκαλεί καμία έκπληξη.

Δυστυχώς, όμως, ο Νίκολς δεν χωράει στο ρόστερ των τεσσάρων ξένων παιχτών. Στην ουσία, ο Αμερικανός χάνει τη θέση του στη – δική μου – δωδεκάδα από τον Κέι Σι Ρίβερς. Όποιος εκ των δύο επιλεγεί τελικά, η θέση στην οποία θα αγωνίζεται κατά βάση είναι αυτή του σμολ φόργουορντ. Θεωρώ, όμως, ότι το δίδυμο ΡίβερςΧαραλαμπόπουλου είναι ασφαλέστερο σε σχέση με το ζευγάρι ΝίκολςΧαραλαμπόπουλος, καθώς ο πρώην παίχτης της Ρεάλ έχει σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία στη συγκεκριμένη θέση. Παράλληλα, ο Ρίβερς έχει τη δυνατότητα να βοηθά και στο «2», με τους «πράσινους» να έχουν εμφανείς ελλείψεις σε αυτή τη θέση.

Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!

Αυτές οι ελλείψεις με οδηγούν και στην επόμενη… αποχώρηση από το ρόστερ του πρώτου μισού του πρωταθλήματος. Αναφέρομαι, φυσικά, στον Τζέιμς Φελντέιν, που, σε αντίθεση με τον Νίκολς, αποτελεί τη… δυσάρεστη έκπληξη της έως τώρα προετοιμασίας. Ο Δομινικανός αδυνατεί να βρει το ρόλο του στην ομάδα, γεγονός το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοσή του. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει στο «2» τόσο τον Νίκο Παππά, όσο και τον Μάικ Τζέιμς, με τον τελευταίο να αγωνίζεται, βέβαια, και ως πλέι μέικερ. Αντίθετα στο «5» οι λύσεις είναι ακόμα πιο περιορισμένες. Ο Γιάννης Μπουρούσης νιώθει… μοναξιά και η παρουσία του – κουρασμένου – Κρις Σίνγκλετον είναι αναγκαία. Συνεπώς, σύμφωνα με τη δική μου εκδοχή, ο Σίνγκλετον είναι αυτός ο οποίος πρέπει να αποτελέσει τον τέταρτο ξένο παίχτη της ομάδας.

Συνοψίζοντας, η επιλογή της τετράδας των Αμερικανών δεν είναι δα και τόσο πολύπλοκη. Οι Τζέιμς και Γκιστ θεωρούνται εξ αρχής απαραίτητοι και δεδομένοι. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το δίλημμα για τον παρτενέρ του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στο «3», με τους Ρίβερς και Νίκολς να διεκδικούν τη συγκεκριμένη θέση. Σε αυτή τη «μονομαχία» νικητής αναδεικνύεται ο πρώτος, αφενός γιατί έχει περισσότερη εμπειρία ως «3αρι» και αφετέρου επειδή η συνεισφορά του στο «2» είναι πιο απαραίτητη σε σχέση με αυτή του Νίκολς στο «4». Στους πάουερ φόργουορντ βρίσκονται ήδη οι Φώτσης, Γκιστ και Πατ Καλάθης, γεγονός το οποίο καθιστά την παρουσία του Νίκολς προαιρετική. Τέλος, η δυνατότητα του Σίνγκλετον να καθορίσει το αποτέλεσμα σημαντικών παιχνιδιών υπερέχει έναντι αυτής του Φελντέιν, ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη ενός παίχτη που θα μοιραστεί με τον Γιάννη Μπουρούση τις υποχρεώσεις του σέντερ.

Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ