Πρέπει να σταματήσει ο κατήφορος!

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον κίνδυνο τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα να «κάψουν» το νέο εγχείρημα των Λυμπερόπουλου – Ουζουνίδη και για τις λάθος δηλώσεις του προπονητή.

2olaprasina1908

Η ήττα από τον Πλατανιά έχει φανερές και αφανείς συνέπειες για τον Παναθηναϊκό. Με τις αφανείς να είναι πιο επικίνδυνες από τις φανερές, διότι μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα και να εμποδίσουν την ομάδα να αποκτήσει ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο, που είναι τόσο απαραίτητο ώστε να δημιουργήσει, επιτέλους, κάτι σοβαρό και οργανωμένο.

Τις φανερές συνέπειες τις αντιλαμβάνονται όλοι. Τις διαπιστώνουν από τη στιγμή που έληξε το ματς στα Περιβόλια. Μουρμούρα, γκρίνια, μιζέρια και απαξίωση.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν ξενερώσει, πολλοί δεν ασχολούνται καν και δεν ξέρουν πότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο παιχνίδι. Άλλοι, απλώς θα ενημερωθούν για το σκορ όταν λήξει ένα ματς ή και λιγότεροι θα το παρακολουθήσουν. Κυρίως, ελάχιστοι θα έχουν αγωνία για την κατάληξη του σκορ, αφού το θέαμα τους προκαλεί από θλίψη έως οργή.

Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!

Η ομάδα παραπαίει στο γήπεδο, δεν βγάζει ένταση, δεν δείχνει ικανή να αντιδράσει. Οι παίκτες αγωνίζονται χωρίς ψυχολογία, σαν να εκπληρώνουν την υποχρέωση ή να κάνουν αγγαρεία. Κάποια αποτελέσματα θα έρθουν, γιατί μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, αλλά ο κανόνας έχει παγιωθεί: κακή απόδοση, καθόλου ενέργεια, ελάχιστη φαντασία και αναποτελεσματικότητα.

Όμως, η κατάσταση που διαμορφώνεται κρύβει ένα μεγαλύτερο κίνδυνο: να «καεί» στην αρχή του το νέο εγχείρημα με τους Νίκο Λυμπερόπουλο και Μαρίνο Ουζουνίδη. Η διοίκηση επέλεξε τον Λυμπερόπουλο να ηγηθεί του ποδοσφαιρικού τμήματος και τον Ουζουνίδη να καθοδηγήσει την ομάδα. Οι δύο άνδρες έλαβαν το ελεύθερο από τη διοίκηση, να προχωρήσουν στις αλλαγές που κρίνουν απαραίτητες και να εκπονήσουν ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο, που θα καταστήσει ανταγωνιστικό τον Παναθηναϊκό.

Ωστόσο, ένα αξίωμα στο ποδόσφαιρο αναφέρει πως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Παρότι κανείς δεν θεωρεί υπευθύνους τους Λυμπερόπουλο και Ουζουνίδη για όσα έχουν συμβεί, αμφιβάλλει κάποιος πως εάν συνεχιστούν οι ήττες ή οι κακές εμφανίσεις, ότι αργά ή γρήγορα, οι αντιδράσεις θα στραφούν προς αυτούς; Μάλλον, όχι.

Επομένως, που καταλήγουμε; Πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η «κατρακύλα» του Παναθηναϊκού. Επιβάλλεται να αναζητηθεί η μέθοδος που θα κάνει την ομάδα να αγωνίζεται με μία στοιχειώδη ευπρέπεια, να πάρει αποτελέσματα και να διεκδικήσει τους στόχους που έχουν απομείνει: τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Δεν αντέχει ο Παναθηναϊκός να βιώσει άλλη μία παρατεταμένη περίοδο προετοιμασίας, όπως είχε συμβεί πέρυσι με τον Στραματσόνι. Τα αποθέματα ανοχής και αντοχής έχουν εξαντληθεί στους φιλάθλους και δεν απέχει η μέρα που θα ζητήσουν ευθύνες (όσοι έχουν το κουράγιο) από το δίδυμο των υπευθύνων του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Είναι εύκολο να αντιστραφεί το κλίμα στον Παναθηναϊκό; Με τις συνθήκες που έχουν επικρατήσει, κάθε άλλο. Το «φρένο» που θα πιάσει στην κατηφόρα δεν είναι ορατό, τουλάχιστον στους απ’ έξω. Αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του Λυμπερόπουλου και του Ουζουνίδη. Από τη στιγμή που ανέλαβαν τα πόστα τους, είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν…

Πεινάς; Deliveras! Παράγγειλε τώρα ότι τραβάει η… όρεξή σου!

Υ.Γ.: Μετά από ένα παιχνίδι, με τη γνώση του αποτελέσματος και της μορφής του ματς είναι ασφαλές να κριτικάρεται ο προπονητής για τις επιλογές του. Με τον Ουζουνίδη δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αλλού είναι η ουσία: στις δηλώσεις του.

Στα πρώτα παιχνίδια του στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, ο Ουζουνίδης αποθεώθηκε γιατί έλεγε τα αυτονόητα για το μέγεθος της ομάδας και τις υποχρεώσεις των ποδοσφαιριστών. Αλλά, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν έχει νόημα, ούτε και λογική να απαξιώνει τους παίκτες τους οποίους έχει στη διάθεση του. Διότι δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει και το ξέρει. Πως θα δουλέψει με αυτούς τους παίκτες, όταν τους στοχοποιεί σε κάθε ευκαιρία; Πως θα τους πείσει να δώσουν το κάτι παραπάνω;

Επίσης, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται για τις μεταγραφές. Έχει εκφράσει την επιθυμία του δημοσίως 4-5 φορές, την έχει μεταφέρει στον Αλαφούζο και έχει ενημερωθεί για τα οικονομικά. Τι προσθέτει να το ξαναλέει διαρκώς; Θα βρεθούν λεφτά; Μάλλον, όχι…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ