Περί… ελληνοποίησης

Ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα που αφορούν στον μπασκετικό Παναθηναϊκό είναι αυτό της ελληνοποίησης και ο Πέτρος Κουλούρης θεωρεί ότι πλέον έχει πάρει το σωστό δρόμο.

ÐÁÐÁÃÉÁÍÍÇÓ ×ÁÑÁËÁÌÐÏÐÏÕËÏÓ ËÏÕÍÔÆÇÓ ÐÑÏÐÏÍÇÓÇ ÔÏÕ ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÕ

Ξεκίνησε να υπάρχει ως όρος μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από τον Παναθηναϊκό και επανερχόταν στο προσκήνιο κάθε φορά που η ομάδα αποτύγχανε στους στόχους της. Αποτέλεσε, αποτελεί και πιθανότατα θα αποτελεί ένα από τα θέματα συζήτησης που διχάζουν τους απανταχού «φίλους» του Παναθηναϊκού. Στοχεύει στην τόνωση του ελληνικού στοιχείου, καθώς θεωρείται ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που θα επαναφέρουν τον «εξάστερο» στην κορυφή της Ελλάδας και κυρίως της Ευρώπης.

Ονομάζεται ελληνοποίηση.

Η συγκεκριμένη λέξη ξεκίνησε να κυκλοφορεί στις τάξεις του Παναθηναϊκού όταν διαπιστώθηκε ότι ο «αιώνιος» αντίπαλος όχι μόνο αποτελούσε το βασικό τροφοδότη της Εθνικής ομάδας, αλλά μπόρεσε, μάλιστα, με αυτούς τους παίχτες να κατακτήσει δις την Euroleague. Ο μαθημένος στους τίτλους, Παναθηναϊκός, «μετρούσε» σταθερά περισσότερους καλαθοσφαιριστές από κάθε άλλη ομάδα στην «Επίσημη Αγαπημένη». Το εντυπωσιακό είναι ότι στο ίδιο διάστημα ο «εξάστερος» βίωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του, ενώ πιθανότατα αποτελεί, χάρη σε αυτές, την καλύτερη ομάδα που έχει γνωρίσει ο ελληνικός αθλητισμός.

Όπως είναι λογικό, η πλήρης ανατροπή των επί δύο δεκαετιών δεδομένων προκάλεσε αναταραχή στους ιθύνοντες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός (SUPERFOODS), που προσπάθησαν απεγνωσμένα να αντιδράσουν. Η ομάδα άρχισε να σαρώνει τις ακαδημίες ανά την Ελλάδα και να φέρνει στο ΟΑΚΑ τους πιο ελπιδοφόρους νέους. Ο Διαμαντάκος ανηφόρισε προς την Αθήνα το καλοκαίρι του 2012, την ίδια χρονική περίοδο αποκτήθηκε και ο, μόλις 15 ετών τότε, Χαραλαμπόπουλος, ενώ κατά τους θερινούς μήνες του 2014 θα μεταγραφούν στον Παναθηναϊκό οι Κόνιαρης, Λούντζης και Παπαγιάννης. Οι παραπάνω δεν αποτελούν μοναδικές περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρα οι πιο χαρακτηριστικές. Το ταλέντο όλων, αδιαμφισβήτητο. Το μεγάλο ερωτηματικό είχε να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματώνονταν στην ανδρική ομάδα.

Ορισμένοι υποστήριζαν ότι έπρεπε να συμμετέχουν κανονικά στην ομάδα των ανδρών ώστε να γαλουχηθούν μπασκετικά και να αποτελέσουν τους επόμενους αστέρες του συλλόγου, ανεξάρτητα από το όποιο αγωνιστικό – και όχι μόνο – κόστος θα είχε ο Παναθηναϊκός για το χρονικό διάστημα που θα απαιτούνταν. Άλλοι, πιο μετριοπαθείς, θεωρούσαν ότι ο «εξάστερος» πρέπει να έχει πάντα ως στόχο την κορυφή και συνεπώς οι «μικροί» θα έπρεπε να αγωνίζονται μονάχα στα πιο βατά παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος και να αποκτούν σταδιακά εμπειρίες. Οι πιο αισιόδοξοι, βέβαια, πίστευαν ότι η ελληνοποίηση θα μπορούσε να συνδυαστεί με την κατάκτηση τίτλων, κάτι που αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν αδύνατο να συμβεί.

Αυγουστιάτικη διαμονή στη Σαντορίνη, στις πιο αχτύπητες τιμές!

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι «φίλοι» της ομάδας μεταφέρονταν από κατηγορία σε κατηγορία, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρισκόταν ο Παναθηναϊκός. Όταν αρχιζαν να… ανθίζουν τα λουλούδια και πλησίαζαν οι σημαντικότεροι αγώνες της σεζόν, άπαντες ξεχνούσαν την περιβόητη ελληνοποίηση και απαιτούσαν, ή εν πάσει περιπτώσει ευελπιστούσαν, (σ)την κατάκτηση του πρωταθλήματος και (σ)την πρόκριση στο Final Four της Euroleague. Στις περιπτώσεις δε που η ομάδα αποτύγχανε στους – διαρκώς μεταβαλλόμενους – στόχους της, η άποψη ότι λείπει το ελληνικό στοιχείο από το ρόστερ αντηχούσε σε όλους τους χώρους του ΟΑΚΑ.

Με τον Παναθηναϊκό να χάνει το πρωτάθλημα της περιόδου 2014/15, οι όποιες σκέψεις για θυσία των τίτλων στο όνομα της ελληνοποίησης έπαψαν να υπάρχουν. Ήταν πλέον ξεκάθαρο. Πρωταθλητισμός και ελληνοποίηση δεν θα μπορούσαν να συνυπάρχουν. Όχι, τουλάχιστον, με τις προϋποθέσεις που επικρατούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μπορεί οι «πράσινοι» να μην κατάφεραν την περασμένη χρονιά να επανέλθουν στην κορυφή της Ελλάδας, αλλά αν μη τι άλλο ο στόχος ήταν ξεκάθαρος.

Και αν την περσινή αγωνιστική περίοδο το τοπίο ήταν ξεκάθαρο, το φετινό καλοκαίρι όλα δείχνουν να έχουν πάρει ακόμα πιο σωστή πορεία. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έφερε τον κορυφαίο Έλληνα ψηλό Γιάννη Μπουρούση στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, ο Πατ Καλάθης επέστρεψε στην ομάδα, οι Παππάς, Χαραλαμπόπουλος και Μποχωρίδης θα έχουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του «εξάστερου» να επανέλθει στην κορυφή, ενώ ευκαιρίες θα δοθούν στους Λούντζη και Καλαϊτζάκη. Σε αυτούς προσθέστε τον Νικ Καλάθη, αλλά και τον αρχηγό Αντώνη Φώτση και όπως είναι εύκολα κατανοητό, η ελληνοποίηση είναι παρούσα και μάλιστα πιο… ρεαλιστική από ποτέ.

Τι σημαίνει ρεαλισμός; Σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός κυνηγούσε, κυνηγά και πάντα θα κυνηγά όλους τους τίτλους που διεκδικεί. Σημαίνει ότι οι «μικροί» θα πρέπει να αποκτούν εμπειρίες και να ενσωματώνονται σταδιακά στην ανδρική ομάδα, όπως ακριβώς έγινε και γίνεται στις περιπτώσεις των Λούντζη και Χαραλαμπόπουλου. Σημαίνει απόκτηση Ελλήνων παικτών κορυφαίου επιπέδου, όπως ο Γιάννης Μπουρούσης. Τέλος, σημαίνει ανάπτυξη των ακαδημιών.

Αυγουστιάτικη διαμονή στη Σαντορίνη, στις πιο αχτύπητες τιμές!

Ο Παναθηναϊκός ίδρυσε, εξάλλου, τις δικές του ακαδημίες για παιδιά ηλικιών 7 με 14 ετών, ενώ παράλληλα ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα αγωνιστικά τμήματα Κ16, Κ18 και Κ22. Εξίσου σημαντικό πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι στην Panathinaikos Basketball Academy συνδράμουν πολύπειροι παίχτες όπως ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Γιώργος Καλαϊτζής που μπορούν να μεταδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις τους στους μικρούς αθλητές.

Όλα έχουν πάρει, λοιπόν, το σωστό δρόμο και το μέλλον της μεγαλύτερης ομάδας στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού προδιαγράφεται λαμπρό.

ΥΓ. Ακόμα και η αποχώρηση των Κόνιαρη και Παπαδάκη αποδεικνύει ότι άπαντες στον Παναθηναϊκό ασχολούνται διαρκώς με το μέλλον του τμήματος και αποφασίζουν για το ποιοι παίχτες θα πρέπει να ανήκουν σε αυτό.

Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

 • ΘΑΝΟΣ

  Ποια ελληνοποιηση?απο αυτους μονο ο βασιλησ θα παιζει.τα αλλα παιδια μεινανε στασιμα δυστυχως

  • Πάτε καλά;

   Τον Παπαγιάννη δεν το λες και ακριβώς στάσιμο. ‘Οσο για τον Μποχωρίδη, έπαιζε την 1η χρονιά του στον ΠΑΟ αλλά πέρσυ ήταν ατυχος.

   • ΘΑΝΟΣ

    Ο μποχωριδης τωρα πιστευεις οτι ειναι για επιπεδο παο?

    • Πάτε καλά;

     Ναι. Είναι 5ος γκαρντ και 3ος point guard, πισω απο Καλαθη Τζειμς. Γιατί όχι λοιπόν;

     • ΘΑΝΟΣ

      ΕΧΕΤΕ ΦΑΓΩΘΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΜΠΟΧΩΡΙΔΗ.ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΜΕΤΡΙΑ.ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΝΕΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ..ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ?ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΣΑΝ ΤΡΙΤΟ ΓΚΑΡΝΤ ΝΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟΝ ΝΤΡΕΙΠΕΡ ΑΝ ΗΘΕΛΕ

     • Πάτε καλά;

      α)Διάβασες εδώ μέσα τη φράση »νέος ΔΙαμαντίδης;» Αν όχι, γιατί την αναφέρεις;
      β)Ανεξαρτήτως Μάντζαρη και Σλούκα ή πιο παλιά, Καλαιτζή κοκ, θεωρώ πως ο Μποχωρίδης μπορεί να δώσει πράγματα στην ομάδα. ‘Εχει καλή σωματοδομή, είναι στην ορθή ηλικία, έχει ήδη πάρει το βάπτισμα του πυρός.Από κάτι Νέλσον, καλύτερος θα είναι.

     • ΘΑΝΟΣ

      A ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΠΟ ΝΕΛΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ?ΣΥΓΝΩΜΗ ΦΙΛΕ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΛΥ ΜΠΑΣΚΕΤ!

     • Πάτε καλά;

      Είσαι τσακάλι φίλε, με κατάλαβες.

  • Πέτρος Κουλούρης

   Η ελληνοποίηση δεν πρέπει να αφορά μόνο στους «μικρούς». Ελληνοποίηση είναι και η απόκτηση του Γιάννη Μπουρούση. Ο Νικ, ο Φώτσης, ο Παππάς, ο Πατ είναι ελληνοποίηση. Ο Λούντζης και ο Καλαϊτζάκης θα πάρουν ορισμένες ευκαιρίες, αλλά σαφώς δεν θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σε αντίθεση με τον Χαραλαμπόπουλο που θα αποτελέσει βασικό συντελεστή της ομάδας. Σε σχέση με τον Μποχωρίδη, δεν έχει καταφέρει να δείξει όσα μπορεί, για διάφορους λόγους. Έχει ταλέντο και πρέπει να του δοθεί χώρος για να το αποδείξει. Γι’ αυτό και δεν απέκτησε πλέι μέικερ ο Παναθηναϊκός σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο.

   • ΘΑΝΟΣ

    Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΕΝ ΛΕΩ..ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΩΤΣΗΣ.Ο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΝΒΑ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΕΝΤΑΞΕΙ..ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΦΕΤΟΣ..ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΝ ΤΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΕΧΟΝΤΑΣ 6 ΠΟΝΤΟΥΣ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΚΑΙ 5 ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ ΝΑ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ ΕΝΤΑΞΕΙ ΠΑΩ ΠΑΣΟ

    • jk

     19 χρονων 6 ποντους και 5 ριμπαουντ?Ποιος αλλος εχει τετοια νουμερα στην Ευρωπη στη ηλικια του?

     • ΘΑΝΟΣ

      ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΜΠΑΜ..ΤΟ ΜΠΑΜ ΜΕ ΠΟΔΙΑ ΜΠΟΥΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝ ΑΛΜΑ..ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

     • jk

      Το μπαμ κανεις δε το εκανε στα 19 ρε φιλε.

     • ΘΑΝΟΣ

      Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ..ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ ΠΑΙΖΕΙΣ ΦΙΛΕ….ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ.ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΣΤΕΡΙ

     • jk

      ε πες μου εναν

     • ΘΑΝΟΣ

      Φωτσης αμπρινεζ ναβαρο,

     • jk

      Ο Ρουμπιο στα 19 εβαζε 7 ποντους και 4 ασσιτ σε 20 λεπτα
      Ο Αμπρινες 5,1 ποντους, ο Ναβαρο 7 και ο Φωτσης 7.Βλεπεις λοιπον οτι στα 19 τους ολοι αυτοι οι καλοι παιχτες 9και καποιοι παιχταραδες μαλιστα) εβαζαν 6-7 ποντους με μικρη συμμετοχη

     • ΘΑΝΟΣ

      Ναι αλλα πιστευω αθλητικα και στο ταλεντο ηταν πιο μπροστα απ το βασιλη

     • jk

      στο ταλεντο πιο μπροστα στα 19 ηταν ο Ναβαρο και στην αθλητικοτητα ο Φωτσης.Οι αλλοι δυο στα 19 ηταν υποδιεστεροι.

     • ΘΑΝΟΣ

      Ρουμπιο

     • ΘΑΝΟΣ

      Σου πα 4

     • jk

      Το εχει δειξει στις εθνικες φιλε.25 ποτνους εβαζε στου Αμερικανους…

     • ΘΑΝΟΣ

      Jk αλλο εφηβων αλλο ευρωλιγκα.ειδικα στο θεμα παιζω αμυνα

     • jk

      Με εσυ μου ειπες να σου πω που εχω δει οτι εχει προοπτικες να γινει μεγαλος παιχτης.Ε οταν βγαινεις στην καλυτερη πενταδα στο παγκοσμιο με 25αρες σε αμερικανους και οταν βγαινεις mvp του Ευρωπαικου προφανως και εχεις προοπτικες να γινεις παιχταρας και για αυτο πρεπει να στηριχθει φετος ο Χαραλαμποπουλος.

     • ΘΑΝΟΣ

      Συμφωνω σε μερικα απλα υστερει σε σωματικα προσοντα πολυ σημαντικο αυτο

     • jk

      ε ναι προφανως και υστερει σωματικα γιατι ακομα γυμναζεται
      Απλα δες πως ηταν στα 17 και πως τωρα και θα δεις οτι ηδη υπαρχει τεραστια διαφορα.

     • ΘΑΝΟΣ

      ΚΑΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΠΟΔΙΑ..ΕΚΕΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ.Ο ΜΠΙΛΗΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΕΟΝΕΚΤΕΙ…ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Ν ΑΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙ

   • ΘΑΝΟΣ

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΛΟΥΝΤΖΗΔΕΣ,ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΛΙΜΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΝ..

 • Πάτε καλά;

  Τελικά, μάθαμε γιατί έφυγε ο Κόνιαρης;

  • Πέτρος Κουλούρης

   Υποψίες υπάρχουν, αλλά από τη στιγμή που καμία δεν επιβεβαιώνεται δεν μπορώ(-ούμε) να γνωστοποιήσουμε κάποια από αυτές. Δεν θα ήταν σωστό προς τον παίχτη.

 • spy

  να πω και εγω τη γνωμη μου για αυτο το θεμα που εχει απασχολησει τοσο πολυ την ομαδα,

  κατ αρχας οφειλω να πω οτι ο παναθηναικος ηταν , ειναι και θα παραμεινει ενα σοβαρο κλαμπ και ως εκ τουτου οι αποφασεις που λαμβανονται ειναι προιον σκεψης και περισυλλογης.τιποτα δε γινεται τυχαια στον παναθηναικο ανεξαρτητα αν η οποια αποφαση εχει ευτυχη ή μη καταληξη.

  περι ελληνοποιησης θεωρω οτι καλα εκαναν στην ομαδα και εβαλαν εμπρος στο πλανο.για να δουμε οτι κατι δεν πηγε καλα πρεπει να εξετασουμε ολες τις παραμετρους και οχι απαραιτητα αυτη καθαυτη την αποφαση.

  το καλοκαιρι λοιπον του 2014 η διοικηση δηλωσε οτι θα παει με τους μικρους απομακρυνοντας απο την ομαδα παικτες οπως ο λασμε και ο γιονας, παικτες που ειχαν δωσει το 100% για την ομαδα.πολλοι εκραξαν και ακομα κραζουν για αυτη την αποφαση τηδιοικηση του παο και δικαιωμα τους.και εγω αν ημουν στη διοικηση τοτε παλι το ιδιο θα επραττα και μαλιστα ανετα.μαλιστα, εξηγγειλαν ελληνοποιηση υπο την εποπτεια ενος απο τους καλυτερους προπονητες για τετοιες καταστασεις, του ιβανοβιτς.μη ξεχναμε οτι η ομαδα τοτε σε φαση να διατηρησουν χαμηλα το μπατζετ, κατι που δε θα τους το επετρεπε η αυξηση στις αποδοχες στα συμβολαια των γιονας, στεφαν, ενω και ο μπραμος ζηταγε πολλα για να ανανεωσει.

  καλα εκαναν και αποφασισαν να πορευθουν με παππα, βλαντο, χαραλαμπο, διαμαντακο, μποχωριδη και σια αλλα το χαλασαν στην πορεια.την ιδια στιγμη η διοικηση ειπε στο ντουσκο «παρε ενα εκατομμυριακι και πηγαινε παρε βασικο σεντερ, βασικο δυαρι και βασικο ποιντ γκαρντ» και ο ανθρωπος σωστα επελεξε εστεμπαν, σλοτερ, νελσον.με αυτα τα λεφτα αυτους μπορουσε να παρει.

  ξεκινησε η σεζον εντυπωσιακα!!νικη επι του γαυρου στο αδειο οακα, νικη επι της φενερ με 30π στο κεφαλι, νικη επι της αρμανι.εκει χαλασε η δουλεια!!η διοικηση νομιζε οτι επιασε τον παπά απο τα @@ και αρχισε να ζηταει απο το ντουσκο νικες παντου!!ωπα, αυτα δε γινονται!!γινεται να κανεις τον παππα να παιξει καλα, γινεται να κανεις το βλαντο ενεργο μελος, το μποχωριδη,ακομα και τους πιο μικρους αλλα δε γινεται με πρωτα ονοματα τον εστεμπαν και το σλοτερ, τους 35χρονους Μητσο και φωτση, τον ασταθη γκιστ και το σοφτ λουκα (τους τελευταιους τους βρηκε ολους στο οακα ο ντουσκο) να πας και να γαζωσεις στην ευρωπη.δεν εχει σημασια αν λεγεσαι ντουσκο, ζοτς ή ντουντα αλλα με αυτο το υλικο, το οποιο ουσιαστικα εδωσε η διοικηση στον κοουτς , δε γινεται να δεις φως στην ευρωλιγκα!!!

  εκει χαλασε λοιπον το πραγμα και ολα μετα πηραν μορφη χιονοστοιβαδας!!!πιεση για να ερθουν καποια αποτελεσματα στην ευρωπη, γκρινια για τον κοουτς, οι μικροι επιασαν παγκο απο ενα σημειο και μετα, ηττες απο οσφπ, ενω προστεθηκε στο τελος η απολυση του προπονητη, το ξεχαρμανιασμα του γκιστ και ο τραυματισμος του παππα και η ελληνοποιηση επιασε πατο!!!και ολα αυτα με το βασικο σου ποιντ τραυματια….

  παμε στην περσινη σεζον.νεο ξεκινημα, νεες προσθηκες, νεος κοουτς με το βαρος του αποτελεσματος να τον κυνηγα απο το πρωτο του επισημο ματς!!!ειχε τις καταλληλες συνθηκες να δουλεψει ο τζορτζεβιτς?.κατηγορηματικα οχι!!του πηραν το βασικο ποιντ εναν παικτη που λογω ιδιοσυγκρασιας και συγκεκριμενου τροπου σκεψης του ο κοουτς δε θα επελεγε ποτε, κακα τα ψεμματα.ο προπονητης αγορασε βασικο σεντερ, δευτερο σεντερ, βασικο τριαρι και βασικο δυαρι.καπου πετυχε, καπου λαθεψε αν και στην περιπτωση του παβλοβιτς δε νομιζω οτι με αυτα τα λεφτα θα μπορουσε να κανει καλυτερη επιλογη ….αν ο παικτης ειχε οντως διαθεση να παιξει μπασκετ!!σε ολη του την πορεια στην ομαδα ο τζορτζεβιτς επαιζε το κεφαλι του και μπορει να το επαιζε cool αλλα η καρδουλα του το ξερε!!αν εκανε λαθη?φυσικα!!και μονο που επεμενε στον παβλοβιτς απο ενα σημειο και μετα και δεν τον πεταξε εκτος ομαδας με τις κλωτσιες (σημειωτεον, ειμαι πολυ μεγαλος φαν της μπασκετικης ποιοτητας του σερβου) και απο τη στιγμη επισης που δεν προφυλαξε το ραντουλιτσα και τον εξεθετε μονιμως στην αμυνα φθανουν και περισσευουν για να εντοπισουμε τα κυριοτερα λαθη του τζορτζεβιτς.παρολαυτα ο σερβος αξιζε πολλα παραπανω στον παο και δεν τα βρηκε λογω της μανιας που διακατεχει το κλαμπ για το αποτελεσμα!!!

  καλως ή κακως παιδιά ο παναθηναικος ειναι ενα μεγαλο κλαμπ που δε συγχωρει την ηττα, τελος.δεν εχει σημασια αν παιζει με παιδιά ή αντρες, αν εχει μεγαλο ή μικρο μπατζετ, αν εχει τραυματισμους ή οχι, αν ο προπονητης δεν κερδισει απο την πρωτη του χρονιά ,τελος, θα φυγει οπως και αν λεγεται!!και ο ζοτς θα εφευγε αν την πρωτη του χρονια επιανε πατο με ροστερ πολυτελειας!!ειχε μποντι, κατας, ρεμπρατσα, τζονι, φραγκι και δε συμμαζευεται!!αν δεν επαιρνε τιποτα πολυ πιθανον να εφευγε και κεινος…

  υπο αυτες τις προυποθεσεις ελληνοποιηση δε μπορει να γινει και οταν λεμε ελληνοποιηση, ας μη γελιομαστε, δεν εννοουμε να παρεις ζηση, μπουρουση και περπερογλου αλλα να πονταρεις σε νεαρους ελληνες παικτες.αυτο τουλαχιστον αφηνε να εννοηθει η διοικηση.

  υπαρχει βεβαια τροπος να τα συνδιασεις και τα δυο, και την επενδυση δηλαδη σε νεαρους παικτες αλλα και το αποτελεσμα αλλα κατι τετοιο δε μπορουσε να γινει επ’ουδενι στην ομαδα…….να εχεις ενα πυρηνα 5-6 ποιοτικοτατων παικτων, σε καλη ηλικια, με εμπειρια και να τους πλαισιωσεις με νεαρους παικτες, οπως εκανε πχ ο οσφπ.ειχε το σπανουλη, ο οποιος το2012 και στα 30 του ηταν ο καλυτερος παικτης της ευρωπης, ειχε τον παικταρα τον πριντεζη, τσιμπησε και απο τυχη 2 αμερικανακια σουπερ, το λο και το ντορσει, του κατσε και ο χαινς με τον περο και οι πιτσιρικαδες του επιασαν ταβανι και ολο αυτο φυσικα χωρις την παραμικρη ενδειξη αγχους και πιεσης!!αν εχαναν κανεις δε θα τους ελεγε τιποτα!!!αυτο το μοντελο στον παναθηναικο δε μπορουσε να επιτευχθει.ο Μητσος ηταν προχωρημενης ηλικιας, ο φωτσης επισης, ο γκιστ ναι μεν καλος αλλα ασταθης, αρα για ποιο κορμο ποιοτικων παικτων μιλαμε που θα κουβαλουσε με ασφαλεια την ομαδα και θα βοηθουσε το νεαρο ελληνα να διακριθει?

  η αποφαση ηταν σωστη, η εκτελεση της αποφασης της ελληνοποιησης επισης σωστη αλλα δυστυχως δεν υπηρχε το περιθωριο προκειμενου αυτη η επενδυση να πιασει τοπο.η ελληνοποιηση ηθελε χρονο για να αποδωσει και χρονος στον παναθηναικο δεν υπηρχε και εκει λαθεψαμε.δεν ειμασταν ετοιμοι να δεχτουμε οτι με το χαραλαμποπουλο βασικο ή να παιζει τουλαχιστον 15-20 λεπτα θα υπηρχαν βραδιες που θα χαναμε απο τους τελευταιους!!!απο τη στιγμη λοιπον που δε δεχεσαι κατι τετοιο δε μπορεις αυτοματα και να εξυπηρετησεις το πλανο.

  φετος, και για πρωτη φορα, φαινεται οτι υπαρχουν οι προυποθεσεις να αναδειχτουν καποιοι ελληνες παικτες.πώς?μα με ενα ποιοτικο και σωστα δομημενο ροστερ , χωρις μεγαλα κενά στην ποιοτητα και στις θεσεις, μπορουν οι χαραλαμποπουλος, μποχωριδης να μπουν και να προσφερουν με ασφαλεια και σε αυτους θα μπορουσε να ειχε προστεθει και ο παπαγιαννης αλλα αυτος βιαστηκε και εφυγε για αμερικη.μπορεις λοιπον να προωθησεις το νεαρο παικτη αλλα ειτε θα τον σπρωξεις στα βαθια μονο του με αποτελεσμα , αν δεν πνιγει, να κανει πολλη ωρα να φθασει στην ακτη , και να χασεις και εσυ μερικους τιτλους στο μεσοδιαστημα, ειτε θα τον σπρωξεις στα βαθια αλλα θα του πεταξεις και ενα σωσιβιο just in case και οπου σωσιβιο ο εμπειρος ο παικτης διπλα του που στα δυσκολα θα καθαρισει αυτος και θα επιτρεψει στον πιτσιρικά να παει να κοιμηθει χωρις ενοχες οτι χαντακωσε την ομαδα που τον πιστεψε , με αποτελεσμα σιγα σιγα να δουλεψει , να χτισει αυτοπεποιθηση μεχρι να ερθει το βραδυ εκεινο που ο ιδιος ο μικρός θα συμβαλλει και αυτος στη νικη της ομαδας του.βεβαια, υπαρχει και ο τριτος δρομος, να πεταξεις στο παρκε 10 πιτσιρικια και να κανεις οντως τη δουλεια σου αλλα κατι τετοιο δε συγκεντρωνει και πολλες πιθανοτητες επιτυχιας, εκτος και αν σου βγουν μερικοι απο αυτους κουκοτς, ρατζα και σια!