Υπάρχει… «untweet» στο Twitter;

«Δεν υπάρχει δίκαιος ή άδικος νόμος. Υπάρχει νόμος που εφαρμόζεται για όλους, για πολλούς, για λίγους, για έναν ή για κανέναν. Αυτός που εφαρμόζεται για όλους ή για κανέναν, είναι σίγουρα ως έναν βαθμό δίκαιος. Οι υπόλοιποι, είναι εξ’ ορισμού άδικοι».

Γράφει ο Μάρκος Στεφάνου

Από το καλοκαίρι του 2013, σχεδόν επί 5 ολόκληρα χρόνια, που γράφουμε σε αυτή εδώ την παναθηναϊκή «γωνιά», έχω την αίσθηση πως είναι χιλιάδες οι φορές που έχει χρειαστεί να γράψουμε τη λέξη «σκάνδαλο». Οι διαιτητικές αποφάσεις, οι αποφάσεις της ΕΠΟ, οι δικαστικές αποφάσεις, πάντοτε με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνουν να αδικούν τον Παναθηναϊκό και να ευνοούν όλους τους υπόλοιπους.

Ή μάλλον για να το θέσουμε καλύτερα, δεν υπάρχει δίκαιος ή άδικος νόμος. Υπάρχει νόμος που εφαρμόζεται για όλους, για πολλούς, για λίγους, για έναν ή για κανέναν. Αυτός που εφαρμόζεται για όλους ή για κανέναν, είναι σίγουρα ως έναν βαθμό δίκαιος. Οι υπόλοιποι, είναι εξ’ ορισμού άδικοι.

Θυμάμαι την οργή, τη θλίψη και την απογοήτευση που είχαμε νιώσει όλοι τον Νοέμβριο του 2015, όταν και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο περιβόητος «Νόμος Κοντονή» στη Λεωφόρο, με το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού να μην ξεκινάει ποτέ. Οι «πράσινοι» έχασαν το παιχνίδι στα χαρτιά, τους αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί, πλήρωσαν τα… «μαλλιοκέφαλα» τους σε πρόστιμα και η «Θύρα 13» έκλεισε για αρκετούς μήνες.

Μετά την αρχική απογοήτευση και θλίψη, το πρώτο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί ο οποιοσδήποτε αγαπάει το ποδόσφαιρο, είναι πως ο ορθά ο νόμος ορίζει πως αν πέσει μια φωτοβολίδα στο γήπεδο πρέπει να επιβληθούν τόσο σοβαρές κυρώσεις, όμως αρκεί αυτό να ισχύσει για όλους. Τότε, το ποδόσφαιρο και αθλητικός μας πολιτισμός θα πάει μπροστά, κι ας είναι ο Παναθηναϊκός ο πρώτος που την πλήρωσε. Εις μάτην όμως οι ελπίδες, καθώς λίγους μήνες αργότερα είδαμε καπνογόνα και φωτοβολίδες ευθείας βολής σε Βέροια και Περιστέρι αντίστοιχα, όμως καμία τόσο σοβαρή ποινή δεν επιβλήθηκε ποτέ.

Καθημερινά δωρεάν προγνωστικά πριν παίξεις στοίχημα

Η επόμενη «πρώτη φορά» που ο αθλητικός νόμος εξάντλησε την αυστηρότητα του σε ένα-δυστυχώς-σύνηθες φαινόμενο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ήταν όταν ένα κουτάκι μπύρας προσγειώθηκε στο κεφάλι του Βλάνταν Ίβιτς στο παιχνίδι μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο για τα play-offs. Ο Παναθηναϊκός έχασε και πάλι το παιχνίδι στα χαρτιά, ενώ ήταν μπροστά στο σκορ, του αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από τη βαθμολογία των play-offs, του αφαιρέθηκαν ακόμα δύο βαθμοί από την επόμενη σεζόν, αυτή που διανύουμε τώρα δηλαδή, πλήρωσε για ακόμα μια φορά αρκετές χιλιάδες ευρώ και αγωνίστηκε για δύο αγώνες χωρίς κόσμο στη Λεωφόρο.

Η αλήθεια είναι πως μετά το συγκεκριμένο συμβάν, δεν υπήρξε φίλος του Παναθηναϊκού που να πίστεψε πως υπάρχει περίπτωση να εφαρμοσθεί αντίστοιχη ποινή σε αντίστοιχο περιστατικό για οποιαδήποτε άλλη ομάδα της Λίγκας. Μέχρι που ήρθε το βράδυ του περίφημου ρολού χαρτιού ταμειακής με την πρωτόδικη απόφαση να επιβάλλει μια αντίστοιχη ποινή στον ΠΑΟΚ.

Εκεί προσωπικά, και πάλι σκέφτηκα πως πράγματι η Πολιτεία θέλει να εφαρμόσει ένα νόμο που να ισχύει για όλους. Όποτε τραυματίζει ένα αντικείμενο κάποιον που βρίσκεται εντός του αγωνιστικού χώρου, τότε θα υπάρχει εξοντωτική ποινή για τον υπαίτιο σύλλογο. Όλα φαίνονταν σωστά και δίκαια. Τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής λοιπόν (άκουσον, άκουσον), συνεδρίασε η Επιτροπή Εφέσεων για να δικαιώσει τον ΠΑΟΚ. Για να παίξει ο ΠΑΟΚ με κόσμο απέναντι στην ΑΕΚ, σε μια απόφαση που πάρθηκε λιγότερο από ένα 24ωρο πριν το ντέρμπι, για το οποίο είναι να απορείς πότε θα γίνουν οι συσκέψεις ασφαλείας και όλα τα συναφή. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το ερώτημα είναι το που πήγε το -3 που αφαιρέθηκε και από τον Παναθηναϊκό; Που πήγε το -2 από την επόμενη σεζόν; Που πήγαν τα κεκλεισμένων θυρών;

Όλα αυτά δυστυχώς γνωρίζουμε πολύ καλά που πήγαν. Εκεί που βρίσκεται και η αμεροληψία και αντικειμενικότητα των Δικαστικών Αρχών του τόπου. Οι οποίες Δικαστικές Αρχές είχαν μια ευκαιρία να θέσουν σε εφαρμογή έναν δίκαιο νόμο για όλους, όμως τον κατάργησαν σε μια νύχτα από μόνοι τους. Διότι αν το κουτάκι μπύρας διώκεται και το ρολό ταμειακής όχι, τότε… καλά ξεμπερδέματα με το επόμενο αντικείμενο που θα πέσει στο κεφάλι του επόμενου άτυχου του δύσμοιρου ελληνικού ποδοσφαίρου

Υ.Γ.: Το ότι ο Παναθηναϊκός είναι ο «φτωχός συγγενής», ακόμα και του νόμου, δεν είναι τυχαίο. Αυτοί που το επέτρεψαν να γίνει αυτό τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ονοματεπώνυμο. Και είναι και συνονόματοι… 

Υ.Γ.: Ακόμα και το Tweet που έγραψες τελικά αποτυχημένο αποδείχτηκε. Υπάρχει «untweet» στο Twitter; 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ