Το νέο «play» του «Εξάστερου», που θυμίζει… «Ζοτς»! (vid)

Ο Κωνσταντίνος Πανάς αναλύει στο «Όλα Πράσινα» το play που ξεχώρισε από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Κολοσσό στη Ρόδο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, παρουσιάζοντάς το με κάθε λεπτομέρεια.

Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!

Το παρακάτω play το παρακολούθησα πρώτη φορά από τον Ολυμπιακό πέρυσι. Έκτοτε από την Εθνική Ελλάδος φέτος και από τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι με τον Κολοσσό Ρόδου. Μια παραλλαγή αυτού είχε κάνει ο «Ζοτς» στο παρελθόν.

Είναι αρκετά λειτουργικό, γιατί δίνει πολλές επιλογές και παράλληλα είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Ο Ολυμπιακός το χρησιμοποιούσε για τον Βασίλη Σπανούλη, έχοντας ως main screener τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, που μπορεί και να ρολλάρει και να «κλειδώνει» τον προσωπικό του στο ζωγραφιστό. Η Εθνική με Μπουρούση-Σλούκα για τον ίδιο λόγο και ο Παναθηναϊκός, όπως βλέπουμε, το έπαιξε με Βουγιούκα-Ντένμον,

Στο παρών play λοιπόν, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έπαιζε high το κεντρικό pick-n-roll για να δίνει χώρο στους Μπόμπι Ντίξον και Κώστα Σλούκα και παράλληλα δυσκόλευαν οι βοήθειες έχοντας ακροβολισμένους τους Λουίτζι Ντατόμε και Νάναλι.

Το παιχνίδι γίνεται κυρίως από μια τριάδα. Τον main ball handler, που εδώ είναι ο Νικ Καλάθης. Τον main screener, που είναι ο Ίαν Βουγιούκας, και τον off-guard, που είναι ο Μάρκους Ντένμον. Οι άλλοι δύο πρέπει να είναι ένας spacer στη θέση «3» και ένα stretch στη θέση «4». Αμφότεροι να μπορούν να σκοράρουν σαν spot shooters.

Η πρώτη επιλογή στο pick-n-roll είναι το drive του Νικ Καλάθη. Ο ψηλός του Κολοσσού βγαίνει σε αλλαγή και έπειτα σε recover πάνω στο Ίαν Βουγιούκα, κλείνοντας τον διάδρομο του Νικ. Ο ομογενής γκαρντ πλαγιάζει για να δώσει χώρο στην βασική μας επιλογή, η οποία είναι το off guard. Το έτερο γκαρντ λοιπόν, πρέπει να έχει πολύ δυνατό drive και αν παραλάβει την μπάλα να μην γυρίσει με ραχιαίο πίβοτ, καθώς θα χάσει πολύτιμο χρόνο και θα χαλάσει στην ουσία το screen, αν και εφόσον είναι καλό.

Ο παίκτης του Κολοσσού βγαίνει «σκιά», το screen είναι κακό, αλλά εδώ βλέπουμε την δεύτερη επιλογή. Σε πρώτη φάση λοιπόν, αναζητάμε το καλό ξεμαρκάρισμα του off guard και ελπίζουμε σε αλλαγή στο down screen για mish match, αλλιώς σε καθαρή απομόνωση του main screener στο χαμηλό post. Βλέπετε πόσο δυσκολεύεται και το «3» του Κολοσσού να πάει σε βοήθεια, γι’ αυτό και οι δύο πλάγιοι πρέπει να είναι χαμηλά στις γωνίες, για να ελαχιστοποιήσουν τις βοήθειες, και με το μακρινό σουτ να ανοίξουν τους χώρους για isolation του off guard ή καθαρό κεντρικό post up του main screener.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ