Τα στερνά να τιμήσουν τα πρώτα

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την ύστατη υποχρέωση που έχει ο Γιάννης Αλαφούζος απέναντι στον Παναθηναϊκό, προτού χαθεί από την «πράσινη» πραγματικότητα.

Advertisement

Το πρόσημο για τη δραστηριοποίηση του Γιάννη Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό είναι ξεκάθαρα αρνητικό. Αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, παρά τις καλές προθέσεις που είχε ο εφοπλιστής. Η ιστορία θα καταγράψει την εποχή Αλαφούζου ως μία περίοδο που η ομάδα συρρικνώθηκε αγωνιστικά και όχι στο μέγεθος της, αφού για να συμβεί το δεύτερο απαιτούνται άλλες καταστάσεις και μεγαλύτερη από μία πολυετή κρίση.

Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!

Από εκεί και πέρα, το μεγαλύτερο λάθος του Αλαφούζου είναι το timing που επέλεξε για την αποχώρηση του. Κουμάντο στην τσέπη του θα κάνει μόνο ο ίδιος και αυτός θα αποφασίσει πόσο αντέχει να πληρώνει για τον Παναθηναϊκό. Όμως, επειδή είναι ο μεγαλομέτοχος και η ΠΑΕ δεν είναι μία απλή εταιρία του, έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει το μέλλον της. Είναι υποχρεωμένος απέναντι στους οπαδούς και στην ιστορία, να αφήσει μία λειτουργική διοίκηση, που θα διαχειριστεί την ομάδα μέχρι να την αναλάβει ο επόμενος.

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Αλαφούζου να διακόψει τη χρηματοδότηση, αρκεί να έχει εξασφαλίσει ότι η ΠΑΕ είναι αυτάρκης και δεν θα διαλυθεί μετά το κλείσιμο της «κάνουλας». Ο Αλαφούζος έπρεπε να γνωστοποιήσει την απόφαση του αμέσως μετά τη λήξη της προηγούμενης σεζόν και έπειτα, να συγκροτηθεί ένα ρόστερ με τους πιο σκληρούς μνημονιακούς όρους. Όπως συνέβη τη σεζόν 2013-2014, όταν το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος ήταν 5 εκατομμύρια ευρώ καθαρά.

Αντίθετα, ο Αλαφούζος διαβεβαίωσε τον Ουζουνίδη ότι δεν θα αφήσει την ομάδα, του υποσχέθηκε πρωτοκλασάτες μεταγραφές και ενέργησε σαν να μην έχει πρόθεση να φύγει. Διότι, ένας μεγαλομέτοχος που βρίσκεται στην έξοδο, δεν εγκρίνει την πιο ακριβή μεταγραφή επί των ημερών του (ο Τσάβες με 1,3 εκ. ευρώ από τη Μπόκα), ούτε επιτρέπει 4 προσθήκες στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου.

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε 13 παίκτες το καλοκαίρι του 2017 και συμφώνησε να καταβάλλει 2,1 εκατομμύρια ευρώ για αγορές δικαιωμάτων ή για ενοίκιο! Μία πολιτική που δεν συνάδει με το σκεπτικό ενός αφεντικού, ο οποίος έχει αποφασίσει να κόψει κάθε σχέση με την ομάδα που του ανήκει…

Επομένως, ο χρόνος που επέλεξε ο Αλαφούζος για να γνωστοποιήσει την απόφαση του, προκαλεί απορίες. Αφήνει χώρο για θεωρίες συνωμοσίες, για κατηγορίες, για σκέψεις που αδικούν την προσπάθεια που έκανε ο εφοπλιστής. Γιατί απέτυχε μεν, αλλά προσπάθησε, ξόδεψε χρόνο και χρήμα και υπονόμευσε τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει επί σειρά ετών, ώστε να πολεμήσει το παρασκήνιο που λυμαίνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η νέα εμφάνιση του Panathinaikos BC είναι κοντά μας! Προπαραγγείλτε τη τώρα με ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ από το PAO SHOP!

Βέβαια, πρώτος απ’ όλους αυτός αδίκησε τον εαυτό σου, συμμαχώντας με εκείνον τον οποίο κατονόμαζε ως υπαίτιο για την εγκληματική οργάνωση και χρησιμοποιώντας τον Παναθηναϊκό για πολιτική εκμετάλλευση. Αλλά, επειδή τα στερνά τιμούν τα πρώτα, επιλέγει να κλείσει το κεφάλαιο του στο «Τριφύλλι» στο χειρότερο δυνατό timing.

Ας φύγει ο Αλαφούζος, αφού το θέλει. Αλλά, ας φύγει φυσιολογικά, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό σε μία λειτουργική κατάσταση και όχι… στο χείλος της καταστροφής. Αυτή είναι η υποχρέωση του και έστω και τώρα, επιβάλλεται να την αντιληφθεί και να ανταποκριθεί. Ας μην είναι η κληρονομιά του, η διάλυση του Παναθηναϊκού…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ