Μόνο με ονόματα θα κάνει τη διαφορά!

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποχρεούται να μιλήσει συγκεκριμένα για τους ανθρώπους που εννοεί και δεν θα πετύχει τίποτα με αόριστες αναφορές.

Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!

Έχουν περιπλεχθεί τόσο πολύ τα πράγματα στον ελληνικό δημόσιο βίο, που πλέον όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, μέσω διάφορων διαδρομών. Για παράδειγμα, στον Τύπο τα περισσότερα συγκροτήματα ελέγχονται από επιχειρηματίες οι οποίοι εμπλέκονται στον αθλητισμό, στις κατασκευές, στη ναυτιλία, στη φαρμακοβιομηχανία και ούτω καθεξής.

Φυσικά, οι συμμαχίες και οι αντιπαλότητες δημιουργούνται ή σπάνε με ταχύτατους ρυθμούς και ανάλογα με τα συμφέροντα. Ο Αλαφούζος με τον Μαρινάκη κάποτε παραλίγο να παίξουν ξύλο στη συνεδρίαση ενός Διοικητικού Συμβουλίου της Superleague και πλέον έχουν συνασπιστεί εναντίον της κυβέρνησης. Αντίστοιχα, ο Αλαφούζος αγκαλιαζόταν με τον Σαββίδη στον τελικό του Κυπέλλου τον Απρίλιο του 2014 και τώρα βάλλουν ο ένας κατά του άλλου σε καθημερινή βάση.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη Βουλή τη Δευτέρα και σε ένα σημείο της ομιλίας του, «φωτογράφισε» τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Γιάννη Αλαφούζο. Το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού ανέφερε: «Μετά τις αποκαλύψεις που αφορούσαν την κατάθεση της γραμματέας του κυρίου Χριστοφοράκου, επιστήθιου και οικογενειακού σας φίλου (σ.σ. εννοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη), όλως παραδόξως, ένα συντονισμένο κρεσέντο ΜΜΕ του όπως κατά δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη, κουμπάρου σας ο οποίος το τελευταίο διάστημα περνάει πιο συχνά την πόρτα του εισαγγελέα από το κατώφλι του σπιτιού του κι έχει αγοράσει επτά εφημερίδες.

Και οι επτά εφημερίδες λυσσομανούν κατά της κυβέρνησης. Αλλά και του όψιμου φίλου του τώρα, του όψιμου συνεταίρου του που πριν λίγο καιρό ήταν στα μαχαίρια αλλά τώρα τα βρήκαν για να αντιμετωπίσουν ποιον; Τον κοινό τους εχθρό. Και ποιος είναι ο κοινός τους εχθρός; Αυτή η κυβέρνηση που θέλει να βάλει ένα τέλος στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στα παραδικαστικά κυκλώματα στις λογής ασυλίες στους φοροφυγάδες«.

Αναμφίβολα, είναι ξεκάθαρο ποιους περιγράφει και δεν χρειάζεται επεξήγηση. Ίσως είναι η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός καταφέρεται με τόση σαφήνεια εναντίον δύο επιχειρηματιών. Ωστόσο, ακριβώς λόγω του θεσμικού ρόλου που κατέχει ο Τσίπρας, τα λεγόμενα του έπρεπε να είναι ακριβή. Να μιλήσει με διευθύνσεις και ονόματα και όχι με περιγραφές. Δεν είναι ο κυρ Αλέξης που λέει το… μακρύ του και το κοντό του στο καφενείο του χωριού.

Ούτε πρόκειται να ικανοποιήσει όσους υπέφεραν τα πάνδεινα στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την προκλητική εύνοια υπέρ του Ολυμπιακού. Τα κλεμμένα δεν θα επιστραφούν και η ηθική ικανοποίηση δεν αρκεί. Γιατί αν τα πράγματα είχαν μία στοιχειώδη ομαλότητα, ο Παναθηναϊκός δεν θα ήταν στο χείλος της καταστροφής.

Επομένως, εάν ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να το πάει μέχρι τέλους, ας μιλήσει συγκεκριμένα και ας αφήσει τις γενικολογίες. Με αόριστες αναφορές και υπονοούμενα, δεν θα συγκινήσει κανέναν. Ίσως να το πετύχει, εάν ολοκληρώσει την εξυγίανση που άρχισε ο Σταύρος Κοντονής. Αλλά, χρειάζεται χρόνο, διάθεση, αποφασιστικότητα και σαφήνεια. Την έχει ο Πρωθυπουργός; Θα το διαπιστώσουμε σύντομα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ