Βουγιούκας… «Reloaded»! (vids)

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ίαν Βουγιούκα και ο Κωνσταντίνος Πανάς σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ του Έλληνα σέντερ μέσω ενός πλήρους Scouting Report.

Advertisement

Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!

➡️ Γενικά

O Ίαν επέστρεψε στον Παναθηναϊκό αυτόματα μετά την αποχώρηση Μπουρούση. Θεωρώ αυτή την κίνηση σωστή από την στιγμή που η ομάδα και ο Γιάννης αποφάσισαν ότι οι δρόμοι τους θα πρέπει να χωρίσουν. Σε καμία περίπτωση οι δύο σέντερ δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν, κόβοντας παράλληλα τον δρόμο του Ζακ Όγκαστ.

Ο Βουγιούκας μετά το επιτυχημένο πέρασμα του από τους «πράσινους» είχε μια πολύ πετυχημένη πορεία στην Ζάλγκιρις. Ο παίκτης δεν έχει αλλάξει καθόλου από τότε που τον θυμάστε, παρά μόνο δούλεψε πολύ περισσότερο το σουτ από μέση απόσταση και κατάφερε με την εμπειρία του να γίνει πιο αποτελεσματικός από το χαμηλό ποστ. Ή ακόμη καλύτερα, να γίνει πιο αποτελεσματικός.

Παρόλα αυτά, τα χρόνια πέρασαν και ο παίκτης δεδομένα βάρυνε. Δεν έχει τα πόδια που είχε κάποτε και όσο και αν φαίνεται περίεργο σε μερικούς, δεν ήταν τόσο soft ή κακός αμυντικός όσο φαινόταν. Είχε καλή αμυντική αντίληψη και αν έπαιρνε τα βήματα του αντιπάλου, θα σηκωνόταν για μπλοκ. Μην ξεχνάτε ότι μετρούσε 1.1 μπλοκ ανά αγώνα στη Ρωσία το 2012. Έκτοτε, βέβαια, δεν είναι τόσο επιτυχημένος σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο δεν είναι και ούτε πρόκειται να είναι αδιάφορος αμυντικά.

Κέρδισε ένα μοναδικό τριήμερο, προσφορά του ekdromi.gr, συμπληρώνοντας μόνο το email σου!

💪 Δυνατά σημεία

Ας ξεκινήσουμε από τον τομέα του ριμπάουντ. Ο Ίαν στα 2.11 μ. ξέρει όσο κανείς ότι η ρακέτα είναι η… ζωή του. Είναι πολύ καλός ριμπάουντερ, ξέρει να τοποθετεί το σώμα του. Ανέκαθεν το έκανε και παρότι φαίνεται αδύναμος, είναι μαχητικός και ιδιαίτερα στο αμυντικό ριμπάουντ προσπαθεί να παλεύει για τη θέση του. Επίσης, τα μεγάλα άκρα του βοηθούν σε αυτό.

Στο επιθετικό κομμάτι δούλεψε αρκετά το σουτ από μέση απόσταση, όπως έγραψα. Ήταν κάτι που δούλευε αρκετά επί Ομπράντοβιτς και κάτι που τον χαρακτήρισε στη σειρά των Play-Offs με την Μπαρτσελόνα το 2011. Η μηχανική του είναι set (στηρίζεται, δηλαδή, περισσότερο στο λύγισμα του γονάτου). Ο Ίαν χρησιμοποιεί πολύ μικρό άλμα κατά την αναπήδηση και εκτελεί πολύ πιο ψηλά από το μέτωπο. Εκτελεί αρκετά γρήγορα, ενώ τα χέρια του έχουν μια κλίση προς τα μπροστά.

Το παιχνίδι από το ποστ είναι το σήμα κατατεθέν του Έλληνα σέντερ. Από τους πλαστικότερους ψηλούς στο χαμηλό ποστ. Οι κινήσεις του ήταν απίστευτες, αν και προσωπικά δεν είχε δει ποτέ μου καλύτερο παίκτη σε αυτό το κομμάτι από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Ο Βουγιούκας, βέβαια, που ήταν ψηλότερος και πιο βαρύς, χρησιμοποιούσε καλύτερα το σώμα του έναντι του Λουκά, που ήταν πιο… «τεσσαροπεντάρι» από τον Ίαν, που είναι καθαρό «πεντάρι». Το δεξί hook είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει. Ο Βουγιούκας, γνωρίζοντας ότι δεν διαθέτει πλέον τα απαραίτητα πόδια, δεν χρησιμοποιεί αρκετές προσποιήσεις όπως μας συνήθιζε. Η αγαπημένη του κίνηση ανέκαθεν ήταν το up & under. Πλέον, λοιπόν, θα θελήσει να «κλειδώσει» τον παίκτη του και να τελειώσει από την εσωτερική. Έχει την ικανότητα να τελειώσει και με το δεξί και με το αριστερό, σίγουρα, όμως, όχι με την ίδια ευχέρεια όπως με το καλό του χέρι. Λατρεύει να ρολάρει πάνω στον αντίπαλο σε πρώτο χρόνο, αν και συνήθως θα θελήσει να σπρώξει με back down τον αντίπαλο ψηλό, ώστε να οδηγηθεί στο κατάλληλο σημείο για να σκοράρει. Μπορεί, επίσης, να τελειώσει και με fadeaway χάρη στην ικανότητα του να εκτελεί από μέση απόσταση. Αρέσκεται πάντως στο να πιβοτάρει με το που λάβει την μπάλα για να δει πρώτα απ’ όλα την πάσα και να καθαρίσει το τοπίο από τις βοήθειες.

Σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος δημιουργός από το ποστ. Αντιθέτως ,δημιουργεί αλλιώς. Ο Βουγιούκας ήταν από τους πυλώνες του Ομπράντοβιτς στο pick-n-roll χάρη στη μοναδική του ικανότητα να δημιουργεί μέσα από short roll προϋποθέσεις για κοψίματα από τη baseline ή ελεύθερα σουτ από τις γωνίες.

Αμυντικά, σίγουρα δεν έχει ούτε είχε τα πόδια να παίξει hedge ή να βγει στο rotation. Απαραίτητα θέλει κάλυψη ο παίκτης από άλλους πιο αθλητικούς. Στην Ζαλγκίρις, ας πούμε, έπαιζε κυρίως flat ώστε να προφυλάξει την ρακέτα του και σε αυτό μπορώ να πω, χάρη στο μέγεθος του, το timing, αλλά κυρίως το μυαλό του, παραμένει καλός. Είπαμε, τα πόδια του έχουν βαρύνει και έχει μεγαλώσει. Δεν μπορεί να στρίψει το κορμί του όπως κάποτε και η πλευρική του ταχύτητα δεν είναι πλέον σε επίπεδο για να κυνηγάει τα εκρηκτικά γκαρντ της Euroleague.

⚠️ Αδύνατα σημεία

Νομίζω ότι το σημαντικότερο γράφεται και στο τελευταίο κομμάτι, που είναι αυτό της άμυνας. Αναφορικά με τα πόδια, δηλαδή. Ο παίκτης έχει χάσει αρκετά σε πλευρική ταχύτητα και παρότι επί Ζοτς μπορούσε να παίξει αλλαγή ή να βγει με το μεγάλο διασκελισμό του και να κάνει ένα με δύο μεγάλα γλιστρήματα στο hedge out, πλέον αυτό δεν υπάρχει για τον συγκεκριμένο παίκτη, Όπως έγραψα, θα πρέπει να προφυλαχθεί για να μην εκτεθεί ο ίδιος, αλλά και η ομάδα.

Βλέπετε, ο Ίαν δεν πρόκειται να βγάλει αυτή την ενέργεια που έβγαλε ο Μπουρούσης στους τελικούς. Είναι παίκτες άλλης ιδιοσυγκρασίας. Μπορώ, βέβαια, με σιγουριά να πω ότι είναι πιο αποτελεσματικός στο ποστ, απ’ ότι θα γίνει ποτέ ο Γιάννης για ευνόητους λόγους.  Ο Ίαν πλέον στηρίζεται περισσότερο στο κορμό του και στο πώς θα τοποθετήσει το σώμα του, παρά στο πώς θα κόψει με την ταχύτητά του την αντίπαλη επίθεση. Μην ξεχνάμε, πάντως, πως ήταν από τα πιο γρήγορα πόδια στο pick-n-roll επί εποχής Ομπράντοβιτς και ο τρόπος που έκοβε ήταν πάρα πολύ καλός είτε σε dive, είτε σε short roll, είτε σε wiggle – να βάλει, δηλαδή, τον αντίπαλο γκαρντ στο ζωγραφιστό όταν έπαιζε under.

Στο ποστ σίγουρα δεν μπορεί να αμυνθεί ιδανικά. Θα βάλει το σώμα του ,θα προσπαθήσει, αλλά μέχρι εκεί. Πλέον οι οιωνοί δεν είναι με το μέρος του. Το ίδιο συμβαίνει και με την άμυνα στο pick-n-roll. Είχε εμφανίσει μεγάλες δυσκολίες απέναντι στον Αγιόν σε αυτόν τον τομέα. Εκεί που δυσκολεύεται επιθετικά είναι σίγουρα η επαφή. Παρότι είναι ένας εξαιρετικός ψηλός στο να διατηρεί την ισορροπία του κάτω από πίεση, με τα χρόνια να έχουν περάσει, είναι λιγότερο αποτελεσματικός και εκεί.

➡️ Συνολικά

Σίγουρα πρόκειται για μια λύση που θα δώσει συγκεκριμένες διαστάσεις στο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Το ποστ παιχνίδι του, όταν ο Πασκουάλ θα θελήσει να αλλάξει ρυθμό και να κάνει το τέμπο πιο αργό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί ένα πολύ καλό finisher και με τα δύο χέρια και ότι επιθετικά, τουλάχιστον, θα δώσει περισσότερες σταθερές απ’ ότι ο Γιάννης φέτος. Δεν θα βγάλει αυτήν την ψυχή που κατέθεσε στο τέλος της χρονιάς ο Μπουρούσης, αλλά για το παιχνίδι του Πασκουάλ είναι πολύ σημαντική η συνέπεια από το χαμηλό ποστ και η δημιουργία μέσα από short roll. Άλλωστε, γι’ αυτό αγαπούσε τους Πλάις και Τόμιτς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ