Η Λεωφόρος ρίχνει «άκυρο» στους… πανηγυρτζήδες!

Οι 9.000 πίστοι της τελευταίας τετραετίας, οι «πανηγυρτζήδες» που ξύπνησαν για το παιχνίδι κόντρα στον Άγιαξ και η μία και μοναδική οδός που υπάρχει για να ξαναγίνει ο Παναθηναϊκός «σύλλογος μεγάλος».

1

Γράφει ο Μάρκος Στεφάνου

Τέλος τα εισιτήρια της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού κόντρα στον Άγιαξ λοιπόν και δεν είναι λίγοι αυτοί που τελικά δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα «μαγικό χαρτάκι» και θα μείνουν… στην απ’ έξω. Για την ακρίβεια, περισσότεροι είναι αυτοί που δεν εξασφάλισαν θέση για τη μεγάλη μάχη του «Τριφυλλιού», παρά αυτοί που θα είναι στη Λεωφόρο, αν σκεφτεί κανείς πως η ζήτηση ήταν υπερτριπλάσια από τη συνολική χωρητικότητα του γηπέδου. Κι επειδή ακούω διάφορες γκρίνιες από πολλές πλευρές, είναι μια καλή ευκαιρία να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ο λαός του Παναθηναϊκού έχει εξελιχθεί σε ολίγον τι… πανηγυρτζή. Εξαιρώ τους οργανωμένους, που όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, είναι πάντα εκεί για την ομάδα. Ο «πράσινος» φίλαθλος είναι ο πρώτος που θα ξεσηκωθεί για να βρει εισιτήριο όταν η ομάδα του παίζει έναν μεγάλο αγώνα και ο τελευταίος που θα μπει στον κόπο να κατηφορίσει προς τη Λεωφόρο σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο χαμηλότερης δυναμικότητας. Είναι ο πρώτος που θα πάει στο γήπεδο όταν το «Τριφύλλι» αποδίδει ωραίο ποδόσφαιρο κι έχει καλά αποτελέσματα, όταν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά, δύσκολα θα τον δεις στη θέση του.

Η αλήθεια είναι πως δεν πολυεμπιστεύομαι τις έρευνες που «μετρούν» τους φιλάθλους της κάθε ομάδας και κατά συνέπεια δεν θα μπω στη διαδικασία να υπολογίσω πόσοι είναι οι Παναθηναϊκοί στην Ελλάδα και πόσοι από αυτούς πάνε στο γήπεδο. Διότι είναι διαφορετικό κάποιος να δηλώνει Παναθηναϊκός και διαφορετικό να είναι Παναθηναϊκός. Γνωρίζω πολύ καλά όμως και θα σας παραθέσω με νούμερα, πόσοι είναι οι άνθρωποι που έχουν ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ την ομάδα από τη στιγμή που τελείωσε η εποχή των «παχέων αγελάδων» (βλ. πολυμετοχικότητα) και οι «πράσινοι» επέστρεψαν στην φυσική τους έδρα. Παραθέτω παρακάτω σχετικό πίνακα, ώστε να μιλήσουμε στη συνέχεια με στοιχεία και να μην «αερολογούμε».

Οι φθηνότερες διακοπές γίνονται… Σεπτέμβριο! Δες τις καλύτερες τιμές από όλη την Ελλάδα

2

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε λοιπόν από τα παραπάνω νούμερα, ούτε λίγο-ούτε πολύ, περίπου 9.000 Παναθηναϊκοί είναι αυτοί που στηρίζουν την τελευταία τετραετία την προσπάθεια του Γιάννη Αλαφούζου και του «Τριφυλλιού». Αριθμός, αν όχι ντροπιαστικός για το μέγεθος της ομάδας, τότε τουλάχιστον πολύ μικρός. Ούτε τη «μικρή» Λεωφόρο δεν μπορούν να γεμίσουν οι άνθρωποι που σήμερα φωνάζουν πως δεν επιτρέπεται οι «πράσινοι» να αγωνίζονται στην ιστορική τους έδρα, που έχει μόνο 16.000 θέσεις. Και να μετακομίσει η ομάδα στο ΟΑΚΑ και άλλα τέτοια ωραία, που λέγονται από αυτούς που τόσο καιρό είχαν γυρισμένη την πλάτη στον Παναθηναϊκό και τώρα νομίζω πως ήρθε η ώρα να τους γυρίσει την πλάτη ο Παναθηναϊκός.

Και είναι πραγματικά πολύ δίκαιο το γεγονός πως η διοίκηση της ομάδας δίνει την απόλυτη προτεραιότητα στους «Συμμάχους» και τους συνδέσμους των οργανωμένων, δηλαδή σε όλους αυτούς που έχουν στηρίξει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Πολλοί βέβαια μπορεί να βρουν διάφορες δικαιολογίες, να μιλήσουν για οικονομική κρίση, για κακό θέαμα και άλλα τέτοια ωραία. Μπούρδες εις το τετράγωνο θα σημειώσω εγώ, όταν βλέπω πως για να γίνει κανείς μέλος της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» χρειάζεται να διαθέσει 20 ευρώ, όσα δηλαδή απαιτούνται-μίνιμουμ-για να δει το παιχνίδι κόντρα στον Άγιαξ. Στην πρώτη περίπτωση μόλις 9.000 άνθρωποι-στην καλύτερη-ενδιαφέρθηκαν, ενώ στη δεύτερη πάνω από 50-60.000 κόσμου.

Τέλος, ακούω ορισμένους να υποστηρίζουν πως ο Παναθηναϊκός έχει μικρύνει και πως δεν αντέχουν να τον βλέπουν σε αυτή την κατάσταση. Ποιος περιμένουν όμως πως θα κάνει ξανά το «Τριφύλλι» μεγάλο. Κανένας πρόεδρος, κανένας παίχτης και κανένας προπονητής δεν έκανε ποτέ έναν σύλλογο μεγάλο. Μια ομάδα είναι σπουδαία χάρη στην ιστορία και τον κόσμο της. Και για να ξαναγίνει λοιπόν ο Παναθηναϊκός σπουδαίος, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αποκτήσει και πάλι σπουδαίο κόσμο. Και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους…

Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ