Η Λεωφόρος ρίχνει «άκυρο» στους… πανηγυρτζήδες!

Οι 9.000 πίστοι της τελευταίας τετραετίας, οι «πανηγυρτζήδες» που ξύπνησαν για το παιχνίδι κόντρα στον Άγιαξ και η μία και μοναδική οδός που υπάρχει για να ξαναγίνει ο Παναθηναϊκός «σύλλογος μεγάλος».

1

Γράφει ο Μάρκος Στεφάνου

Τέλος τα εισιτήρια της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού κόντρα στον Άγιαξ λοιπόν και δεν είναι λίγοι αυτοί που τελικά δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα «μαγικό χαρτάκι» και θα μείνουν… στην απ’ έξω. Για την ακρίβεια, περισσότεροι είναι αυτοί που δεν εξασφάλισαν θέση για τη μεγάλη μάχη του «Τριφυλλιού», παρά αυτοί που θα είναι στη Λεωφόρο, αν σκεφτεί κανείς πως η ζήτηση ήταν υπερτριπλάσια από τη συνολική χωρητικότητα του γηπέδου. Κι επειδή ακούω διάφορες γκρίνιες από πολλές πλευρές, είναι μια καλή ευκαιρία να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια ο λαός του Παναθηναϊκού έχει εξελιχθεί σε ολίγον τι… πανηγυρτζή. Εξαιρώ τους οργανωμένους, που όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, είναι πάντα εκεί για την ομάδα. Ο «πράσινος» φίλαθλος είναι ο πρώτος που θα ξεσηκωθεί για να βρει εισιτήριο όταν η ομάδα του παίζει έναν μεγάλο αγώνα και ο τελευταίος που θα μπει στον κόπο να κατηφορίσει προς τη Λεωφόρο σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο χαμηλότερης δυναμικότητας. Είναι ο πρώτος που θα πάει στο γήπεδο όταν το «Τριφύλλι» αποδίδει ωραίο ποδόσφαιρο κι έχει καλά αποτελέσματα, όταν όμως τα πράγματα δεν πάνε καλά, δύσκολα θα τον δεις στη θέση του.

Η αλήθεια είναι πως δεν πολυεμπιστεύομαι τις έρευνες που «μετρούν» τους φιλάθλους της κάθε ομάδας και κατά συνέπεια δεν θα μπω στη διαδικασία να υπολογίσω πόσοι είναι οι Παναθηναϊκοί στην Ελλάδα και πόσοι από αυτούς πάνε στο γήπεδο. Διότι είναι διαφορετικό κάποιος να δηλώνει Παναθηναϊκός και διαφορετικό να είναι Παναθηναϊκός. Γνωρίζω πολύ καλά όμως και θα σας παραθέσω με νούμερα, πόσοι είναι οι άνθρωποι που έχουν ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ την ομάδα από τη στιγμή που τελείωσε η εποχή των «παχέων αγελάδων» (βλ. πολυμετοχικότητα) και οι «πράσινοι» επέστρεψαν στην φυσική τους έδρα. Παραθέτω παρακάτω σχετικό πίνακα, ώστε να μιλήσουμε στη συνέχεια με στοιχεία και να μην «αερολογούμε».

Οι φθηνότερες διακοπές γίνονται… Σεπτέμβριο! Δες τις καλύτερες τιμές από όλη την Ελλάδα

2

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε λοιπόν από τα παραπάνω νούμερα, ούτε λίγο-ούτε πολύ, περίπου 9.000 Παναθηναϊκοί είναι αυτοί που στηρίζουν την τελευταία τετραετία την προσπάθεια του Γιάννη Αλαφούζου και του «Τριφυλλιού». Αριθμός, αν όχι ντροπιαστικός για το μέγεθος της ομάδας, τότε τουλάχιστον πολύ μικρός. Ούτε τη «μικρή» Λεωφόρο δεν μπορούν να γεμίσουν οι άνθρωποι που σήμερα φωνάζουν πως δεν επιτρέπεται οι «πράσινοι» να αγωνίζονται στην ιστορική τους έδρα, που έχει μόνο 16.000 θέσεις. Και να μετακομίσει η ομάδα στο ΟΑΚΑ και άλλα τέτοια ωραία, που λέγονται από αυτούς που τόσο καιρό είχαν γυρισμένη την πλάτη στον Παναθηναϊκό και τώρα νομίζω πως ήρθε η ώρα να τους γυρίσει την πλάτη ο Παναθηναϊκός.

Και είναι πραγματικά πολύ δίκαιο το γεγονός πως η διοίκηση της ομάδας δίνει την απόλυτη προτεραιότητα στους «Συμμάχους» και τους συνδέσμους των οργανωμένων, δηλαδή σε όλους αυτούς που έχουν στηρίξει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Πολλοί βέβαια μπορεί να βρουν διάφορες δικαιολογίες, να μιλήσουν για οικονομική κρίση, για κακό θέαμα και άλλα τέτοια ωραία. Μπούρδες εις το τετράγωνο θα σημειώσω εγώ, όταν βλέπω πως για να γίνει κανείς μέλος της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» χρειάζεται να διαθέσει 20 ευρώ, όσα δηλαδή απαιτούνται-μίνιμουμ-για να δει το παιχνίδι κόντρα στον Άγιαξ. Στην πρώτη περίπτωση μόλις 9.000 άνθρωποι-στην καλύτερη-ενδιαφέρθηκαν, ενώ στη δεύτερη πάνω από 50-60.000 κόσμου.

Τέλος, ακούω ορισμένους να υποστηρίζουν πως ο Παναθηναϊκός έχει μικρύνει και πως δεν αντέχουν να τον βλέπουν σε αυτή την κατάσταση. Ποιος περιμένουν όμως πως θα κάνει ξανά το «Τριφύλλι» μεγάλο. Κανένας πρόεδρος, κανένας παίχτης και κανένας προπονητής δεν έκανε ποτέ έναν σύλλογο μεγάλο. Μια ομάδα είναι σπουδαία χάρη στην ιστορία και τον κόσμο της. Και για να ξαναγίνει λοιπόν ο Παναθηναϊκός σπουδαίος, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αποκτήσει και πάλι σπουδαίο κόσμο. Και τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους…

Η έμπειρη στοιχηματική ομάδα της Hellasbet.com σε στέλνει κατευθείαν… ταμείο!

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

 • μια παρατήρηση μόνο και αν μπορείς απάντησέ μου….πως γίνεται να εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια ακόμα και για τους συμμάχους από τις πρώτες ώρες κιόλας? γιατί εγώ προσπάθησα να αγοράσω γύρω στη 1 το μεσημέρι την ημέρα που κυκλοφόρησαν και μου έβγαζε ελάχιστες θέσεις μόνο στα ακριβά και όταν προσπαθούσα να αγοράσω μου έλεγε ότι η συγκεκριμένη θέση δεν είναι διαθέσιμη. εκείνη την ημέρα οι σύμμαχοι ήταν γύρω στους 6.500 εκ των οποίων οι περισσότεροι έιναι και κάτοχοι διαρκείας αν δεν κάνω λάθος. από τη στιγμή λοιπόν που ο κάθε ένας μπορούσε να αγοράσει 2 εισιτήρια το πολύ να έφευγαν 7-8 χιλιάδες. τα υπόλοιπα τι έγιναν και μάλιστα τα φθηνά? και για να προλάβω τυχόν καλοθελητές….εγώ παρότι από τον βόλο είμαι μέλος τα τελευταία 3 χρόνια και φέτος που μετακόμισα αθήνα ήλπιζα να απολαύσω το προνόμιο να δω την ομάδα μου σε ένα σοβαρό παιχνίδι

  • Trelosnikos

   Δεν ήταν άμεσο θέμα της ΠΑΕ, είχε το πρόβλημα το site της viva , εισιτήρια υπήρχαν κανονικά.
   Απλά η ΠΑΕ πρέπει να κράξει την viva και να βρει τρόπο να διαθέτει ηλεκτρονικά τα εισιτήρια μόνη της.

   • έχω τις αμφιβολίες γι’ αυτό. θεωρώ ότι η ΠΑΕ είχε υποσχεθεί δεξιά και αριστερά διάφορα πακέτα εισιτηρίων και τελικά για τους συμμάχους διέθεσε ελάχιστα. αν υπήρχε πρόβλημα με το site της viva δε θα ανακοίνωναν τόσο σύντομα ότι εξαντλήθηκαν. έπρεπε εξ αρχής να πουν ότι πχ διαθέτουμε για συμμάχουν 1000 εισιτήρια και ότι οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός…σε κάθε άλλη περίπτωση δεν βγαίνουν τα μαθηματικά

    • Trelosnikos

     Μα δεν είχαν εξαντληθεί. Αυτό σου λεω. Αφού βγήκαν εισιτήρια και Δευτέρα και Τρίτη σε όλο τον κόσμο.

     • Δευτέρα προσπάθησα εγώ πάλι μέσω viva και δεν υπήρχε τίποτα και παράλληλα ένα φιλαράκι μου στήθηκε από τις 9 το πρωί έξω από τα εκδοτήρια και του ανακοινώσαν ότι είχαν μείνει 20 εισιτήρια που ήταν κρατημένα και θα τα διέθεταν μόνο αν υπήρχε καμιά ακύρωση…λες και είμαστε μπουζούκια που κρατάνε τραπέζι.

  • Giotis

   γινε μελος σ ενα κλαμπ να εχεις παντα την θεση σου!

   • γενικά δεν είμαι υπερ του θεσμού των συνδέσμων γιατί πιστεύω ότι αποτελούν ένα (μικρό σε ποσοστό βέβαια) μέρος του προβλήματος του ελληνικού ποδοσφαίρου. ειδικά οι μεγάλοι σύνδεσμοι. προτιμώ να είμαι ανένταχτος, απλός φίλαθλος του παναθηναϊκού και ας μη βρίσκω εισιτήρια

    • Giotis

     δε συμφωνω φιλε μου…η διαφθορα γεννα τη βια..οι συνδεσμοι ειναι λεσχες φιλων.οταν υπαρχει διαφθορα και αδικια μεταλλασονται πολλες φορες σε μερος του προβληματος.,..

     • ουσιαστικά το ίδιο πράγμα λέμε…..λόγω της σαπίλας του ελληνικού πρωταθλήματος πλέον οι σύνδεσμοι και μάλιστα οι μεγαλύτεροι (θύρα 13, 7,4 κτλ) έχουν γίνει μέρος του προβλήματος. για τη δική μου λογική, αυτό που έγινε πέρυσι στο ντέρμπυ με τον Ολυμπιακό μου φάνηκε εξωφρενικό αφού ήξεραν ότι η ομάδα θα την πληρώσει. χρηματικά, βαθμολογικά, πρεστίζ, ακόμα και ξενέρωμα των παικτών. το ίδιο βέβαια έχουν κάνει κατά καιρούς όλοι οι σύνδεσμοι ακόμα και μικρότερων ομάδων. δεν ξέρω αν εσύ είσαι μέλος κάποιου συνδέσμου και δεν θέλω να παρεξηγηθώ αφού δεν σου κάνω προσωπική επίθεση, απλά μια γενική άποψη εκφράζω. άλλωστε δεν είναι όλοι το ίδιο.

     • Giotis

      οι οπαδοι ξεσπασαν την οργη τους μετα την αδικαιολογητη μη εναρξη του αγωνα…πρωτα προκληθηκαν φιλαθλοι στην 6 και στα επισημα με μικροεπεισοδια με την αστυνομια ακολουθησε μη εναρξη του αγωνα κ μετα οτι σπερνεις θεριζεις…κατα τα αλλα συμφωνουμε.

     • επειδή ήμουν στην 11, ακριβώς πάνω από τη φυσούνα θα συμφωνήσω για τις προκλήσεις. εκεί που καθόμασταν ήσυχοι ήσυχοι ξαφνικά βλέπω έναν πανικό αδικαιολόγητο και τους οπαδούς να τρέχουν προς τα πάνω. προφανώς κάποιος έβρισε κανέναν μπάτσο που θίχτηκε και είπε να κάνει επίδειξη δύναμης στους οικογενειάρχες με τα παιδάκια τους. αλλά το ντου έγινε από τη 13 και όχι από την 11. επίσης, και εγώ οργισμένος οπαδός ήμουν αλλά δεν μπήκα μέσα να τα κάνω λαμπόγυαλο. έβρισα, καταράστηκα την τύχη μου και τον κωλογαυρο που ήρθα από τον Βόλο μόνο για το παιχνίδι και μου στοίχισε κανένα 300άρι (ξενοδοχεία, εισιτήρια, μεταφορικά) και τελικά δεν είδα ματς αλλά έφυγα χωρίς να σπάσω τίποτα ή να ανοίξω κανένα κεφάλι. καταλαβαίνω τη λογική σου, απλά αυτό που λέω είναι ότι πριν ο οπαδός μπει στο γήπεδο να κάνει επεισόδια, θα πρέπει να σκεφτεί τις επιπτώσεις για την ομάδα…γιατί η ομάδα είναι πάνω απ όλα. όσες προκλήσεις και να δεχτεί!