Το προφίλ του «Κροίσου» πίσω από την Pan Asia

Ο Μπενί Στάινμετζ φέρεται να έχει εμπλοκή στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Pan Asia για τον Παναθηναϊκό και το «Όλα Πράσινα» σκιαγραφεί το προφίλ του Ισραηλινού «Κροίσου». Η σύνδεση με τον Άβρααμ Γκραντ, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη.

Με το εγχείρημα του Athens Alive να απαιτεί πολύ χρόνο για την υλοποίησή του, δεδομένης της διόλου ευέλικτης ελληνικής νομοθεσίας, η Κυβέρνηση ήταν και είναι δεδομένο πως δεν επιθυμεί την καταβαράθρωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός επί των ημερών της. Θέλει να διασώσει το «Τριφύλλι» από τον εφιάλτη του υποβιβασμού, όχι φυσικά επειδή… αγαπά την ομάδα, μα κυρίως για ψηφοθηρικούς και επενδυτικούς – οικονομικούς λόγους.

Στη βάση αυτής της λογικής, σύμφωνα με τα όσα έχει διαρρεύσει η Κυβέρνηση προς τα έξω, επιτελικά στελέχη της ήρθαν σε επικοινωνία με τον Μπενί Στάινμετζ, προκειμένου να του εκθέσουν την κατάσταση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό και να τον πείσουν να εμπλακεί ενεργά στην επόμενη μέρα του «Τριφυλλιού» μαζί με την Pan Asia του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ.

Ποιος είναι, όμως, ο παραπάνω κύριος;

👉 Το «who is who»

Γεννηθείς το 1956, ο Μπενί Στάινμετζ είναι επενδυτής και επιχειρηματίας, που ασχολείται κυρίως με τις εξορύξεις ορυκτού πλούτου και με το real estate. Μάλιστα, δεν είναι παντελώς άγνωστος στο ελληνικό κοινό, καθώς πριν από μερικά χρόνια όμιλος δικής του ιδιοκτησίας προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας «Εθνική Πανγαία», που αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό της χώρας στον κλάδο της αγοραπωλησίας ακινήτων.

Καθημερινά δωρεάν προγνωστικά πριν παίξεις στοίχημα

Η οικονομική του επιφάνεια είναι ικανή να προκαλέσει… ίλιγγο σε όποιον επιχειρήσει να αντικρίσει τους αριθμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Forbes», το 2018 η περιουσία του εκτιμάται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το εν λόγο περιοδικό τον έχει κατατάξει μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στο Ισραήλ. 

Πάντως, στον επιχειρηματικό βίο του Εβραίου «Κροίσου» δεν ήταν πάντοτε όλα ρόδινα. Στα τέλη του 2016 λογαριάστηκε με τη Δικαιοσύνη του Ισραήλ, όταν μεταξύ άλλων βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για χρηματισμό την υπόθεση της απόκτησης – μέσω της εταιρείας του, BSG Resources – των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του ορυχείου «Simandou» στη Νέα Γουινέα, το οποίο συγκαταλέγεται σε αυτά με τα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους συνελήφθη σε αεροδρόμιο της χώρας και κρατήθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι τις αρχές του 2017. Πάντως, ο ίδιος ανέφερε πως ολόκληρη η υπόθεση αποτέλεσε στημένο «πόλεμο» ώστε να θιχτούν τα συμφέροντά του από τον έτερο Εβραίο «Κροίσο», Τζορτζ Σόρος.

👉 Οι διασυνδέσεις

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες που να αναφέρουν πως ο Μπενί Στάινμετζ έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το ποδόσφαιρο επενδυτικά κι επιχειρηματικά.

Ωστόσο, από την ενδεχόμενη εμπλοκή του ίδιου στην αλλαγή διοικητικής σκυτάλης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προκύπτει και το όνομα του πάλαι ποτέ προπονητή της Τσέλσι, Άβρααμ Γκραντ, στο ρεπορτάζ του συλλόγου. Οι δυο τους είναι συμπατριώτες, με τον επιχειρηματία να γνωρίζει καλά πως  Γκραντ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πασίγνωστο και παγκοσμίως δικτυωμένο μάνατζερ, Πίνι Ζάχαβι, προορίζοντάς τον ως τεχνικό διευθυντή, εφόσον ο Γιάννης Αλαφούζος δώσει τα χέρια με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, ο οποίος «τρέχει» την υπόθεση ως διαμεσολαβητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Ταϊλανδός διαμεσολαβητής γνωρίζει τον Άβρααμ Γκραντ, με αποτέλεσμα το πρόσωπο του τελευταίου να τελεί κοινής αποδοχής στους κόλπους του επενδυτικού κονσόρτιουμ εταιριών.

Συνεπώς, απ’ ότι φαίνεται όλη η υπόθεση αποτελείται από ξεχωριστά κομμάτια, που εν τέλει ενώνονται και συνθέτουν το τελικό παζλ. Φυσικά, αν όλα αυτά θα υλοποιηθούν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας της, το γνωρίζει μονάχα ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος αυτή τη στιγμή καλείται να ανοίξει τον δρόμο διάπλατα στους επενδυτές.

Το αν θα το κάνει, άγνωστο μέχρι νεοτέρας…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ