Σύμβολο ενός άλλου Παναθηναϊκού

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Τάκη Λουκανίδη που πρεσβεύει μία άλλη εποχή του Συλλόγου και για την ανάγκη να γίνει ευρύτερα γνωστή στον κόσμο του «Τριφυλλιού».

Καθημερινά δωρεάν προγνωστικά πριν παίξεις στοίχημα

Ο Τάκης Λουκανίδης άνηκε σε μία ποδοσφαιρική εποχή που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και που κλείνει σιγά-σιγά, όσοι οι εκπρόσωποι της «φεύγουν» ο ένας μετά τον άλλον εξαιτίας του κύκλου της ζωής. Λόγω δουλειάς και λόγω ενδιαφέροντος, ο υπογράφων έχει μελετήσει την ιστορία του Παναθηναϊκού και έχει εξοικειωθεί με τα επιτεύγματα του Λουκανίδη, την ικανότητά του να αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις και την αποδοχή που απολάμβανε.

Ωστόσο, η δική μας γενιά, καθώς και οι δύο-τρεις μεγαλύτερες, είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ακριβώς το μέγεθος του Λουκανίδη. Τόσο ως ποδοσφαιριστή, όσο και ως προσωπικότητα. Άλλωστε, πρόκειται για έναν παίκτη που διέκοψε την καριέρα του το 1969, οπότε είναι δύσκολο για τους πιο πολλούς να αντιληφθούν τη σημασία του για το άθλημα.

Για τους περισσότερους, ο Λουκανίδης ήταν ένας σημαντικός παλαίμαχος. Κάποιος που κάποτε πέτυχε σπουδαία πράγματα με τον Παναθηναϊκό, πριν πολλές δεκαετίες. Όμως, ο Λουκανίδης δεν ήταν απλά ένας καλός ποδοσφαιριστής και το πιστοποιούν οι ζώντες συνομήλικοι του, καθώς και οι λίγο μικρότεροι σε ηλικία.

Ο Λουκανίδης ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού πριν τον Μίμη Δομάζο και μετά τον Γιάννη Παπαντωνίου, έναν ποδοσφαιρικό αρτίστα των δεκαετιών του ’40 και του ’50. Ο επονομαζόμενος και «δάσκαλος» ηγήθηκε του Παναθηναϊκού σε μία δύσκολη εποχή και όμως, δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που δικαιούται. Όποιος αμφιβάλλει, αρκεί να αναρωτηθεί πόσα γνωρίζει για τον Γιάννη Παπαντωνίου ή ακόμα και τον Τάκη Λουκανίδη, που ήταν πιο προβεβλημένος.

Σε μία δύσκολη συγκυρία για τον Παναθηναϊκό, αξίζει ο κόπος για έναν οπαδό του να στραφεί στην ιστορία του Συλλόγου. Όχι για να αρχίσει το… περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα, να κλαις. Αλλά, για να μάθει από το παρελθόν και να πάρει δύναμη για το μέλλον. Ο Λουκανίδης πρεσβεύει έναν Παναθηναϊκό που πολλοί σημερινοί φίλαθλοι του δεν έχουν γνωρίσει, λόγω των προβλημάτων των τελευταίων ετών και της λαίλαπας που έφερε στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός.

Βέβαια, η πραγματικότητα δεν χρειάζεται εξωραϊσμούς. Η συγκεκριμένη φουρνιά παλαιμάχων έχει υποπέσει σε αρκετά λάθη τα τελευταία χρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις, έχει λειτουργήσει εγωιστικά ή ως «βαρίδι». Από την άλλη, πρόκειται για ποδοσφαιριστές που γιγάντωσαν τον Παναθηναϊκό και τον εδραίωσαν στην κοινωνία. Ωστόσο, το ένα δεν αναιρεί το άλλο…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ