Καχυποψία, το μεγαλύτερο εμπόδιο!

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για την αντιμετώπιση που έχει ο Παναθηναϊκός από τους πιστωτές του, που δυσκολεύουν την προσπάθεια για το σχέδιο διάσωσης.

Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!

 Η μικρή προσέλευση στην πρώτη συγκέντρωση των πιστωτών του Παναθηναϊκού στη Ζυρίχη, ανέδειξε το μεγαλύτερο πρόβλημα: την έλλειψη αξιοπιστίας. Ασφαλώς, η διακοπή της χρηματοδότησης από τον Αλαφούζο, η προείσπραξη εσόδων και η αύξηση του μπάτζετ χωρίς τις ανάλογες εξασφαλίσεις, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση που έχει φτάσει η ΠΑΕ.

Όμως, ο Παναθηναϊκός δεν είναι ο πρώτος οργανισμός στην Ευρώπη που έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και τους αστάθμητους παράγοντες και δεν θα είναι ο τελευταίος. Εταιρίες – κολοσσοί στους τομείς τους έχουν χρεοκοπήσει ή έχουν συρρικνώσει τις δραστηριότητες τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνθήκες της εποχής.

Σαφέστατα, η απόφαση του Αλαφούζου να μην χρηματοδοτήσει άλλο, προκάλεσε τις περισσότερες δυσλειτουργίες. Ωστόσο, από εκεί και πέρα, η διοίκηση που ανέλαβε την ευθύνη να διαχειριστεί την εταιρία, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Εξυπακούεται πως η αποστολής της δεν ήταν εύκολη, αλλά υπήρχε η εναλλακτική της αποχώρησης, ώστε να διοικήσουν άλλοι, που θα είχαν ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Η τωρινή διοίκηση τέθηκε επικεφαλής της ΠΑΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου και για 2,5 μήνες αναλώθηκε σε σπασμωδικές αντιδράσεις. Προσπάθησε να ρυθμίσεις τις εκκρεμότητες που ήταν στην επικαιρότητα και αγνόησε – ασυνείδητα – τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα όταν κλείνει ένα μέτωπο, να ανοίγει ένα άλλο. Έδειξε καθυστέρηση στην εκπόνηση ενός πλάνου, που θα παρείχε έναν τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Οι επιστολές στους πιστωτές και οι δύο συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν σε Ζυρίχη και Αθήνα, έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου. Εφόσον με την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση θα έσπευδε να εξηγήσει στους πιστωτές τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τις δυνατότητες που υπάρχουν, τότε θα κέρδιζε αξιοπιστία και θα συναντούσε κατανόηση και υπομονή. Ίσως όχι από όλους, αλλά από τους περισσότερους.

Στις ελεύθερες επιχειρήσεις, γενικότερα, το όνομα, η φήμη και η αξιοπιστία ενός επαγγελματία ή μιας εταιρίας έχει μεγάλη σημασία. Ένα πρόσωπο (νομικό ή φυσικό) που έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι τηρεί τις δεσμεύσεις του, απολαμβάνει σεβασμού και έχει διαφορετική αντιμετώπιση από έναν κακοπληρωτή.

Τους τελευταίους μήνες, ο Παναθηναϊκός αθετεί συνεχώς τις υποχρεώσεις του, τις υποσχέσεις που δίνει εκ των υστέρων και δεν εμφανίζεται συνεπής σε καμία συμφωνία. Επομένως, επειδή οι πιστωτές του είναι ενήμεροι για όσα συμβαίνουν, παρουσιάζονται καχύποπτοι και δύσπιστοι. Δεν διακρίνονται από τη διάθεση να στηρίξουν και να βοηθήσουν, διότι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους. Αντίθετα, έχουν καταληφθεί από τη λογική να περισώσουν ότι μπορούν…

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή… Κανένας δεν πιστεύει ότι συναινώντας σε ένα τρίμηνο «πάγωμα» πληρωμών, η ΠΑΕ θα καταφέρει να ορθοποδήσει. Εάν το πίστευε, θα έκανε υπομονή με την προοπτική να πάρει όλα τα χρήματα που του οφείλονται. Πλέον, προτιμά να πάρει ότι προλάβει…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ