Η νέα διοίκηση χρειάζεται και υποστήριξη

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας εξηγεί ότι δεν αρκεί ο Αλαφούζος να αλλάξει τα πρόσωπα στην ΠΑΕ, αλλά πρέπει και να τους βοηθήσει έμπρακτα.

Καθημερινά δωρεάν προγνωστικά πριν παίξεις στοίχημα

Κόσμος πάει και έρχεται αυτές τις μέρες στη διοίκηση του Παναθηναϊκού… Ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να αποπέμψει τον γενικό διευθυντή, Αγησίλαο Τουμαζάτο, αφού δεν τον εμπιστεύεται πλέον, ενώ η επικεφαλής του νομικού επιτελείου, Αθηνά Μπαλωμένου, δεν θα συνεχίσει στο πόστο της κατόπιν δικής της επιθυμίας. Πρόκειται για δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του μεγαλομετόχου και η αποχώρησή τους έχει τη σημασία της.

Αντίθετα, από εδώ και πέρα ο πρόεδρος, Βασίλης Κωνσταντίνου, και ο διευθύνων σύμβουλος, Στράτος Σωπήλης, θα εμπλακούν στην καθημερινή λειτουργία της ομάδας, ενώ με τα οικονομικά θα επιφορτιστούν ο προϊστάμενος του λογιστηρίου, Γιώργος Στάμος, και ο ελεγκτής, Αλέκος Σφυρής. Επιπροσθέτως, ο Χρήστος Παναγόπουλος βρίσκεται «εντός, εκτός και επί τα αυτά» στην ΠΑΕ και θα έχει εκ του μακρόθεν την εποπτεία.

Οι ανακατατάξεις στο οργανόγραμμα σημαίνουν ότι ο Αλαφούζος δεν ήταν ικανοποιημένος από τη λειτουργία της εταιρίας. Ανεξάρτητα από την άποψη των υπολοίπων, η παρέμβαση του ιδιοκτήτη δείχνει ότι αυτός θέλει να αλλάξει την εφαρμοζόμενη πολιτική. Για την οικονομία της συζήτησης, θα συμφωνήσουμε όλοι ότι ο Αλαφούζος έχει φέρει τον Παναθηναϊκό στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει.

Αλλά, το ζητούμενο είναι άλλο… Ο Αλαφούζος παρενέβη επειδή εκτιμά ότι η ΠΑΕ δεν λειτουργεί σωστά και άλλαξε τους ιθύνοντες, ενώ ο ίδιος θα έχει πιο συχνή ανάμειξη στις σημαντικές αποφάσεις. Ωστόσο, οι αλλαγές δεν αρκούν. Επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει και αυτός ότι μία διοίκηση δεν μπορεί να διοικήσει, χωρίς την υποστήριξη του αφεντικού της εταιρίας.

Όπως ο Αλαφούζος δεν θέλει να τον ενοχλούν κάθε βδομάδα για χρήματα και να ακούει συνέχεια για τον Παναθηναϊκό, έτσι και οι εκάστοτε διοικούντες χρειάζονται ένα πλάνο για να εργαστούν. Διαφορετικά, η αποτυχία τους είναι προδιαγεγραμμένη. Ο Αλαφούζος υποχρεούται να τους παρέχει πόρους και χρόνο για να εκπονήσουν ένα υλοποιήσιμο σχέδιο και να το εφαρμόσουν, ώστε ο Παναθηναϊκός να στηρίζεται στις δυνάμεις τους.

Απότομες μεταβολές στη στρατηγική, αιφνίδια διακοπή στη χρηματοδότηση, απαξίωση της εταιρίας και καθυστερήσεις στις πληρωμές, δεν συνάδουν με έναν μεγαλομέτοχο ο οποίος θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία της ΠΑΕ. Δεν είναι δυνατόν να λέει ο Αλαφούζος ότι «δεν θέλω να σκάσει ο Παναθηναϊκός», αλλά ταυτόχρονα να τον ωθεί (συνειδητά ή ακούσια) στη στάση πληρωμών. Επιτέλους, ο Αλαφούζος οφείλει να ξεκαθαρίσει τη στάση του…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ