Μαθήματα (επιλεκτικής) ηθικής

Ο Νικόλας Φλωράτος σχολιάζει την ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός λίγες ημέρες πριν το Game 1 των φετινών τελικών και αναρωτιέται αν οι Χάρης Καρακατσούνης και Βαγγέλης Μάντζαρης πρέπει να υποστούν τις ίδιες συνέπειες με την οικογένεια Συμεωνίδη.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός «σκούπισαν» τις σειρές με ΠΑΟΚ και Προμηθέα αντίστοιχα και πλέον κινούνται σε ρυθμούς τελικών. Τι κι αν αυτοί ξεκινούν την προσεχή Κυριακή (3/6), με τους «ερυθρόλευκους» να φιλοξενούνται απ’ τους «πράσινους» στο ΟΑΚΑ, η διοίκηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός αποφάσισε να μας βάλει στο… κλίμα τέσσερις ημέρες νωρίτερα.

Με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα τους, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των τελικών και κατά συνέπεια λίγες εβδομάδες πριν το τέλος της σεζόν, οι Πειραιώτες θυμήθηκαν να παραδώσουν μαθήματα ηθικής, με αφορμή την «άμεση επιχειρηματική σχέση» που φέρεται να έχουν πατέρας και υιός Συμεωνίδη (μέλος της ΚΕΔ και διαιτητής αντίστοιχα) με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Προμηθέας, Βαγγέλη Λιόλιο.

Όπως τονίζεται μάλιστα, στον Πειραιά απαιτούν την άμεση παραίτηση Συμεωνίδη (καθώς και των υπολοίπων μελών της ΚΕΔ) αλλά και την άμεση αποβολή του υιού του απ’ τους πίνακες της Α1 και της FIBA. Όλα αυτά γιατί, όπως προαναφέρθηκε, η οικογένεια Συμεωνίδη φέρεται να διατηρεί «άμεση επιχειρηματική σχέση» με τον μεγαλομέτοχο της Πατρινής ομάδας. Ποια είναι αυτή η σχέση που ανάγκασε τους «ερυθρόλευκους» να θέσουν ζήτημα ηθικής και τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Καθημερινά δωρεάν προγνωστικά πριν παίξεις στοίχημα

Η αλήθεια και ο… Μάντζαρης

Όσοι γνωρίζουν τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ Προμηθέας, Βαγγέλη Λιόλιο, ξέρουν πως εκτός από γνωστός παιδίατρος στην Πάτρα, διαθέτει επίσης μεγάλη εταιρεία καφέ, που προμηθεύει ένα τεράστιο δίκτυο franchise περισσότερων από 211 καταστημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό;

«Χοντρικά» κι εντελώς απλοϊκά, ο Βαγγέλης Λιόλιος «νοικιάζει» το brand σε όποιον επιθυμεί να ανοίξει κατάστημα καφέ με την συγκεκριμένη «ταμπέλα», παρέχει χαρμάνια που φτιάχνονται στην Πάτρα καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό και είτε εισπράττει κάποιο ποσό ως «νοίκι» για την εκμετάλλευση του brand, είτε κρατά κάποιο ποσοστό του εκάστοτε καταστήματος.

Θεωρητικά, θα μπορούσε να πει κανείς πως η «επιχειρηματική σχέση» υφίσταται. Άμεση ή όχι δε γνωρίζει κανείς, αλλά ας πούμε πως ευσταθεί κι αυτό. Ας θεωρήσουμε, μάλιστα, ότι δικαίως η ΚΑΕ Ολυμπιακός φωνάζει. Αργά μεν, αλλά ας πούμε δικαίως, μιας και πράγματι ένα απ’ τα καταστήματα αυτού του τεράστιου δικτύου ανήκει στην οικογένεια Συμεωνίδη.

Πατέρας και υιός Συμεωνίδη οφείλουν είτε να παραιτηθούν απ’ τα καθήκοντά τους, είτε να διακόψουν οποιαδήποτε «επιχειρηματική σχέση» με τον Βαγγέλη Λιόλιο, όπως θα έπρεπε να κάνει οποιοσδήποτε διαιτητής, αθλητής ή προπονητής που συνεργάζεται με κάποιον απ’ τους παράγοντες της Basket League, κυρίως για ηθικούς λόγους. Σωστά; Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ, ναι. Ή μήπως όχι;

Τη στιγμή που ο επίσημος Ολυμπιακός αναρτούσε την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ομάδας, μάλλον ξεχνούσε μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Στο τεράστιο δίκτυο καταστημάτων δικαιωμάτων Λιόλιου, πέραν της οικογένειας Συμεωνίδη, franchiser είναι και ο Βαγγέλης Μάντζαρης. Ο παίκτης του Ολυμπιακού, χρόνια τώρα, διατηρεί κατάστημα με τη συγκεκριμένη «ταμπέλα» στον Ταύρο, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον διέφυγε απ’ την διοίκηση των Πειραιωτών.

Εύλογα λοιπόν, αναρωτιέται κανείς, αφού η οικογένεια Συμεωνίδη διατηρεί «άμεση επιχειρηματική σχέση» με τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Προμηθέας, το ίδιο δεν ισχύει και για τον παίκτη του Ολυμπιακού που έχει κάνει ακριβώς το ίδιο deal με την εταιρεία του Βαγγέλη Λιόλιου; Επομένως, τι θα έπρεπε να συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Σύμφωνα με την ανακοίνωση των «ερυθρόλευκων» που πατά στην ηθική διάσταση του θέματος, μάλλον η μόνη λύση ή καλύτερα απαίτηση, θα έπρεπε να ήταν η άμεση αποβολή του 28χρονου γκαρντ απ’ τους αγώνες της Basket League και του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ίσα μέτρα και ίσα σταθμά, που λέμε. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλλον η ηθική πάει περίπατο και εκμεταλλεύεται επιφανειακά ως έννοια, προς εξυπηρετήση άλλων συμφερόντων.

Ηθική… σε όλο της το μεγαλείο

Και μιας και πιάσαμε ζητήματα ηθικής, με την «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ να φαίνεται πως επιθυμεί να βάλει τέλος σε κάθε «ύποπτη» σχέση και να επαναφέρει την διαφάνεια στο ελληνικό μπάσκετ, ας κάνουμε μια μικρή αναφορά στην οικογένεια Καρακατσούνη, μέλη της οποίας είναι ο Χάρης, γνωστός διαιτητής του ΕΣΑΚΕ, και αδερφός του, Γιάννης, προπονητής των ακαδημιών της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Όπως θα φανταζόταν κάποιος, κάτι τέτοιο θα σημαίνε πως πάλι για λόγους ηθικής και διαφάνειας, ο διαιτητής Καρακατσούνης θα είχε εξαιρεθεί απ’ όλους τους αγώνες των Πειραιωτών. Αμ δε… Μόνο φέτος, ο έμπειρος ρέφερι έχει σφυρίξει τρεις αναμετρήσεις της ομάδας του Σφαιρόπουλου, κόντρα σε Άρη (55-80, εκτός), ΑΕΚ (100-86, εντός) και Προμηθέα (104-69, εντός) για την , την 21η και την 26η αγωνιστική αντίστοιχα.

Τι γίνεται λοιπόν όταν η ηθική έρχεται αντιμέτωπη με την δική σου ομάδα και τι όταν το ίδιο συμβαίνει με τον αντίπαλο; «Στραβά μάτια» στην πρώτη περίπτωση, «διαφάνεια» στη δεύτερη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά τελικά…

Αν…

Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός θα μπορούσε να τεθεί σοβαρά υπόψη απ’ τους αρμόδιους φορείς και να διερευνηθεί αν όντως μέλη και διαιτητές της ΚΕΔ έχουν επαγγελματική σχέση με παράγοντες ομάδων του ΕΣΑΚΕ. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει προηγουμένως ή έστω παράλληλα, να διερευνηθούν και οι σχέσεις παικτών με παράγοντες άλλων ομάδων, προπονητών με διαιτητές και ούτω καθεξής…

Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα μιλάμε για επιλεκτική ευαισθησία και ηθική του κ#λου, που με βάση και τη χρονική περίοδο που διανύουμε, μόνο ως ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ