Χωράει ο Τζέιμς στον Παναθηναϊκό;

Ο Κωνσταντίνος Πάνας θέτει το δίλημμα της χρονιάς στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, παραθέτοντας παράλληλα και τη δική του άποψη επί του θέματος.

Δωρεάν Φρουτάκια – Δωρεάν Ρουλέτα – Δωρεάν Μπλακτζακ

Είναι γνωστό ότι ο Μάικ Τζέιμς κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό ελεύθερος. Είναι ένας παίκτης που ανάγκασε τον Πασκουάλ να πάει πίσω τον σχεδιασμό του και να τον περιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εν τέλει, ο Αμερικανός, που αγαπήθηκε όσο λίγοι για το θέαμα και το εκρηκτικό του παιχνίδι, συνέχισε στο ΝΒΑ και αντίστοιχα η αρμάδα του Πασκουάλ με τον Λεκαβίτσιους στο σχεδιασμό.

Πλέον όμως τα πράγματα άλλαξαν… Ο Μάικ Τζέιμς έμεινε ελεύθερος και αναζητάει ομάδα, με ισπανικές σειρήνες να έχουν ήδη ηχήσει (η Μπασκόνια έχει τα δικαιώματά του), ενώ δεν αποκλείεται και άλλες ομάδες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για έναν παίκτη που μπορεί να κάνει την διαφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νομίζω ότι και ο τελευταίος οπαδός του Παναθηναϊκού θα έλεγε το εξής ρητό… «Έξω ο Ντένμον, μέσα ο Τζέιμς». Έλα, όμως, που τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα…

Αρχικά, πρώτα αποφασίζει ο Πασκουάλ, ο οποίος δεν έχει συνηθίσει στο παρελθόν να αποδεσμεύει παίκτες που ο ΙΔΙΟΣ έχει επιλέξει από την αρχή της σεζόν. Έδωσε ευκαιρίες στον Τζεντίλε, τον οποίο αποδέσμευσε μήνες μετά, όταν και δεν ανταποκρίθηκε. Αλλά ο παίκτης δεν ήταν στις αρχικές επιλογές του, όπως ο Γκάμπριελ, και ήταν στην ουσία… παίκτης ευκαιρίας σαν τον Τζέιμς. Κατά δεύτερον, δεν είναι τόσο εύκολη η αποδέσμευση. Η αποζημιώσεις είναι υψηλές και η άνοδος του Ντένμον είναι αισθητή για να αποδεσμευτεί στην παρούσα φάση. Παράλληλα, είναι διαφορετικοί παίκτες. Ο Ντένμον είναι ένα γκαρντ με έφεση στο μακρινό σουτ, ενώ ο Τζέιμς αγωνίζεται κατά κόρον στον «άσσο» όντας πιο αθλητικός με καλύτερο drive. Αν μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιος από την περιφέρεια θα μπορούσε να αποδεσμευτεί για να χωρέσει ο Τζέιμς, τότε αυτός θα ήταν είτε ο Λεκαβίτσιους, είτε στην περίπτωση του 8ου ξένου να παραγκωνιστεί ο Νίκος Παππάς.

Ο Έλληνας γκαρντ είναι ο μόνος που ταιριάζει απόλυτα στο στυλ παιχνιδιού του Μάικ Τζέιμς και με επιστροφή του δεδομένα θα έκοβε επιθέσεις και λεπτά από τον Νίκο Παππά.

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δήλωσε άτυπα και όχι επίσημα πως η ομάδα θα μείνει ως έχει. Ωστόσο, με τον Μάικ Τζέιμς να κυκλοφορεί ελεύθερος, όλα είναι πιθανά…

Ζήτημα κύριο λοιπόν, είναι αν τον θέλει ο ίδιος ο Πασκουάλ. Ζήτημα δεύτερο, αν χωρέσει στην ομάδα όπως είναι δομημένη και ζήτημα τρίτο, αν τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του παίκτη μέχρι το τέλος της σεζόν.

Το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού εντοπίζεται ξεκάθαρα στους ψηλούς, αλλά νομίζω πως κανείς δεν θα έλεγε «όχι» σε παίκτες όπως ο Μάικ Τζέιμς. Μιλάμε για έναν παίκτη που θα κάνει την διαφορά με την αθλητικότητά του, βελτιώθηκε αισθητά μέσα από το παιχνίδι του Πασκουάλ όταν συμμορφώθηκε στους κανόνες του και εννοείται πως συνεργάστηκε άψογα με τον ίδιο τον Νίκο Παππά…

Οπότε το θέμα δεν είναι αν κολλάει με τον Παππά γενικά, αλλά ότι τον περσινό ρόλο που επωμίστηκε πέρυσι ο Τζέιμς, τον έχει ο Παππάς φέτος. Οπότε, δεν είναι τόσο εύκολο να έρθει ξαφνικά ο Αμερικανός και να τον πάρει πίσω. Είναι σαν να ακυρώνεις τον Έλληνα γκαρντ. Από εκεί και πέρα, ο Παππάς έχει δείξει έμπρακτα πως θέλει πάνω απ’ όλα η ομάδα να πηγαίνει καλά, οπότε θα μπορούσε να κάνει πίσω αν ήξερε ότι ο Τζέιμς θα οδηγήσει την ομάδα στην δόξα.

Οπότε, μετά πάμε στην αποδέσμευση ενός παίκτη από τους υπόλοιπους, με τον Κένι Γκάμπριελ να είναι ο πρώτος που θα μπορούσε να αποτελέσει παρελθόν. Δεκτό και παράλληλα προσιτό. Ο Θανάσης ανεβαίνει περισσότερο στο «4» ή δίνεται ρόλος στον Μήτογλου. Το «3» καθαρίζεται από τους Λοτζέσκι-Ρίβερς και η περιφέρεια δομείται από τους Καλάθη, Τζέιμς, Παππά, Λεκαβίτσιους και Ντένμον, με τους δύο τελευταίους να χάνουν αισθητά τον χρόνο και τον ρόλο τους. Στην γραμμή των ψηλών, βέβαια, το πρόβλημα παραμένει με βασικούς πυλώνες τους Γκιστ και Σίνγκλετον. Ο Γκάμπριελ δίνει πολύτιμες βοήθειες ως αλλαγή του Σίνγκλετον, ενώ στη συνέχεια ποιος είναι αυτός που θα χρησιμοποιηθεί ως εκλεκτός στο «4» για να ανοίξει τις άμυνες και να παίξει με τέτοιο ζήλο την άμυνα με αλλαγές του Καταλανού;

Όπως βλέπουμε, υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί που επηρεάζουν και τον ίδιο τον προπονητή και φαντάζομαι και εσάς όλους. Αφενός, οι αποδεσμεύσεις δεν γίνονται τόσο εύκολα όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά κυρίως για αγωνιστικούς λόγους, και από την άλλη και ο σχεδιασμός γίνεται πιο μπερδεμένος από ποτέ. Βέβαια, ο Μάικ Τζέιμς σε όποια ομάδα και να πάει αλλάζει τις ισορροπίες, καθώς μιλάμε για ένα παίκτη που με το δικό του πακέτο, αρκετά πιο ώριμο από πέρυσι, μπορεί να δώσει απίστευτα πράγματα σε όποια ομάδα και αν αγωνιστεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ