Το μεγαλείο του Διαμαντίδη στο Κάουνας! (vid)

Με αφορμή την αναμέτρηση μεταξύ Παναθηναϊκού και Ζαλγκίρις Κάουνας, ο Κωνσταντίνος Πανάς θυμάται την αριστοτεχνική ενέργεια του Δημήτρη Διαμαντίδη στη Λιθουανία και αναλύει ακριβώς τι συνέβη στο παρκέ.

Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!

Ζάλγκιρις – Παναθηναϊκός 59-94

Πώς ο Διαμαντίδης «σπάει» το hedge out/blitz (=παγίδα) πάνω του.

Hedge out άμυνα από Καλνιέτις και Γιαβτόκας. Ο Γιαβτόκας κάνει 4 slides παίζοντας εξαιρετική άμυνα στην κατακόρυφο, ενώ ο Καλνιέτις κλείνει εξαιρετικά τον αριστερό διάδρομο.

Ο Διαμαντίδης πραγματοποιεί πολύ σωστά τρεις retreat τρίπλες μέχρι να πασάρει. Ο Λόγκαν βλέποντας την παγίδα τόσο ψηλά έπρεπε να πάει πιο κοντά (και όχι πιο ψηλά) στον Διαμαντίδη ώστε να αναγκάσει τη weak side να πάει πάνω του και να ανεβάσει και τον Σμιθ κάνοντας την πάσα πιο εύκολη….

Τώρα, πώς κατάφερε ο Διαμαντίδης… χωρίς ισορροπία, στον αέρα να πραγματοποιήσει αυτή τη πάσα… Είναι απλά μεγαλείο…

Η παγίδα πραγματοποιείται συνήθως πάνω σε:

1) παίκτες με κακή ντρίμπλα ή πάσα με στόχο να γίνει το λάθος
2) έναν εξαιρετικό παίκτη που θέλουμε η μπάλα να φύγει από τα χέρια του
3) Η καθυστέρηση ή ακόμη και ο προσανατολισμός της επίθεσης. Στο πρώτο κομμάτι βασικός στόχος είναι να καθυστερήσει η εισαγωγική πάσα μετά το pick-n-roll και έχοντας παράλληλα μια ομάδα που έχει πόδια και μπορεί να δουλέψει στις περιστροφές. Στο δεύτερο κομμάτι να αφήσει εσκεμμένα ακάλυπτο ένα παίκτη στην εισαγωγική πάσα ή αργότερα στις περιστροφές (τρικ του Πασκουάλ στους περσινούς τελικούς στο τρίποντο των Παπανικολάου και Παπαπέτρου).

Η βοήθεια του Πόποβιτς στη weak side ήταν μεταξύ Λόγκαν και Σμιθ. Πολύ σωστά, αφού στη θέση που είχε ο Αμερικανός δεν μπορούσε να καλύψει καθαρά την πρώτη πάσα. Όταν όμως γίνεται η πάσα του Διαμαντίδη, αυτός είναι υποχρεωμένος να καλύψει τη πρώτη πάσα όπως και έγινε. Παρόλα αυτά… η πάσα που φυσιολογικά θα έκανε ο Διαμαντίδης θα ήταν λόμπα και θα έδινε περιθώριο στις περιστροφές να γίνουν κανονικά. Όμως, όχι μόνο δεν κάνει λόμπα, αλλά πατώντας στο ένα πόδι στον αέρα και χωρίς ισορροπία… σερβίρει ελεύθερο τρίποντο στον Σμιθ.

Δείτε το βίντεο:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ