Στο μυαλό του… «Σάρας»!

Περίπου ένα 24ωρο πριν το τζάμπολ της αναμέτρησης μεταξύ Ζαλγκίρις Κάουνας και Παναθηναϊκού, ο Κωνσταντίνος Πανάς παρεισφρέει στο μυαλό του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και σας παρουσιάζει μέσω μιας μοναδικής ανάλυσης το μπάσκετ του Λιθουανού τεχνικού. 

Προγνωστικά στοιχήματος από το Νο.1 site προβλέψεων στην Ελλάδα!

Το καλύτερο και πιο προηγμένο scouting γίνεται στα τρία τελευταία παιχνίδια του αντιπάλου. Η γνώση για τα χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη ξεχωριστά, τον τρόπο παιχνιδιού μιας ομάδας, αλλά και η στατιστική παίζουν βασικό ρόλο στην ανάλυση του.

Η Ζάλγκιρις διαθέτει μια από τις πιο fundamental και κοντρολαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης. Ο Γιασικεβίτσιους πρόσθεσε φέτος αθλητικότητα, χάνοντας σε δημιουργία, αλλά προσπαθώντας παράλληλα να δουλέψει στο ίδιο περσινό μοτίβο συνεργασιών και διαρκούς κίνησης που χαρακτήριζε την «πράσινη» επίθεση. Είναι δεδομένο ότι η περσινή firerpower περιφερειακή γραμμή με Πάνγκος, Λεκαβίτσιους και Βέστερμαν ήταν ολίγον τι πιο σκεπτόμενη από την φετινή με Πάνγκος, Μποστ, Μίσιτς και Τουπάν. Αυτό που προσπαθεί να επιφέρει ο Γιασικεβίτσιους στο παιχνίδι των Λιθουανών είναι να μειώσει σε μεγάλο βαθμό της κατάχρηση της ντρίπλας και με την γρήγορη μεταφορά του παιχνιδιού από την άμυνα στην επίθεση να δημιουργήσει ένα ταχυδυναμικό και παράλληλα σκεπτόμενο σύνολο όπως το οραματίζεται ο ίδιος.

Η Ζάλγκιρις κινείται γύρω από ένα pick-n-roll motion που είτε ξεκινάει με απλό κεντρικό pick-n-roll, είτε με zippers, είτε με hand off και παραλλαγές αυτών. Αν όλα αποτύχουν, εν τέλει καταλήγουν σε κεντρικό pick-n-roll, όπου αποτελεί τεράστιο μέρος της δύναμης της Ζάλγκιρις.

Είναι μια ομάδα ιδιαίτερα γρήγορη που στηρίζεται στην ταχύτητα στην επίθεση, στην γρήγορη μεταφορά της μπάλας για την μετακίνηση της άμυνας και κυρίως στην στοχοποίηση. Ο Γιασικεβίτσιους επιλέγει, ανάλογα με τη ροή του παιχνιδιού, έναν παίκτη να τροφοδοτήσει για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τέτοιοι παίκτες είναι ο Ουλάνοβας, ο Μιλάκνις και ο Τουπάν. Ωστόσο, όλα έρχονται και καταλήγουν στον πραγματικό… «κουμανταδόρο» αυτής της ομάδας που ακούει στο όνομα Κέβιν Πάνγκος.

Ο Μίσιτς προσπαθεί να κουμπώσει στον περσινό ρόλο που είχε ο ισορροπιστής Βέστερμαν, αλλά για την ώρα δείχνει ιδιαίτερα επιρρεπής στο λάθος και αρκετά αποπροσανατολισμένος σε σχέση με το υπόλοιπο σύνολο. Φρονώ όμως ότι θα ανεβάσει στροφές κάποια στιγμή. Και πάντα φυσικά ο Ουλανόβας, ο οποίος παίρνει τη μερίδα του λέοντος στις επιθέσεις των Λιθουανών.

Ο Ντι Μποστ δεν έχει κουμπώσει τόσο καλά, όσο θα περίμενε ο Γιασικεβίτσιους, και δεν ξέρουμε πόσο θα κάνει υπομονή, ενώ η δυάδα των Αμερικανών Γουάιτ και Ντέιβις δείχνουν να έχουν κουμπώσει αρκετά καλά αναπληρώνοντας και με το παραπάνω την απουσία των Μότουμ+Λίμα στην γραμμή των ψηλών.

Από την Ζάλγκιρις θα δούμε να τρέχει σε ένα ελεγχόμενο τέμπο. Να ψάχνει δηλαδή το παιχνίδι ανοιχτού γηπέδου, αλλά να μην βιάζεται. Είναι κανόνας του Γιασικεβίτσιους πως «χτυπάμε στο transition μόνο με καλές προϋποθέσεις». Από εκεί και έπειτα, στο set παιχνίδι αναζητάει σε τεράστιο βαθμό το ελεύθερο σουτ, είτε με stagger, pin downs, choice, back και flare screens, είτε μέσα από split και extra πάσα. Ο «Σάρας» επιθυμεί την γρήγορη κυκλοφορία και να μεταφέρεται ταχύτητα η μπάλα από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη(skipper).

Μέσα από το pick-n-roll θα δείτε να αναζητάει σε μεγάλο βαθμό την πάσα στη weak side, αλλιώς τους ανοιχτούς διαδρόμους για drive των γκαρντ. Πέρα από τον Πάνγκος δεν υπάρχει άλλος χειριστής που να εκτελεί σταθερά μετά από ντρίμπλα καθώς Τουπάν, Μίσιτς, Μποστ και Βαλίνσκας είναι σουτέρ μέρας καθαρά.

Πολύ δύσκολα θα τροφοδοτήσει ψηλό μέσα από το roll ή ακόμη και θα ακουμπήσει την μπάλα στο χαμηλό post, καθώς δεν διαθέτει κλασσικό παίκτη τέτοιου τύπου. Από την άλλη όμως αναζητάει σε μεγάλο βαθμό τα mish match και θα βάλει την μπάλα μέσα για τον Ουλανόβας και τον Μίσιτς όταν έχει κοντύτερο παίκτη.

Shooting Free

Παρακάτω θα δούμε ορισμένα συστήματα της Ζάλγκιρις καθαρά για να ελευθερώσει τους σουτέρ και δύο συγκεκριμένα που δίνει στον Μιλάκνις για να εκτελέσει από τις 45 μοίρες.

Horns Zipper Stagger

Σε σχηματισμό A set και zipper screens, ο 1 θα πασάρει στον 4 και θα λάβει πάλι πίσω την πάσα, ενώ ο 4 θα κόψει στις 45. Ο Γιασικεβίτσιους ενίοτε δίνει pin down για τον παίκτη 2. Εδώ ο παίκτης 2 πραγματοποιεί το zipper cut και παίρνει stagger από τους παίκτες 3 και 5 για να λάβει την μπάλα από την παίκτη 1 και να σουτάρει. Παιχνίδι που χρησιμοποιεί για τον Μιλάκνις.

Horns Cross Double Pin

Πάλι σε horns, ο 1 και ο 4 αλλάζουν πάσες και ταυτόχρονα ο 4 με τον 5 κόβουν χιαστί για να κάνουν double pin down για τους παίκτες στις γωνίες. Αν δεν ελευθερωθεί κανείς, ένας εκ των δύο ψηλών ανεβαίνει για κεντρικό pick-n-roll.

Horns Double Stagger

Πάλι ο 1 και ο 4 αλλάζουν πάσες. Έπειτα, οι παίκτες 4 και 5 πραγματοποιούν stagger για τον παίκτη 2 που θα πάρει τη μπάλα στην κορυφή και έπειτα stagger για τον παίκτη 3 που πραγματοποιεί zipper cut και βγαίνει στις 45 μοίρες.

Horns Zippers Milaknis#2

Σε Zipper screens, ο 5 σκρινάρει για τον 4, ο οποίος κάνει down screen για τον 3 που θα πάρει τη μπάλα στη κορυφή. Έπειτα, stagger του 4 και του 5 για τον Μιλάκνις, ο οποίος βγαίνει στις 45 μοίρες.

Choice Double Cut

Σε screen επιλογής, ο πρώτος γκαρντ θα ανοίξει είτε από αριστερά, είτε από δεξιά, και θα ακολουθήσει ο επόμενος γκαρντ. Ο 1 θα πασάρει στον πρώτο γκαρντ και θα δεχθεί το back screen από τον έτερο ψηλό. Αλλιώς πάσα στον ψηλό του back screen για side pick-n-roll με το 1.

Baseline Out of Bounds Choice

Στην ίδια λογική κινείται και ένα Bob της Ζάλγκιρις. Σε γραμμή οι παίκτες 4, 1 και 5. Ο 4 θα ανοίξει για να πάρει τη μπάλα και να την δώσει χέρι με χέρι στο 3. Έπειτα, δημιουργούνται πάλι σκριν επιλογής για τον παίκτη 1. Είτε θα περάσει αμέσως από το 4, είτε από το 5 με μεταφορά μπάλας από το 3 στο 2.

Lucky 45

Οι 45 μοίρες της αριστερής πλευράς μπορεί κανείς να πει ότι είναι το σημείο κλειδί για το επιθετικό παιχνίδι της Ζάλγκιρις. Πάντα θα υπάρχει ένας καλός σουτέρ ή παίκτης που θα δημιουργήσει ρήγμα από το αυτό το σημείο.

  • Πιο συγκεκριμένα, ο Πάνγκος παίζει πάντα αντίθετα από τις 45 αριστερά, ώστε στο καλό του χέρι (δεξί) να βρίσκεται ο Ουλανόβας. Θα δείτε πολλές φορές στα pick-n-roll τον Ουλανόβας να στήνεται αριστερά 45, ώστε να λάβει πάσα από τον Πάνγκος και να εκτελέσει.
  • Ο Γιανκούνας θα κάνει αρκετά side pick-n-roll από εκεί την πλευρά και είτε θα πραγματοποιήσει pop out, είτε short roll in περίπου στην γωνία της αριστερής πλευράς όπου είναι αποτελεσματικότατος.
  • Ο Τουπάν, επίσης, πραγματοποιεί μεγάλο μέρος των επιθέσεων του από αριστερά, ενώ ο Μιλάκνις παίρνει σχεδόν όλα τα screen για τις 45 αριστερά.
  • Στα post up πραγματοποιούνται καθαρά από δεξιά για να υπάρχει ελεύθερος παίκτης στις 45 μοίρες αριστερά που σουτάρει καλά (βλ. Μιλάκνις, Γιανκούνας).

Post Up

Θα παρατηρήσουμε αρκετή κίνηση όταν η μπάλα είναι στο ζωγραφιστό. Ο Μίσιτς πάσαρε στο Βαλίνσκας δέχτηκε το UCLA screen του Γιανκούνας και έπειτα δέχτηκε τη μπάλα στο χαμηλό post. Back screen του Πάνγκος για τον Ουλάνοβας που κόβει στη ρακέτα.

Βλέπουμε ότι όταν αγγίζει η μπάλα στον Ουλάνοβας πως θέλει να εκμεταλλευτεί την πάσα με το αριστερό του χέρι. Ο Γιανκούνας λειτουργεί σαν κεντρικός off ball screener για οποιονδήποτε πασάρει στο ζωγραφιστό.

Jankunas

Παρακάτω θα δούμε πως ο Γιανκούνας λειτουργεί εξαιρετικά στο high post δυσκολεύοντας την βοήθεια από εκείνη την πλευρά. Ιδιαίτερα απολεσματικός σουτέρ από τα elbows.

Ο Γιανκούνας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος όταν παίζει side pick-n-roll από αριστερά και κόβοντας αριστερά γωνία για να λάβει την πάσα και να εκτελέσει.

1-2-1-1 Zone Press

Θα πραγματοποιηθεί πολλές φορές μέσα στο παιχνίδι με αρκετές παγίδες στην πρώτη πάσα και δυσκολία μεταφοράς της μπάλας μέχρι το κέντρο. Διαθέτουν πόδια, ταχύτητα και γρήγορες καλύψεις.

Last seconds

Επίθεση που πραγματοποιεί και ο Ομπράντοβιτς, ενίοτε και ο Παναθηναϊκός σε side και mid pick-n-roll γνωστή και ως screen the roller. Ακριβώς επειδή όταν πραγματοποιεί το drive ο Πάνγκος, ο Τουπάν θα κάνει back screen στον αμυντικό ψηλό του pick-n-roll ώστε να δώσει ελεύθερο ή ευκολότερο διάδρομο στο συμπαίκτη του.

4 Out – 1 In

Ο Γιασικεβίτσιους αρέσκεται στο να χαμηλώνει το σχήμα και να βάζει «5» τον Γουάιτ σε μια πεντάδα που μπορούν όλοι να σουτάρουν, βλέπουμε την πληθώρα επιλογών για σουτ.

Το ίδιο πραγματοποιείται και με τον Ντέιβις στην θέση «5», όπου υπάρχουν άλλοι 4 ελεύθεροι σουτέρ στην περιφέρεια.

Προηγμένα στατιστικά

Πλέον η ανάλυση έχει φτάσει σε τρομαχτικά επίπεδα και το scouting δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τα advanced stats που πρωτοεμφανίστηκαν στο ΝΒΑ. Ωστόσο, επειδή και εδώ δουλεύουμε ανελλιπώς, ζήτησα τη βοήθεια από δύο ειδικούς στον τομέα της στατιστικής να με διαφωτίσουν σχετικά με τα «προηγμένα στατιστικά».

Όπως μπορούμε να δούμε, η Ζάλγκιρις είναι 7η σε ρυθμό ανά 40 λεπτά, βάζει 113 πόντους ανά 100 κατοχές όντας 5η στη Euroleague, ωστόσο δέχεται και 114 πόντους, πράγμα που δείχνει πως θέλει δουλειά στην άμυνα, αλλά είναι δεύτερη στη διαίρεση εύστοχων βολών και εύστοχων σουτ με 0,315, αλλά και 15η στην διαίρεση εύστοχων τρίποντων/εύστοχων σουτ.

Επιθετικά, βέβαια, βλέπουμε ότι είναι 4η δύναμη σε effective field goal percentage, σε offensive rebound percentage και free throw to field goal attempts. Για να μην μπερδευτείτε, το πρώτο κομμάτι του 56% υπολογίζει τα δίποντα+τρίποντα έναντι των προσπαθειών που επιτεύχθηκαν, το δεύτερο κομμάτι τα διαθέσιμα επιθετικά ριμπάουντ της ομάδας και τα αμυντικά του αντιπάλου και το τρίτο την ικανότητα ενός παίκτη ή μιας ομάδας όχι μόνο να φτάνει στη γραμμή αλλά και να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες της.

Έπειτα είναι καλό να γράψουμε ορισμένα προηγμένα στατιστικά για μερικούς παίκτες κλειδιά.

  • Ο Πάνγκος, που αγωνίζεται 27 λεπτά, έχει 14,5 PER (δείκτης αξιολόγησης) και παρότι μοιάζει μικρός έναντι άλλων παικτών, είναι σημαντικό να πούμε πως αγωνίζεται περισσότερο απ’ όλους, γι’ αυτό και ο σχετικά μικρός αριθμός έναντι των υπολοίπων. Προσθέτει 1,3 πόντους ανά κατοχή. Έχει 32,6 AST%, που σημαίνει ότι έδωσε assist στο 32,6% των συνολικών εύστοχων σουτ της Ζαλγκιρις στα 274,8 λεπτά που αγωνίστηκε. Έχει 22,2 USG%, που δείχνει το ποσοστό των συνολικών κατοχών μιας ομάδας που τελειώνει ένας παίκτης με σουτ, βολή ή λάθος όσο βρίσκεται στο παρκέ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το PPR (=Pure Point Rating), που φτάνει το 3.3 και είναι ο κλασσικός συντελεστής assist/λαθών, δείχνοντας αν πραγματικά ένας χειριστής είναι αποτελεσματικός.
  • Παρακολουθώντας τον Μίσιστς, βλέπουμε ότι σε 22 λεπτά έχει χαμηλότερο 10,7 PER. Δίνει 1,1 πόντους ανά κατοχή. Έχει υψηλότερο AST% 35,8, ωστόσο 25,9 TO%. Που σημαίνει πως σε μικρότερο διάστημα αγωνιστικής δράσης επηρεάζει περισσότερο την οργάνωση της ομάδας, αλλά υποπίπτει σε περισσότερα λάθη από τον Πάνγκος, όντας και λιγότερο παραγωγικός επιθετικά.
  • Το υψηλότερο PER δικαίως έχει ο Γιανκούνας με 23,3. Παράλληλα, περνάνε από τα χέρια του περισσότερες κατοχές USG% με 23,5 και κερδίζει τους πάντες σε ORB%, DRB%, TRB% που είναι τα διαθέσιμα επιθετικά, αμυντικά και συνολικά ριμπάουντ που μπορεί να διεκδικήσει στα λεπτά που αγωνίστηκε.
  • Ο Ουλάνοβας παραμένει παραγωγικός ως σκόρερ με 1,6 πόντους ανά κατοχή έχοντας μόλις 15,5 USG%. Πίσω από τον Γιανκούνας, που σε λιγότερα λεπτά προσφέρει 1,7 πόντους ανά κατοχή!

Ο Πίνακας των παικτών της Ζλαγκιρις

The X Factor

Το νέο πρότζεκτ του Γιασικεβίτσιους έχει όνομα και λέγεται Παούλιους Βαλίνσκας. Ύψους 1.91 μ. αρκετά δυνατός και γρήγορος, ήταν ο επόμενος μετά τον Λεκαβίτσιους που τα ακούει από τον προπονητή του. Θα πιέσει σε μεγάλο βαθμό και δίνει μεγάλη ώθηση μέσα από την άμυνα του. Σουτάρει αρκετά καλά στη μέρα του. Εκτελεί μέσα από ball screen. Κοιτάει περισσότερο να μοιράσει το παιχνίδι παρά να το πάρει στις πλάτες του.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Γιάννη Οικονόμου για την πολύτιμη βοήθειά του στον τομέα των προηγμένων στατιστικών και φυσικά στον Αντρέα Χριστοφόρου, τον εφευρέτη και τον άνθρωπο που επεξηγεί όλους αυτούς τους όρους έχοντας δημιουργήσει παράλληλα πληθώρα στατιστικών. Οι πίνακες και οι αναλύσεις των όρων είναι δικιά του δημιουργία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ