Σάρας: «Πιο κοντά στα δεδομένα μου ο Παναθηναϊκός»

Μέλι… έσταζε για τον Παναθηναϊκό ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, τονίζοντας πως οι «πράσινοι» έχουν το ιδανικό περιβάλλον για έναν προπονητή, σε συνέντευξη που έδωσε στον Τύπο της Ισπανίας. 

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για την παραμονή του στη Ζαλγκίρις: «Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Είμαστε εδώ και πάλι, αλλά εγώ είμαι προπονητής της Ζαλγκίρις. Μου είναι δύσκολο να βρω ομάδα, που θα μου φερθεί καλύτερα. Αν θέλεις, ελπίζω να μείνω εκεί για χρόνια. Αν δεν το κάνω, θα είναι επειδή βρήκα μια ομάδα, που συνολικά είναι καλύτερη από τη Ζαλγκίρις. Νιώθω πως με αγαπούν εκεί» και συνέχισε, αναφερόμενος στον… ισχυρό δεσμό του με την Μπαρτσελόνα και τον Παναθηναϊκό:

«Συμβαίνουν πράγματα. Ένας παίκτης πρέπει να δουλέψει και να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, για να παίξει καλά. Για έναν νέο προπονητή πρέπει να γίνουν κι άλλα. Θα πρέπει να τα πηγαίνεις καλά με τη διοίκηση, θα πρέπει να τα βλέπεις όλα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Από αυτή την άποψη, η Μπαρτσελόνα είναι μια «δύσκολη» ομάδα. Δεν γνωρίζουμε ποιος κάνει… κουμάντο και ποιος παίρνει τις αποφάσεις. Θα πρέπει να πείσεις πολλούς ανθρώπους. Φαντάζομαι πως δεν πείστηκαν όλοι από εμένα. Βέβαια, η Μπαρτσελόνα δεν είναι για εμένα η μόνη ομάδα, με την οποία έχω δεθεί τόσο. 

Η αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό πάντα ήταν μεγάλη. Οι άνθρωποι εκεί δουλεύουν πιο κοντά στα δικά μου δεδομένα. Δίνουν δύναμη στα χέρια του προπονητή. Μπορείτε να δείτε πόσο καλά τα πηγαίνει ο Τσάβι Πασκουάλ. Έχει τον τελευταίο λόγο στις μεταγραφές. Αυτό είναι το μοντέλο, που αρέσει στους περισσότερος προπονητές».

Αναφορικά με τα κακά αποτελέσματα των «μπλαουγκράνα», μετά την αποχώρηση του Τσάβι Πασκουάλ από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου, ο Γιασικεβίτσιους αποθέωσε τον Καταλανό κόουτς, λέγοντας: «Δεν είμαι μέσα στην ομάδα, για να γνωρίζω τι συμβαίνει, αλλά κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και πιο περίεργα. Αυτή είναι η σωστή λέξη, δεν θα πω παραπάνω. Αφού έφυγε ο Τσάβι, δεν ήρθαν καλά αποτελέσματα. Πλέον είναι ξεκάθαρο πόσο καλός ήταν ο Τσάβι Πασκουάλ».

Σχετικά με τις συζητήσεις του με την «Μπάρτσα» επισήμανε, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στην υπόθεση: «Γνωρίζω πως συζητήσαμε και υπήρξαν φορές, που έδωσα το «πράσινο φως», για να γίνουν διαπραγματεύσεις. Αλλά, εκείνοι δεν τις ξεκίνησαν. Είχαμε μιλήσει και όσο ήταν ο Πέσιτς στην ομάδα. Μιλήσαμε για τη δομή της, που για εμένα είναι το πιο σημαντικό πράγματα. Θέλω να ξέρω με ποιους θα δουλεύω. Ήθελαν να προσφέρουν τη θέση μετά το Final Four. Τους είπα: «Εμπρός, κάντε το. Μιλήστε στον εκπρόσωπό μου και θα δούμε». Εκείνοι δεν έκαναν το επόμενο βήμα», ενώ για τις φημολογούμενες υψηλές απαιτήσεις του και την «κόντρα» του με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς συμπλήρωσε:

«Δεν φτάσαμε στο σημείο να συζητήσουμε για περισσότερα πράγματα. Πράγματι, μιλήσαμε για τις ιδέες μου. Κάθε προπονητής θέλει να φέρει τις ιδέες του. Αυτό το καλοκαίρι θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να υπογράψω στην Μπαρτσελόνα, γιατί θα φέρουν πολλούς παίκτες. Θα μπορούσε να χτιστεί μια ομάδα της αρεσκείας μας. 

Δεν έχω πρόβλημα με τον Πέσιτς, δεν είναι αλήθεια όσα έχουν γραφτεί. Δεν ξέραμε τι θα γίνει, δεν ξέραμε αν ο Πέσιτς θα μετακινηθεί σε διοικητικό πόστο. Όλα αυτά είναι υποθέσεις. Δεν μου έκαναν πρόταση. Μιλήσαμε για τις ιδέες μας, πώς σκέφτομαι τη δομή της ομάδας. Φάνηκε πως δεν τους άρεσαν οι ιδέες μου. Μίλησα και με τον Νάτσο Ροντρίγκεθ, που είναι φίλος μου εδώ και χρόνια. Αλλά, δεν γνωρίζω ποιος παίρνει τις αποφάσεις. Όποιος κι αν είναι, δεν του άρεσαν οι ιδέες μου».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που θα τον έπειθαν οι «μπλαουγκράνα» να μετακομίσει στη Βαρκελώνη, απάντησε: «Δεν είναι θέμα εξουσίας. Στο Κάουνας υπάρχει ένας πρόεδρος, που με αφήνει να κάνω πολλά πράγματα. Όμως, όταν έρθει η στιγμή, που θα μου πει: «αυτό δεν μπορεί να γίνει», τότε αυτό είναι. Θέλω καλή συνεννόηση, όταν έχει να κάνει με προσθήκες, με τους ανθρώπους, που παίρνουν τις αποφάσεις. Είμαι έξω από την Μπαρτσελόνα και δεν γνωρίζω στην ομάδα ποιος ελέγχει τα πράγματα. Δεν μπορείς ένας πρόεδρος ή ένας general manager να υπογράψει έναν παίκτη, χωρίς την έγκριση του προπονητή, γιατί ο προπονητής θα δουλέψει μαζί του για δέκα μήνες. Στη διοίκηση δεν έχουν την εικόνα της ομάδας. Ο προπονητής την έχει. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι το με ποιους θα δουλέψω, ποιοι αποφασίζουν. Αν είναι κάποιος, που καταλαβαίνει το μπάσκετ, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πάντα θα βρίσκουμε μια μέση λύση. Αλλά, αν έρθει ένας πολιτικός ή κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας στο μπάσκετ και μου φέρει παίκτες, τότε δεν θα θέλω να εργαστώ μαζί του. Ο κάθε επαγγελματίας πρέπει να ασχολείται με τον τομέα του. Δεν θέλω να υπογράψω παίκτες με έναν πολιτικό, έναν γιατρό ή έναν δικηγόρο. Θέλω να δουλέψω με ανθρώπους του μπάσκετ. 

Πριν δεχθώ, θα πρέπει να γνωρίζω πώς θα κινηθούμε, ποιους παίκτες θα πάρουμε, ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις και ότι κανείς, που δεν ανήκει στο μπάσκετ, δεν θα ασχολούταν. Αν φτάναμε σε αυτό το σημείο, δεν θα μιλούσα για το οικονομικό κομμάτι. Στο μπασκετικό, όμως, θέλω να έχω την ευκαιρία μου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ