Η κλεψύδρα αδειάζει… Αλλά για ποιον;

Ο Άρης Αντωνόπουλος καταγράφει στο «Όλα Πράσινα» τις λεπτές ισορροπίες που θα καθορίσουν την τελική έκβαση του «πολέμου» μεταξύ Δημήτρη Γιαννακόπουλου και Τζόρντι Μπερτομέου και ξεκαθαρίζει ποια θα είναι η πραγματική νίκη για τους ανθρώπους του «Τριφυλλιού».

Το σκληρό μπρα ντεφέρ μεταξύ Δημήτρη Γιαννακόπουλου και Τζόρντι Μπερτομέου συνεχίζεται, όντας πλέον ξεκάθαρο πως μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου οι δύο άνδρες δεν είναι δυνατό να συνυπάρξουν στη Euroleague, με την κλεψύδρα να αδειάζει σύντομα.

Είναι δεδομένο ότι τόσο η προκλητική διαιτησία σε βάρος του Παναθηναϊκού στο Game 3 των Play-Offs με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και η οφειλή 681.910 ευρώ της διοργάνωσης (37.000 ευρώ για καθεμιά από τις 19 νίκες της ομάδας) προς το «Τριφύλλι», αποτελούν γεγονότα που πυροδοτούν ακόμη περισσότερες αντιδράσεις εκατέρωθεν. Από τη μία οι «πράσινοι», μέσω ισπανικού δικηγορικού γραφείου, απέστειλαν αγωγή στη Euroleague, ώστε εντός 72 ωρών να τακτοποιηθεί η οικονομική εκκρεμότητα, ενώ από την άλλη οι άνθρωποι της λίγκας απάντησαν με την… απαγόρευση στον πρόεδρο της ΚΑΕ, Μάνο Παπαδόπουλο, να καθίσει στον πάγκο του «Εξάστερου» στο Game 4, με την πρόφαση ότι συμμετέχει στα meeting της διοργάνωσης και ως εκ τούτου δεν έχει θέση δίπλα στον Τσάβι Πασκουάλ.

Καθημερινά δωρεάν προγνωστικά πριν παίξεις στοίχημα

Όπως γίνεται κατανοητό, το παραπάνω… μείγμα μοιάζει άκρως εκρηκτικό. Όμως, κακά τα ψέματα, ο Τζόρντι Μπερτομέου έχει αρχίσει να πανικοβάλλεται και φαίνεται να χάνει την ψυχραιμία του. Έχει μεταφέρει την κόντρα του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στον Παναθηναϊκό, στην οικογένεια του πρώτου και πλέον και σε άλλα στελέχη του συλλόγου, αποδεικνύοντας με τον πιο εμφανή τρόπο πως προσπαθεί να επιβάλλει τον δικό του «νόμο», νιώθοντας πως σταδιακά η καρέκλα του γενικού διευθυντή τρίζει. Ενδεχομένως, το γεγονός πως και ο ισπανικός Τύπος έχει ξεκινήσει να δίνει μεγάλη έκταση σε ζητήματα που αφορούν σοβαρά οικονομικά ζητήματα της Euroleague να τον αγχώνει ακόμη περισσότερο, τη στιγμή που οι ιθύνοντες όλων των ομάδων με υπογεγραμμένο 10ετές συμβόλαιο να παρακολουθούν τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις. Συνεπώς, εκτίθεται και το γνωρίζει καλά.

Από την άλλη, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ακολουθεί μια ξεκάθαρη τακτική όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο η «μάχη» με τον Ισπανό μαίνεται. Έχει θέσει ως στόχο την αποκαθήλωση του Τζόρντι Μπερτομέου, ενώ παράλληλα έχει τονίσει πως αν δεν υπάρξει αλλαγή στην κεφαλή της διοργάνωσης, τότε η πιο πετυχημένη ομάδα της Euroleague τα τελευταία 20 χρόνια θα αποχωρήσει και θα συνεχίσει στο Champions League της FIBA.

Σαφώς, το δεύτερο ενδεχόμενο είναι και το απευκταίο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα προκαλέσει τριγμούς στην ευρωπαϊκή μπασκετική κοινότητα. Ίσως η αποχώρηση του Παναθηναϊκού από την Euroleague να λειτουργήσει ως «Ασκός του Αιόλου» και στη συνέχεια να δούμε τη διοργάνωση να καταρρέει μαζί με τα όνειρα του Τζόρντι Μπερτομέου, φυσικά με τη συμβολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, η οποία βρίσκεται σε διαρκή «πόλεμο» με τη λίγκα. Ενδεχομένως το «Τριφύλλι» να αποτελεί την αρχή που αναζητούσε εδώ και καιρό η FIBA, για να αρχίσει να αποδομεί ολοένα και περισσότερο τη Euroleague. Μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες τον δρόμο του Παναθηναϊκού και τότε όλα να αλλάξουν.

Παρόλα αυτά, αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος. Ο δρόμος με τα πολλά «ίσως, μπορεί, ενδεχομένως», χωρίς τίποτα απολύτως να είναι βέβαιο και σίγουρο. Ο σίγουρος δρόμος για τον Παναθηναϊκό είναι ένας: Η απομάκρυνση του Τζόρντι Μπερτομέου από τη θέση του γενικού διευθυντή της Euroleague. Είναι καιρός να έρθουν στο φως από πλευράς Δημήτρη Γιαννακόπουλου τα σκάνδαλα, οι οικονομικές ατασθαλίες, τα «λαδώματα» και οι παρασπονδίες του υψηλόβαθμου στελέχους της διοργάνωσης όσο είναι νωρίς, πριν ο σύλλογος οδηγηθεί εκτός (κάτι που φυσικά θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε εάν δεν αλλάξει το παραμικρό). Ο ισχυρός άνδρας των νταμπλούχων Ελλάδας θα πρέπει να εκθέσει ανεπανόρθωτα τον Μπερτομέου στα μάτια όλων των συλλόγων που συμμετέχουν στη διοργάνωση, ώστε να διενεργηθούν εκλογές το προσεχές καλοκαίρι και ο Ισπανός να μη λάβει τη στήριξη της πλειοψηφίας. Σε αυτό το σημείο είναι ζωτικής σημασίας ο Παναθηναϊκός να προσέλθει στη διαδικασία αυτή με στιβαρές προτάσεις προσώπων για την ανάληψη των καθηκόντων του γενικού διευθυντή της Euroleague. Φυσιογνωμίες σεβαστές, που το όνομά τους θα αντηχεί σε κάθε γωνιά της μπασκετικής Ευρώπης.

Η αμελητέα ποσότητα του Τζόρντι Μπερτομέου δεν είναι λογικό και δεν είναι δυνατό να παραμείνει στη διοργάνωση, με το τεράστιο μέγεθος του «Εξάστερου» στην «απ’ έξω». Οι άνθρωποι της ΚΑΕ πρέπει να έχουν το έρεισμα και τη δύναμη να επηρεάσουν τα υπόλοιπα μέλη του Συναιτερισμού προς όφελος του προϊόντος, αλλά και προς όφελος όλων των ομάδων που συμμετέχουν στη Euroleague. Η πραγματική νίκη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και όλων όσων τον περιβάλλουν θα είναι η αποβολή του Μπερτομέου από τους κόλπους της λίγκας, με σωστούς, νηφάλιους και στρατηγικούς χειρισμούς.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο σύλλογος δεν μπορεί να παραμείνει σε ένα πρωτάθλημα που δεν παίζεται επί ίσοις όροις και σαφώς δεν μπορεί να συμμετέχει σε ένα παιχνίδι στο οποίο η… τράπουλα έχει σημαδευτεί. Το κόστος θα είναι μεγάλο για όλες τις πλευρές, ωστόσο εάν δεν επιτευχθούν όλα όσα προαναφέραμε, τότε το σενάριο της αποχώρησης αποτελεί μονόδρομο.

ΥΓ: Προσωπικά, εκτιμώ πως τα πράγματα δε θα φτάσουν στο απροχώρητο. Στο σημείο να μην υπάρχει γυρισμός και περιθώριο ελιγμών. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι της ΚΑΕ γνωρίζουν καλά τι κάνουν και στο τέλος θα βγουν νικητές, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική που αποπνέει ένας σύλλογος με ραμμένα έξι αστέρια στη φανέλα του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ